home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λεωνίδιο: Η πατρίδα της μελιτζάνας με την τσακώνικη αρχιτεκτονική και η γραφική Πλάκα

Παραδοσιακός οικισμός με καλοδιατηρημένα αρχοντικά και πύργους, πλακόστρωτες και βοτσαλωτές αυλές, πέτρινες στέρνες, σκαλιστά και ζωγραφιστά ταβάνια
Πλάκα Λεωνίδιο (2)

Το Λεωνίδιο της Νότιας Κυνουρίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, στην άκρη μιας μικρής κοιλάδας ακριβώς κάτω από τον κοκκινωπό βράχο.

Χτισμένο στις ακτές του Μυρτώου Πελάγους στην σκιά του Πάρνωνα. Κωμόπολη, πρωτεύουσα της Τσακωνιάς (πολλοί μιλούν ακόμα τα Τσακώνικα που είναι παραφθορά της αρχαίας δωρικής διαλέκτου).

Λεωνίδιο Κυνουρίας (1)
Φώτο: anagnostis
Λεωνίδιο (2)
Φώτο: anagnostis

Παραδοσιακός οικισμός με καλοδιατηρημένα αρχοντικά και πύργους που έχουν χτιστεί πριν από το 1800 και νεοκλασικά του 19ου αιώνα, δείγματα τσακώνικης αρχιτεκτονικής. Πλακόστρωτες και βοτσαλωτές αυλές, πέτρινες στέρνες, σκαλιστά και ζωγραφιστά ταβάνια.

Αλματώδης είναι τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής ενώ  άρτια είναι η υποδομή των καταλυμάτων της με ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίνειό του είναι η γραφική παραλιακή Πλάκα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

plaka leonidiou (1)
Πλάκα Λεωνιδίου (Φώτο: anagnostis)
Πλάκα Λεωνίδιο (1)
Πλάκα Λεωνιδίου (Φώτο: Anagnostis)

Δείτε το σπήλαιο  του «Διονύσου» με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, τους ερειπωμένους ανεμόμυλους ψηλά στον λόφο. Περπατήστε στο δάσος του Δενδρόκεδρου, το μοναδικό στην Ευρώπη  ή κάντε μια βόλτα στη χαράδρα του Δαφνώνα με τα σπά­νια φυτά και λουλούδια. Ανακαλύψτε τα όμορφα και απομονωμένα στο οροπέδιο του Πάρνωνα χωριουδάκια Αμυγδαλιά, Πελετά, Μάριο και Κουνουπιά, μέσα από μία διαδρομή που θα σας αποζημιώσει.

Επισκεφθείτε τη Μονή Έλωνας (17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο στον δρόμο προς τον Κοσμά) σκαρφαλωμένη στους κόκκινους βράχους, με θέα που σου κόβει την ανάσα. Χτίστηκε το 1809 πάνω σ΄ έναν παλαιότερο ναό. Θαυμάστε το ξύλινο σκαλιστό τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, έργα σημαντικών καλλιτεχνών.

Από θέμα φαγητού καλύπτονται όλα τα γούστα αφού έχετε να επιλέξετε από ψαροταβέρνα μέχρι πιτσαρία, με τιμές προσιτές και καλή ποιότητα.

Γεφύρι στο Λεωνίδιο (Φώτο: Anagnostis)
Λεωνίδιο Φάμπρικα Πολιτισμού
Φάμπρικα Πολιτισμού (Φώτο: anagnostis)

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι πραγματική εμπειρία, αφού γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο (κατασκευή αερόστατων, κάψιμο Ιούδα κ.ά.). Ιδιαίτερα το πέταγμα των αερόστατων το βράδυ της Ανάστασης είναι φαντασμαγορικό έθιμο.

Μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» πυροδοτούνται και ελευθερώνονται και από τις πέντε ενορίες της περιοχής εκατοντάδες αερόστατα που ταξιδεύοντας ψηλά φωτίζουν τον ουρανό. Η πυροδότηση τους γίνεται με την λεγόμενη «καλυμμάρα», ένα πανί εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο.

Λεωνίδιο Πάσχα
Πάσχα στο Λεωνίδιο (Φώτο: anagnostis
Λεωνίδιο Οδοστρωτήρας
Φώτο: anagnostis

Αν είστε ψαγμένοι καλοφαγάδες ενώ αξίζει να βρεθείτε στην «Γιορτή της Μελιτζάνας» που γίνεται στο τέλος Αυγούστου. Φεύγοντας από την περιοχή μην λησμονήσετε να αγοράσετε γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι.

Το καλοκαίρι διοργανώνεται και το πολύπλευρο μουσικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό φεστιβάλ Melitzazz, που συγκεντρώνει αρκετό κόσμο στην περιοχή.

Απέχει 93 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Προσοχή στην διαδρομή από Άστρος γιατί ο δρόμος είναι μεν καλός αλλά με στροφές, ιδίως μετά τον Τυρό.

Βίντεο: dimitris min drone

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis