home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Άργος: Τι θα περιλαμβάνει η ανάπλαση στο Νότιο Τμήμα

Αναλυτική περιγραφή αντικειμένου – είδος παρεμβάσεων και κατασκευῶν
Παρκο Άργους ΜΕΛΕΤΗ

Η ανάπλαση του Δήμου Άργους – Μυκηνών προβλέπεται ότι θα απαρτίζεται από τα εξής βασικά και κυρίαρχα στον χώρο στοιχεία:

1. Υπαίθριο αμφιθέατρο, μεταλλικού σκελετού και χωρητικότητας περίπου 2.000 θέσεων. Ο χώρος του αμφιθεάτρου καταλαμβάνει επιφάνεια επί του εδάφους 2.000μ². Θα είναι διαμοιρασμένος σε 2 διαζώματα και θα έχει διαδρόμους και υπαίθριες σκάλες αναλόγως των επιταγών της μελέτης Παθητικής Πυροπροστασίας που θα εκπονηθεί στο στάδιο της Οριστικής μελέτης. Προδιαγράφεται χώρος για «καμαρίνια για τις ανάγκες των παραστάσεων, επιφανείας τουλάχιστον 75.00μ² Η τοποθέτηση του θεάτρου, έχει γίνει ώστε να αποφευχθεί ο Δυτικός προσανατολισμός (που αντενδείκνυται για την χρήση του). Η χωροθέτηση του στην διατιθέμενη περιοχή, έχει γίνει με σεβασμό στις παρακείμενες κτισμένες ιδιοκτησίες, απομακρυσμένο από τα κτήρια επί των οδών Τριπόλεως, Υψηλάντου και Μιαούλη. Στα πίσω όρια του θεάτρου, στην περιοχή που υψώνονται οι κερκίδες, προδιαγράφεται δημιουργία ζώνης υψηλής φύτευσης. Ο χώρος του θεάτρου προδιαγράφεται ότι θα έχει την δυνατότητα να κλείνει με διακριτική περίφραξη και πόρτες, ώστε να προφυλάσσεται σε μέρες και ώρες που δεν λειτουργεί

2. Αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί το θέατρο στην λειτουργία του αλλά και στην καθημερινότητα τον χώρο αναψυχής. Το κτίσμα προδιαγράφεται επιφανείας τουλάχιστον 80.00μ², ύψους 3,300μ, ελαφράς κατασκευής, με επίπεδη οροφή.

3. Wc κοινού, προβλέπονται 2 κτίσματα, κατ’ ελάχιστον επιφανείας 28.00μ² έκαστον, ελαφράς κατασκευής, με επίπεδη στέγη.

4. Ευμεγέθης υπαίθριος χώρος «πλατείας θεάτρου» επιφανείας περίπου 3.100μ², διαστρωμένος με κυβόλιθους κατασκευασμένους με την τεχνολογία των «ψυχρών υλικών». Οι κυβόλιθοι προβλέπεται να είναι ανά αποστάσεις εγκιβωτισμένοι σε φιλέτα πάχους 20 εκατοστών κτυπητού σκυροδέματος. Ο χώρος αυτός, εκτός της λειτουργίας του ως «πλατεία θεάτρου» θα έχει καθημερινή χρήση από τους κατοίκους του Άργους και τους επισκέπτες. Θα αποτελέσει έναν χώρο ασφαλή, για αναψυχή και λόγω των προσφερόμενων παροχών για εργασία ή και συνεργασία στο ύπαιθρο.

Παρκο Άργους ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ

5. Ο υπαίθριος χώρος θα είναι φυλασσόμενος. Προβλέπεται διακριτική περίφραξη. Δύο είσοδοι θα διαμορφωθούν στην Νότια και στην Ανατολική πλευρά του χώρου. Μικρού μεγέθους φυλάκια – εκδοτήρια εισιτηρίων ελαφράς κατασκευής προβλέπονται στις εισόδους.

6. Για διευκόλυνση της προσπέλασης προς το θέατρο και το αναψυκτήριο θα κατασκευαστούν 2 οδεύσεις εμποδιζόμενων ατόμων, συνολικού μήκους τουλάχιστον 220Μ/Μ. Οι οδεύσεις θα διαστρωθούν με πλάκες κατασκευασμένες με την τεχνολογία των ψυχρών υλικών και διαμόρφωση επιφανείας σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την συγκεκριμένη χρήση σε όλο το μήκος και στις προσαρμογές. Στις απολήξεις θα κατασκευαστούν ράμπες βάσει προδιαγραφών.

7. Στον υπαίθριο χώρο, προβλέπονται από την μελέτη 2 στέγαστρα, συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 350,00μ². Προβλέπεται η ρευματοδοσία στα τραπέζια των επισκεπτών, που θα είναι εφοδιασμένα με πρίζες usb, σε «κουτιά» που θα προσφέρουν προφύλαξη από τις συνθήκες εξωτερικού χώρου.

8. Στα πλαίσια της προσπάθειας παροχής θερμικής άνεσης στον χώρο χωροθετήθηκε υδάτινο στοιχείο δροσισμού. Η επιφάνεια του θα είναι τουλάχιστον 60,00μ². Ο ακριβής σχεδιασμός του και ο τρόπος ροής του ύδατος, θα μελετηθεί με ακρίβεια στην Οριστική μελέτη.

9. Στον εξωτερικό χώρο, στην ανατολική πλευρά θα δημιουργηθεί μη φυλασσόμενος χώρος για τους κατοίκους , όπου θα τοποθετηθούν καθιστικά. Ο χώρος προσπελαύνηται από όλη την επιμήκη του πλευρά από τον πεζόδρομο της ανατολικής προσπέλασης ο οποίος είναι διαστρωμένος με ψυχρούς κυβόλιθους εγκιβωτισμένους σε φιλέτα χτυπητού μπετόν . Στον χώρο επιφανείας 700.00m² περίπου, προβλέπεται να ενταχθεί ψηλή και χαμηλή φύτευση και να διαφυλαχτεί κατά το δυνατόν το φυσικό έδαφος, κατάλληλα καθαρισμένο και συμπιεσμένο

10. Στα πλαίσια της κάλυψης αναγκών της ευαίσθητης ηλικιακής ομάδας των εφήβων και νέων, στην ανάπλαση ενσωματώθηκε πίστα skate board, συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 410 μ2. Οι κατασκευές θα είναι από προκατασκευασμένα στοιχεία, μεμονωμένα ή συναρμολογούμενα. Ο ακριβής σχεδιασμός θα γίνει στην Οριστική μελέτη και με συμβουλευτική υποστήριξη εταιρειών που ασχολούνται με το άθλημα και θα προσφέρουν την εμπειρία τους. Η προσπέλαση από την οδό Απόλλωνος θα γίνεται με πεζόδρομο, διαστρωμένο με ψυχρούς κυβόλιθους εγκιβωτισμένους σε φιλέτα από κτυπητό μπετόν. Στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων skate προβλέπεται να διαφυλαχτεί το φυσικό έδαφος, κατάλληλα καθαρισμένο και συμπιεσμένο

11. Οι χώροι θα φέρουν αστικό εξοπλισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη μελέτη

12. θα τοποθετηθούν 2 συλλεκτήριοι βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων σε επιλεγμένες θέσεις , οι οποίοι με εφαρμογή, θα ελέγχονται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για την κατάσταση πλήρωσης τους.

13. Σε όλη την έκταση, θα υπάρχει ελεύθερο wifi

14. Ο φωτισμός παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπλαση. Με τον σωστό φωτισμό, αυξάνεται το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών, ενώ με την κατάλληλη διαχείριση του με διάφορα είδη φωτισμού και φωτιστικών, δημιουργούνται ενδιαφέρουσες οπτικές στον χώρο. Θα χρησιμοποιηθούν φωτιστικά με led φωτεινές πηγές. Χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Κατά βάση προδιαγράφονται 2 είδη φωτισμού. α. κορυφής επι ιστών, β. ειδικοί προβολείς, ανάδειξης δέντρων και κατακόρυφων επιφανειών .

15. Το πράσινο, δηλαδή οι φυτεύσεις, παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπλαση. Αναμένεται να βελτιώσουν το μικροκλίμα της άμεσης περιοχής της ανάπλασης, να συμβάλουν στην θερμική άνεση των επισκεπτών, στην βελτίωση των συνθηκών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τέλος να προσδώσουν ελκυστικό χαρακτήρα στον χώρο. Η φύτευση της ανάπλασης σε γενικές γραμμές είναι 3 κατηγοριών ως προς το μέγεθος – εμφάνιση της (βλ. σχέδιο). Στην Οριστική μελέτη θα εξειδικευτούν οι φυτεύσεις αναλόγως περιοχής, αναγκών, συνθηκών σε είδη (αειθαλή, φυλλοβόλα, υψίκορμα, σκιάς κλπ.). Οι αρχικές κατηγορίες είναι α. υψηλή φύτευση που τοποθετείται σε περιοχές ορίων και σαν μεμονωμένα άτομα- δένδρα για αισθητικούς λόγους, β. μεσαία φύτευση – θάμνοι που τοποθετούνται σε οριοθετημένες περιοχές κυρίως πλησίον περιοχών διέλευσης – στάσης επισκεπτών και γ. υφιστάμενη φύτευση- φυσικό έδαφος, που διατηρείται, μετά από εξυγίανση -εμπλουτισμό σε περιμετρικές περιοχές της ανάπλασης. Σε όλες τις περιπτώσεις το χώμα θα καθαριστεί κατάλληλα, θα εξυγιανθεί κα θα κατασκευαστεί σύστημα άρδευσης.

16. Για την διευκόλυνση των επισκεπτών, αλλά και την ελαχιστοποίηση της όχλησης των περιοίκων, έχουν χωροθετηθεί οργανωμένοι χώροι στάθμευσης, συνολικής επιφάνειας περίπου 3500μ², οι οποίοι εξασφαλίζουν την στάθμευση σε περίπου 135 αυτοκίνητα. Η δαπεδόστρωση τους θα είναι με ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας αστικής οδού , θα φέρει διαγραμμίσεις – ενδείξεις θέσεων στάθμευσης και κυκλοφορίας. Στην Οριστική μελέτη θα εκπονηθεί σχέδιο διαμόρφωσης των θέσεων και κυκλοφορίας, βάση των ισχύοντων κανονισμών. Στα πλαίσια της βιοκλιματικής αντιμετώπισης του χώρου, προβλέπεται Σε θέσεις που δεν θα παρεμποδίζουν την κυκλοφορία η φύτευση μεμονωμένων δέντρων σκιασμού. Επίσης, για διευκόλυνση των επισκεπτών από την πόλη, προβλέπεται σε κάθε περιοχή να οροθετηθούν χώροι στάθμευσης ποδηλάτων. Τέλος με προβολή στο επερχόμενο μέλλον των τροχοφόρων, προβλέπεται η τοποθέτηση συνολικά 3 θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων.

17. Ο χώρος του «Πάρκου Πόλης» του Δήμου Άργους – Μυκηνών, προβλέπεται ότι θα λειτουργήσει στο σύνολο του σαν έργο πιλοτικό ως την παροχή διευκολύνσεων, προσβασιμότητας και παροχής ίσων ευκαιριών σέ όλους, ειδικά σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, σύμφωνα και με τους ισχύοντες κανονισμούς, οδηγίες και τις Οδηγίες Σχεδιάζοντας για όλους. Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις πολιτιστικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα στο θέατρο σαν συμμετέχοντες ή θεατές.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Φορονεας

    Αντε μπραβο γι αυτο ολοι ζητουν οικοπεδα κ σπιτια εκει, θα πλουτισετε φιλοι Αργειοι, αν αποφασισετε να εκποιησετε τη γη σας!!!!! 69 %%%%%%%%%%%%%%% βλεπω απο την πρωτη κυριακη τον Τριμεγιστο Δημαρχο της Ευρωπης!!!!!

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis