home design 800x400
home design 1170Χ320

Άρωμα Μεσαίωνα σε ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Πελοποννήσου

Περιτριγυρισμένη από φανταστικές παραλίες όπως τα Ακριτικά και οι αμμουδιές κοντά στη Φοινίκη. Απέναντι από τη Μεθώνη βρίσκονται οι Μεσσηνιακές Οινούσσες
Μεθώνη (1)

Στο τέλος της νοητής γραμμής του Ιονίου πελάγους συναντάει κανείς τη Μεθώνη με ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Ελλάδος. Στέκεται εκεί που το Ιόνιο πέλαγος ενώνει τα νερά του με τον Μεσσηνιακό κόλπο και τη Μεσόγειο θάλασσα. Αν κοιτάξει κάποιος από την πίσω πλευρά του κάστρου το μάτι του χάνεται στο απέραντο γαλάζιο, αφού μέχρι τον ορίζοντα δεν μεσολαβεί ίχνος στεριάς.

Η Μεθώνη απέχει από την Αθήνα 292 χλμ. και από την Καλαμάτα 61χλμ. Για να φτάσει κανείς στη Μεθώνη ακολουθεί το δρόμο για Καλαμάτα ενώ στη συνέχεια κατευθύνεται προς Μεσσήνη, Πύλο και μετά η Μεθώνη απέχει μόνο 10 χλμ.

Μεθώνη (5)

Το όνομα

Το ομηρικό όνομα της πόλης ήταν Πήδασος και αποτέλεσε την τελευταία από τις επτά πόλεις που προσέφερε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του και να τον δελεάσει να επιστρέψει στην πολιορκία της Τροίας.

Η πρώτη μαρτυρία για το σημερινό όνομα της πόλης έρχεται από τον Παυσανία που ονομάζει την πόλη Μοθώνη και τους κατοίκους Μοθωναίους, όνομα που αντλεί από την ονομασία «Μόθων λίθος» που είχε το νησάκι το οποίο αργότερα οχυρώθηκε.

Δύο διαδρομές

Η δόμηση της πόλης είναι ήπια και αποτελείται από μικρά διώροφα, στην πλειονότητα, σπίτια με κεραμοσκεπή και μικρά μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια στην πρόσοψη. Οι διαδρομές μέσα στην πόλη είναι δύο. Η μία οδηγεί στον κεντρικό εμπορικό δρόμο με τα μικρά μαγαζιά των Μεθωναίων ενώ ο δεύτερος οδηγεί κατευθείαν στην παραλία.

Η μικρή αλλά γραφική αυτή πόλη κρύβει στην παραλία της ένα από τα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα της Ελλάδος και της Μεσογείου το οποίο αποτέλεσε μήλον της έριδος για όλους του κατακτητές της περιοχής και τους θαλασσοκράτορες της Μεσογείου.

Μεθώνη (2)

Το κάστρο της Μεθώνης

Το κάστρο της Μεθώνης χτίστηκε και οχυρώθηκε συστηματικά από τους Βενετούς. Οι Βενετοί, θαλασσοκράτορες του 12ου αιώνα, ανέδειξαν τη Μεθώνη σε σημαντικό εμπορικό σταθμό αφού βρίσκεται επάνω στο ναυτικό δρόμο Βενετίας-Ανατολής. Το 1500 οι Οθωμανοί κατάφεραν να την κάνουν δική τους μετά από μεγάλο αγώνα. Στα τείχη της εμφανίστηκαν Ιωαννίτες ιππότες, αυστριακοί πολιορκητές αλλά μόνο ο Μοροζίνι κατάφερε να την κατακτήσει το 1686. Το 1715 οι Τούρκοι επανήλθαν ενώ το 1827 εγκαταστάθηκε στο κάστρο της Μεθώνης ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς. Δύο χρόνια αργότερα ο Γάλλος στρατηγός Μαιζόν που απελευθέρωσε την πόλη εγκαταστάθηκε στο κάστρο.

Η είσοδος στο κάστρο επιτυγχάνεται μέσω μίας πέτρινης γέφυρας που βασίζεται σε 14 εντυπωσιακά τόξα. Η επιβλητική πύλη του κάστρου με το εντοιχισμένο λιοντάρι, σύμβολο της Βενετίας, είναι το εντυπωσιακότερο σημείο του κάστρου. Μέσα στο κάστρο συναντάει κανείς τους προμαχώνες Loredan και Bembo, ερείπια από σπίτια Βενετών αρχόντων, ο πλακόστρωτος δρόμος που οδηγούσε στην πύλη της θάλασσας, τα ερείπια ενός τουρκικού λουτρού, της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας και μία ένας γρανιτένιος κίονας ο οποίος εικάζεται ότι στην κορυφή του είχε το λιοντάρι της Βενετίας ή την προτομή του Μοροζίνι και γι’ αυτόν το λόγο ονομάζεται «στήλη Μοροζίνι».

Μεθώνη (4)

Το Μπούρτζι

Από την αναστηλωμένη πύλη της θάλασσας αντικρύζει κανείς το περίφημο Μπούρτζι. Χρονολογείται στο 1500 και χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή αλλά και σαν εμπορικός σταθμός. Το οκταγωνικό διώροφο κτήριο αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Η πόλη αποκτά ξεχωριστή ομορφιά την ώρα του δειλινού όταν το κάστρο φωταγωγείται και η δύση του ηλίου στον θαλασσινό ορίζοντα χαρίζει σπάνια χρώματα και εικόνες.

Μεθώνη (3)

Οι Μεσσηνιακές Οινούσσες

Απέναντι από την κωμόπολη της Μεθώνης βρίσκονται οι Μεσσηνιακές Οινούσσες, αποτελούμενες από τα νησιά Σαπιέντζα, Αγία Μαριανή και Σχίζα. Η Σαπιέντζα με τον αξιόλογο βιότοπο της είναι άμεσα επισκέψιμη αφού διαθέτει ασφαλές λιμανάκι, το Πόρτο Λόγγο. Οι ιστορίες των παλαιών Μεθωναίων λένε ότι οι γυναίκες της πόλης μπορούσαν να κεντήσουν κάτω από το δυνατό φως του φάρου της Σαπιέντζας αφού έφτανε σε ακτίνα 40 μιλίων και μία πλήρης περιστροφή του διαρκούσε 8 λεπτά. Ο μηχανισμός του παλαιού φάρου αντικαταστάθηκε το 1989.

Φανταστικές παραλίες

Η Μεθώνη, περιτριγυρισμένη από φανταστικές παραλίες όπως τα Ακριτικά και οι αμμουδιές κοντά στη Φοινίκη.

Αξίζει να ρίξει κανείς μία βουτιά από τον πέτρινο μώλο στη σκιά των τειχών του κάστρου στη θέση Ασπράδες. Οποιονδήποτε ντόπιο ρωτήσετε θα σας καθοδηγήσει…

Βίντεο: haanity

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis