home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η άγνωστη θυσία δύο αγωνιστών της Αργολίδας σε Μανιάκι και Καφηρέα στις 20 Μαΐου 1825

Δύο εργασίες για τη θυσία αγωνιστών του 1821 από το Λυγουριό και την Αρχαία Επίδαυρο – Ανέκδοτες ιστορίες από όλη την Πελοπόννησο

Η Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών προέβη πρόσφατα στην έκδοση του ΛΒ΄ τόμου επιστημονικού της περιοδικού «Πελοποννησιακά»  αφιέρωση στα 200 χρόνια ἀπό την έναρξη του Ιερού Αγώνος της Εθνικής Παλιγγενεσίας, που περιλαμβάνει ανέκδοτες ιστορίες από όλη την Πελοπόννησο

Από αυτές, δύο εργασίες αφορούν τη θυσία αγωνιστών της Αργολίδας και ιδιαίτερα του Λυγουριού και της Αρχαίας Επιδαύρου στην μάχη στο Μανιάκι και την ναυμαχία στον Καφηρέα Ευβοίας αντίστοιχα, που κατά σύμπτωση έγιναν την ίδια ημέρα, 20 Μαΐου 1825

Και οι δύο εργασίες έχουν αποκλειστική, αυθεντική πηγή πληροφόρησης τις αρχειακές συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Πρόκειται για διαταγές, αποφάσεις στρατολόγησης, σχέδια δράσης, αλλά και αντιδράσεις λόγω του εμφύλιου διχασμού, τις κρίσιμες εκείνες ώρες υπό την απειλή του εχθρού που πλησίαζε. 

Έγγραφα γραμμένα, συχνά σβησμένα και ξαναγραμμένα στο ίδιο χαρτί κάτω από την βία του χρόνου και την αγωνία των στιγμών για αυτό που θα ακολουθούσε. 

Κείμενα που έπρεπε να σταλούν άμεσα, να «τρέξουν», να ενημερώσουν, να γνωστοποιήσουν, να διατάξουν, να παρακινήσουν, να οργανώσουν, να προλάβουν.

Τεκμήρια  γραμμένα με μελάνι και φτερό που η μεταγραφή, η τακτοποίηση και η ροή τους φωτίζει ρεαλιστικά άγνωστες πτυχές, λεπτομέρειες από τις ιστορικές στιγμές του Αγώνα, όπου για πρώτη  φορά  αναδεικνύεται και η θυσία τοπικών αγωνιστών στον Αγώνα της Ελευθερίας.  

Με την πεποίθηση ότι αυτοί οι  ήρωες προπαππούδες μας- όπως αποδεικνύεται από το αρχειακό υλικό-  δεν πρέπει να σκεπασθούν από το σκοτάδι της αφάνειας και της λήθης, είμαι στην διάθεση  οποίου επιθυμεί  να του στείλω ηλεκτρονικά αυτές τις δύο εργασίες αρκεί να το ζητήσει στην διεύθυνση mail: [email protected].

Αντώνης Ξυπολιάς, Λυγουριό.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis