home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τα ταξίδια των σφουγγαράδων της Ερμιόνης στη Μπαρμπαριά μέσα από τη ματιά του Γεωργίου Οικονόμου

Θεατρική παράσταση «Θάνατος στα φύκια», στις 30 Ιουλίου, στο προαύλιο του κτηρίου Συγγρού, στην Ερμιόνη.
ΑΦΙΣΑ Φύκια 30.07.23

Τα ταξίδια των σφουγγαράδων της Ερμιόνης στη Μπαρμπαριά, αρχές του 20ου αιώνα, οι προετοιμασίες της αναχώρησης, οι σκληρές συνθήκες της αλίευσης του θαλάσσιου πλούτου στα άδυτα του βυθού, οι αγωνίες του ταξιδιού, η προσμονή της ημέρας της επιστροφής, «νόστιμον ήμαρ», κέντρισαν το θυμικό του ερμιονίτη Γεωργίου Εμμ. Οικονόμου, δικηγόρου, ο οποίος το 1930 έγραψε το αφήγημα με τον τίτλο «Θάνατος στα φύκια».

Το έργο αποτελεί δράμα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Μέσα από το έργο συνυφαίνονται στοιχεία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Ερμιόνης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Με τη διασκευή του έργου προστέθηκαν ιστορικά στοιχεία, που έλαβαν χώρα στην Ερμιόνη κατά τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδας το 1930.

Η κόρη του συγγραφέα Ζαχαρούλα Οικονόμου – Κουτραφούρη και η οικογένειά της προσέφεραν το κείμενο του αφηγήματος στο ΙΛΜΕ. Έτσι προέκυψε η διασκευή και η δραματοποίησή του. 

ΑΦΙΣΑ Φύκια 30.07.23

Σύντομο βιογραφικό του Γεωργίου Εμμ. Οικονόμου

Ο Γεώργιος Εμμ. Οικονόμου γεννήθηκε στην Ερμιόνη το 1913. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1969.

Παράλληλα με τη δικηγορία αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο «Πρωναίος» σε αθηναϊκές και τοπικές εφημερίδες της Αργολίδας.

Υπήρξε συνιδρυτής του σωματείου «Ερμιονικός Σύνδεσμος» και ως νομικός συνέταξε το πρώτο καταστατικό του προαναφερόμενου σωματείου.

Γεώργ. Οικονόμου subt

ΥΓ. Ο πίνακας της αφίσας φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Αριστείδη Γλύκα το έτος 1935.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis