home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σοβαρά προβλήματα με την υδροδότηση στον Δήμο Επιδαύρου

Τι τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου
Νερό σωλήνας αγωγός

Σοβαρά προβλήματα εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες η υδροδότηση σε πολλές περιοχές  του Δήμου Επιδαύρου. Προβλήματα έχουν εμφανιστεί τουλάχιστον σε Λυγουριό, Αρχαία Επίδαυρο, Άγιο Δημήτρη, Δήμαινα, Γιαννουλεικα, Κοκκινάδες, Χουνταλέϊκα, Άγιο Ανδρέα. Προβλήματα εμφανίζει και η άρδευση στην περιοχή της Επιδαύρου.

Τα προβλήματα δεν είναι φετινό φαινόμενο καθώς και πέρσι αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν σοβαρά προβλήματα τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση, αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου.

Όπως τονίζει, «για πολλές από τις βλάβες δεν ενημερώνονται καθόλου οι δημότες ή η ενημέρωση φτάνει μέχρι τον “τοίχο” του Facebook. Για το πρόβλημα στην άρδευση δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση. Οι αγρότες μαζί με τις υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, τις άσχημες κλιματολογικές συνθήκες βλέπουν τα χωράφια τους να μένουν απότιστα.

Οι δημότες στερούνται το νερό εν μέσω καύσωνα και μάλιστα νερό που έχουν χρυσοπληρώσει. Εξάλλου τα λαϊκά νοικοκυριά εδώ και χρόνια βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού στην πλειοψηφία τους πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Στην ποιότητα του νερού δεν θα αναφερθούμε, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες…

Ούτε η σημερινή ούτε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή  δεν φρόντισαν για στοιχειώδη πράγματα, όπως ο εκσυγχρονισμός και η συντήρηση των εγκαταστάσεων, ο έλεγχος των γεωτρήσεων, δεν πήραν μέτρα για την υποστελέχωση της ΔΕΥΑΕΠ, για τη δημιουργία τεχνικών έργων που να διευκολύνουν την υδροδότηση των χωριών και φυσικά μέτρα για τη μείωση του κόστους του νερού.

Οι διαδικτυακές κοκορομαχίες δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτισή τους στο κύριο. Κανένας από τους υποψηφίους δημάρχους δεν τολμά καν να θίξει την ουσία του προβλήματος που είναι η εμπορευματοποίηση του νερού που θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό. Εμπορευματοποίηση που έχει ως αποτέλεσμα η ύδρευση να υποκύπτει στους νόμους της αγοράς που θέλουν τη μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση του προσωπικού, αλλά και αποφυγή δημιουργίας νέων έργων. Οι μεταγραφές στελεχών της ΔΕΥΑΕΠ άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό.

Είναι οι ίδιοι που πριν λίγες μέρες πιάστηκαν τα χέρια τους από το χειροκρότημα στους βουλευτές που είπαν για ακόμη μια φορά τα τελευταία 50 χρόνια ότι θα φέρουν τον Ανάβαλο…

Η λύση για την δημοτική αρχή είναι απλή: μεταθέτουμε την ευθύνη στους δημότες (σπατάλη νερού) και ξαφνικά το πρόβλημα με το νερό γίνεται ατομική ευθύνη.

Οι εργαζόμενοι καλούνται, πολλές φορές κάτω από αντίξοές συνθήκες (καύσωνας κλπ), να επιτελέσουν τιτάνιο έργο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Επιδαύρου είχε προειδοποιήσει ήδη από το χειμώνα ότι θα εμφανιστούν αυτά τα προβλήματα όπως κάθε χρόνο.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο:

  • Άμεση λύση των προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης συνολικά στον δήμο, με την πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, αντικατάστασης φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση, χωρίς ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης.
  • Την κατάργηση των χαρατσιών, τη μείωση της τιμής του νερού, να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό και την αποχέτευση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην οικιακή κατανάλωση.
  • Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
  • Στελέχωση των Δημοτικών Υπηρεσιών και της ΔΕΥΑΕΠ, με το απαραίτητο μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
  • Επαρκείς και συστηματικούς ελέγχους για την ποιότητα του νερού.
  • Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis