home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μοναδική θεατρική εμπειρία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ο «Οιδίπους Τύραννος» με τον Στάνκογλου

Οι ρόλοι αναδείχθηκαν μέσα από τον χορό, με τους ηθοποιούς να εισέρχονται και να εξέρχονται από αυτόν, αφαιρώντας και τοποθετώντας τις μάσκες τους ανάλογα
Οιδίπους Τύραννος Στάνκογλου Επίδαυρος (2)

Σείστηκε από χειροκροτήματα το κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, χθες Παρασκευή, καθώς η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» προσέφερε μια συναρπαστική θεατρική εμπειρία στο κοινό. Υπό την επιμέλεια του ταλαντούχου σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα, αυτή η αρχαία τραγωδία αναβίωσε με μοναδικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι η παράδοση μπορεί να συναντήσει τη σύγχρονη τέχνη.

Άκης Γκάτζιος

Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος

Λιτό, αλλά εντυπωσιακό, το σκηνικό μετέφερε το κοινό σε μια άλλη εποχή, σε μια περίοδο όπου η ουσία είχε την πρωταρχική σημασία. Χωρίς τη χρήση μικροφώνων, αυτή η παράσταση αναδείκνυε τη μαγεία του Αρχαίου Θεάτρου και τη μοναδική του ακουστική. Οι φωνές των ηθοποιών ανακλάστηκαν από τις κερκίδες, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό ακουστικό χώρο που συμμετείχε ενεργά στην αφήγηση.

Όπως δήλωσε στην αποκλειστική του συνέντευξη στο anagnostis.org ο Γιάννης Στάνκογλου που πρωταγωνίστησε ως Οιδίποδας «Δεν είναι τυχαίο που έχει ασχοληθεί με το έργο ο Αριστοτέλης και ο Φρόιντ. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα. Από άποψη πλοκής είναι τρομερό. Είναι σαν να βλέπεις μια αστυνομική περιπέτεια» συνεχίζει, κάνοντας αναφορά στο έργο και την σπουδαιότητά του». Για να συμπληρώσει ο δημοφιλής ηθοποιός: «Είναι απίστευτο το θέατρο της Επιδαύρου. Είναι σαν να μιλάς σε ένα τηλεοπτικό πλάνο πολύ σιγά και να σε ακούσει και ο τελευταίος επάνω».

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της παράστασης ήταν η χρήση μάσκας από όλους τους ηθοποιούς. Κάθε ηθοποιός αποτέλεσε μέρος του χορού, φορώντας μάσκες. Οι ρόλοι αναδείχθηκαν μέσα από τον χορό, με τους ηθοποιούς να εισέρχονται και να εξέρχονται από αυτόν, αφαιρώντας και τοποθετώντας τις μάσκες τους ανάλογα. Αυτή η πρωτοποριακή προσέγγιση δημιούργησε έναν εντυπωσιακό συνδυασμό της θεατρικής απόδοσης με τον χορό και την εναλλαγή των ρόλων.

Η παράσταση φανερώνει τη βάθος της τραγωδίας μέσα από μια πρωτοποριακή οπτική. Οι ηθοποιοί, φορώντας μάσκες γερόντων, συνθέτουν έναν χορό που εκφράζει θρήνο και αγωνία. Μέσα από αυτόν τον χορό, αποκαλύπτονται τα βαθύτερα συναισθήματα των χαρακτήρων όπως ο Οιδίπους, η Ιοκάστη, ο Τειρεσίας και ο Κρέοντας. Οι ερμηνείες των ηθοποιών αφήνουν το κοινό άφωνο, με την ένταση και το πάθος που φέρνουν στους ρόλους να αγγίζουν τις ψυχές μας.

Η παράσταση «Οιδίπους Τύραννος» επαναλαμβάνεται και απόψε Σάββατο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Αν επιθυμείτε να ζήσετε μια μοναδική θεατρική εμπειρία, αυτή η παράσταση είναι η ιδανική επιλογή. Με μια σκηνοθεσία που αναδεικνύει την ουσία της αρχαίας τραγωδίας και ερμηνείες που συναρπάζουν, αυτή η παράσταση υπόσχεται να σας μεταφέρει σε έναν κόσμο πολυσήμαντων συναισθημάτων και ανθρώπινων αληθειών.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis