home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Γ. Γαβρήλος: Διαστρέβλωση της αλήθειας και ψηφοθηρικά παιχνίδια από τη ΝΔ με αφορμή τη ψήφο των αποδήμων

Κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των αποδήμων, τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας
Γαβρήλος

Κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά στην ψήφο των αποδήμων, τοποθετήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Γαβρήλος. Ανέφερε χαρακτηριστικά, πως υπάρχει διαστρέβλωση της αλήθειας και ψηφοθηρικά παιχνίδια από τη ΝΔ με αφορμή τη ψήφο των αποδήμων.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αργολίδας πριν την έναρξη της ομιλίας του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τους δυο πιλότους του Canadair. Όπως σχολίασε «είμαστε συντετριμμένοι από την είδηση της συντριβής του Canadair και είμαστε βαθιά θλιμμένοι για την συνεχιζόμενη περιβαλλοντική καταστροφή και την καταστροφή των περιουσιών στην Εύβοια, στη Ρόδο και στην Αττική, λίγες ημέρες νωρίτερα».

Αναφορικά με το θέμα του νομοσχεδίου υπογράμμισε πως το νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα ισχύει και με βάση αυτό ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού, είναι νομοθέτημα της Νέας Δημοκρατίας. «Όπως όμως όλοι διαπιστώσαμε δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ψήφισαν μόνο 18.000 πολίτες. Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να ψάξει να βρει τις ευθύνες της για τα ελλείμματα στην εφαρμογή, να ενδιαφερθεί να βρει τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές συναινέσεις μέσα από διάλογο και να μεριμνήσει να παρουσιάσει ένα μακράς πνοής νομοθέτημα, ξαναφέρνει ως «νέα» πρόταση τη διάταξη Βορίδη, μια ξαναζεσταμένη δηλαδή ιδέα του 2021.

Η ρύθμιση που ζητάει σήμερα η ΝΔ να ψηφιστεί, ανέφερε, αποτελεί επί της ουσίας την τρίτη προσπάθεια της Κυβέρνησης να νομοθετήσει σχετικά με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της ομογένειας, τις απόψεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και χωρίς να έχει δώσει χρόνο σε έναν ουσιαστικό διάλογο με τα κόμματα της Βουλής.», ανέφερε ο ίδιος.

Ο λόγος που σαν ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουμε αρνητικά, σχολίασε ο Γιώργος Γαβρήλος, είναι γιατί η ρύθμιση της ΝΔ, που ήρθε χωρίς προπαρασκευαστικό διάλογο και με διαδικασίες εκβιαστικά εξπρές, θεωρεί τους απόδημους μόνο εκλογικό κοινό και περιορίζεται σε πολιτική εντυπώσεων, αφού το μόνο που κάνει είναι να αίρει τις προϋποθέσεις του 2019, χωρίς άλλη παράλληλη ρύθμιση που να δίνει προοπτική για πραγματική εκπροσώπηση. Δεν έχει καμία ουσία, δεν διασφαλίζει ότι θα ακούγεται η φωνή τους, δεν λύνει κανένα πρόβλημα των απόδημων του εξωτερικού. Είναι μια ακόμη προσπάθεια να εξάγει επικοινωνιακά οφέλη, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πολιτική αλαζονεία και λαθροχειρία.

Πατριωτική στάση, σημείωσε, είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που επανέφερε στο προσκήνιο μια χρονίζουσα συνταγματική μας εκκρεμότητα από το 1975. «Εμείς ανοίξαμε τη συζήτηση για το άρθρο 54, εισάγοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και εμείς προβλέψαμε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τον ν. 4555/2018, το άρθρο 256, για την κατάρτιση πρότασης για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων- πρόταση που η ΝΔ που σήμερα μας κάνει μαθήματα μέσα στην Ολομέλεια, είχε ψηφίσει «κατά».

Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως αρχή του πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο και με βάση τη διεθνή εμπειρία πολλών χωρών που έχουν μεγάλη διασπορά, συνεχίζει να προασπίζεται και τώρα το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού για εκλέγειν και εκλέγεσθαι χωρίς περιορισμούς. Θέλουμε μέσα σε αυτή τη Βουλή να δούμε Βουλεύτριες και Βουλευτές των αποδήμων», συνέχισε.

Τέλος, ο βουλευτής Αργολίδας σχολίασε πως για μια χώρα όπου η αποχή έφτασε στο 47,17% στις εκλογές του Ιουνίου και πολλοί συμπολίτες μας δεν κατάφεραν να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι λόγω του ότι αναγκάζονται να δουλεύουν σε εποχικές εργασίες, δείχνει μέγιστη αναλγησία και πολιτικό φόβο η μη υιοθέτηση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ περί διευκόλυνσης των εποχικά εργαζομένων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Υποκρισία, φόβος, διαστρέβλωση της αλήθειας και ψηφοθηρικά παιγνίδια στην πλάτη των αποδήμων. Αυτή, τελικά, είναι η Νέα Δημοκρατία και για το 2023.

Ολόκληρη η ομιλία του Βουλευτή Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

«κυρία Κεραμέως, ας μην ξεχάσουμε ότι τα δύο πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησης το 2019 ήταν το επιτελικό κράτος που σήμερα βρίσκεται στα αποκαΐδια της Εύβοιας, της ανατολικής Αττικής, της Ρόδου, ένα κράτος που δεν μπορεί να σχεδιάσει, που δεν μπορεί να κάνει πρόληψη, που δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό και να το εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες, ένα κράτος που επαφίεται μόνο από την πλευρά την κυβερνητική στην επικοινωνία.

Να σας θυμίσω και το δεύτερο επίσης νομοθέτημα από τα δύο πρώτα που φέρατε το 2019. Ήταν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ στο γραφείο του Πρωθυπουργού με γεγονότα που μας διέσυραν σε όλο τον πλανήτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους εταίρους μας. Θα έλεγε κανείς, ειρωνικά ασφαλώς, ότι και τα δύο πήγαν καλά!

 Η παρούσα ρύθμιση αποτελεί την τρίτη επί της ουσίας προσπάθεια της Κυβέρνησης να νομοθετήσει υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς όμως να νοιάζεται να δώσει απαντήσεις στα πραγματικά αιτήματα της ομογένειας για εκπροσώπηση. Το νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα ισχύει και με βάση αυτό ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού, ο ν. 4648/2019, είναι νομοθέτημα ασφαλώς της Νέας Δημοκρατίας ψηφισμένο κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία.

Όπως όλοι διαπιστώσαμε, όμως, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού ψήφισαν μόνο δεκαοκτώ χιλιάδες πολίτες.

Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να ψάξει να βρει τις ευθύνες της για τα ελλείμματα στην εφαρμογή, αντί να ενδιαφερθεί να βρει τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές συναινέσεις μέσα από διάλογο και αντί να μεριμνήσει να παρουσιάσει ένα μακράς πνοής νομοθέτημα, μιας και η ουσία του άπτεται κανόνων δημοκρατικής εκπροσώπησης και κοινοβουλευτισμού, ξαναφέρνει ως νέα πρόταση τη διάταξη Βορίδη, μια ξαναζεσταμένη δηλαδή ιδέα του 2021, που τότε δεν ήρθε τελικά προς ψήφιση, αλλά σήμερα μας παρουσιάζεται ως πατριωτική και καινοτόμα, προφανώς γιατί υπάρχουν οι συσχετισμοί να περάσει.

Γιατί, άραγε, η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τις απόψεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού;

Κυρίες και κύριοι, πατριωτική στάση είναι το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που επανέφερε στο προσκήνιο μια χρονίζουσα συνταγματική μας εκκρεμότητα από το 1975. Εμείς ανοίξαμε τη συζήτηση για το άρθρο 54, εισάγοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και εμείς προβλέψαμε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τον ν. 4555/2018, το άρθρο 256, για την κατάρτιση πρότασης για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Η Νέα Δημοκρατία τότε, που σήμερα μας κάνει μαθήματα μέσα στην Ολομέλεια, είχε ψηφίσει «κατά». Εμείς, σεβόμενοι τον διακομματικό διάλογο και αντιλαμβανόμενοι τη συνταγματική βαρύτητα του θέματος, το 2019 δεχτήκαμε κάποιες προϋποθέσεις, παρά την αρχική μας θέση για καθαρό εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως αρχή του πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν ένα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο και με βάση τη διεθνή εμπειρία πολλών χωρών που έχουν μεγάλη διασπορά, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, συνεχίζει να προασπίζεται και τώρα το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού για εκλέγειν και εκλέγεσθαι χωρίς περιορισμούς. Θέλουμε μέσα σε αυτή τη Βουλή να δούμε Βουλεύτριες και Βουλευτές των αποδήμων.

Ο λόγος που ψηφίζουμε σήμερα αρνητικά είναι γιατί η νέα ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, που ήρθε χωρίς προπαρασκευαστικό διάλογο και με διαδικασίες εκβιαστικά εξπρές, θεωρεί τους απόδημους μόνο εκλογικό κοινό και περιορίζεται σε πολιτική εντυπώσεων, αφού το μόνο που κάνει είναι να αίρει τις προϋποθέσεις του 2019, χωρίς άλλη παράλληλη ρύθμιση που να δίνει προοπτική για πραγματική εκπροσώπηση. Δεν έχει καμία ουσία, δεν διασφαλίζει ότι θα ακούγεται η φωνή τους, δεν λύνει κανένα πρόβλημα των απόδημων του εξωτερικού.

Θα είδατε και σήμερα στα κανάλια της χώρας ρεπορτάζ από το «Ελληνικό Σπίτι» στο Βερολίνο που κλείνει. Θα έχετε δει ρεπορτάζ το τελευταίο διάστημα για τα σχολεία του εξωτερικού που κλείνουν.

Δεν απαντάμε, συνεπώς, στα προβλήματα των Ελλήνων του εξωτερικού. Και σε όσους προσπαθούν να εξάγουν από αυτή τη συζήτηση μόνο επικοινωνιακά οφέλη, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πολιτική αλαζονεία -και λαθροχειρία, θα έλεγα- στα ζητήματα περί πατριωτισμού και σεβασμού της ομογένειας, απαντάμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα είναι εδώ ως η σοβαρή Αντιπολίτευση που θα προασπίζεται τη χώρα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα με τον τόπο διαμονής τους.

Τέλος, επιτρέψτε μου να σχολιάσω για μια χώρα όπου η αποχή έφτασε στο 47,17% στις εκλογές του Ιουνίου και πολλοί συμπολίτες μας δεν κατάφεραν να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι λόγω του ότι αναγκάζονται να δουλεύουν σε εποχικές εργασίες, δείχνει μέγιστη αναλγησία και πολιτικό φόβο η μη υιοθέτηση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ περί διευκόλυνσης των εποχικά εργαζομένων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Υποκρισία, φόβο, διαστρέβλωση της αλήθειας, ψηφοθηρικά παιγνίδια στην πλάτη των αποδήμων. Αυτή, τελικά, είναι η Νέα Δημοκρατία και για το 2023.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο απο την ομιλία εδω:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis