home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γαβρήλος: Καρπόδεση Ελιάς και αποζημιώσεις πυρηνόκαρπων στο επίκεντρο των συσκέψεων

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε ο βουλευτής Αργολίδας με φορείς της περιοχής
Καρπόδεση Ελιάς και αποζημιώσεις πυρηνόκαρπων στο επίκεντρο των συσκέψεων 1

Σειρά συναντήσεων πραγματοποίησε ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος με φορείς της περιοχής αναφορικά με το μεγάλο πρόβλημα της καρπόδεσης της ελιάς λόγω υψηλών θερμοκρασιών και άκαιρων βροχοπτώσεων κατά την περίοδο της καρπόδεσης, αλλά και της μη καταβολής αποζημιώσεων για τις καταστροφές που είχαν υποστεί στην αρχή του έτους οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων της Αργολίδας.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Γαβρήλος συνοδευόμενος από τον Συντονιστή του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Φάνη Κουρεμπέ και από τον υπεύθυνο της ΝΕ Αργολίδας για τα Αγροτικά, Χρήστο Στάθη συναντήθηκε με μέλη και τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού Χούνης Αργολίδας, κ. Καραντζούλη. Στη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα της μεγάλης καταστροφής της ανθοφορίας της ελιάς, που πρόκειται να επηρεάσει καταλυτικά την παραγωγή των ελαιόδεντρων και το εισόδημα των παραγωγών για αυτή τη χρονιά. Τα ίδια προβλήματα, επίσης, τέθηκαν στον Βουλευτή και από αγρότες της περιοχής του Αχλαδοκάμπου αλλά και από άλλες περιοχές του Νομού.

Καρπόδεση Ελιάς και αποζημιώσεις πυρηνόκαρπων στο επίκεντρο των συσκέψεων 2

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο βουλευτής του Νομού σημείωσαν πως σε αυτή την φάση δεν αρκεί να ρωτάται το Υπουργείο αόριστα για το τι πρόκειται να πράξει για την αποζημίωση των αγροτών της περιοχής, ούτε μπορούν οι παραγωγοί να περιμένουν τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, σημείωσαν ο Γιώργος Γαβρήλος και ο Φάνης Κουρεμπές. Οι αγρότες της Αργολίδας έχουν υποστεί σχεδόν ολικής καταστροφής της καρπόδεσης των ελαιόδεντρών τους.

Πρέπει άμεσα, όπως τόνισαν, η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστεί επαρκές κονδύλι αποζημίωσης από το Ταμείο Αρωγής, ενώ παράλληλα πρέπει να κινήσει διαδικασίες, μέσω μιας τεκμηριωμένης πρότασης που να θέτει επαρκώς το πρόβλημα της ζημιάς, ώστε να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ για αποζημίωση μέσω κρατικού Προϋπολογισμού. Περαιτέρω θα πρέπει να δοθούν και αποζημιώσεις λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως η Κυβέρνηση αποφάσισε να δοθούν σε παραγωγούς πυρηνόκαρπων της Βορείου Ελλάδας.    

Αναφορικά δε με το ζήτημα των πυρηνόκαρπων και το γεγονός ότι δεν έχει εκκινήσει καν η διαδικασία πρόσκλησης για κατάθεση αιτημάτων αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες τον Μάρτη του 2023, αλλά ούτε έχουν εξεταστεί οι ενστάσεις του 2022, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και ο βουλευτής Αργολίδας μίλησαν για εμπαιγμό και «επιτελική» ανικανότητα. Οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων του Νομού είναι στο έλεος πολιτικών που δεν υπερασπίζονται το εισόδημα του αγρότη και που τον ωθούν στην εξαθλίωση. Άμεσα πρέπει το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα για την καταγραφή των ζημιών, αφού ήδη υπάρχουν στον ΕΛΓΑ τα στοιχεία της καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες, και παράλληλα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία αποζημίωσης και για τα δυο έτη, επισήμαναν ο Γιώργος Γαβρήλος και ο Φάνης Κουρεμπές.

Καρπόδεση Ελιάς και αποζημιώσεις πυρηνόκαρπων στο επίκεντρο των συσκέψεων

Τέλος, ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογράμμισε ότι άμεσα οι παραπάνω προτάσεις θα αποτελέσουν κοινοβουλευτική παρέμβαση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το σκοπό της περαιτέρω πίεσης προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis