home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Συναυλία Ψαραντώνη στην Επίδαυρο: O 85άρης έφηβος γέμισε με μουσική το Μικρό Θέατρο

Άγχος, συγγνώμη και μια αξέχαστη βραδιά με τον «πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Ψαραντώνης στη Μικρή Επίδαυρο 2023

Ο Αντώνης Ξυλούρης, γνωστός ευρύτερα με το παρατσούκλι Ψαραντώνης, ένας από τους πιο γνωστούς Κρητικούς λυράρηδες, έφτασε στα 85 του χρόνια. Όμως, η ηλικία δεν φαίνεται να τον περιορίζει. Αντίθετα, το Σαββατόβραδο, ο ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμφανίστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, προσφέροντας μια αξέχαστη μουσική εμπειρία σε όλους τους φίλους της κρητικής μουσικής και όχι μόνο.

Η συναυλία του Ψαραντώνη αποτέλεσε ένα πολυαναμενόμενο γεγονός. Ο καλλιτέχνης, με τη μοναδική δεξιοτεχνία του στην κρητική λύρα, κατάφερε να μαγέψει το κοινό με την ερμηνεία του και την αυθεντικότητα που αποπνέει. Παρά την αυτοσχεδιαστική του φύση, ο «Πρώτος λυράρης της Ελλάδας» -όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο Μάνος Χατζιδάκις, βρίσκει τον τρόπο να προσθέτει νέες πτυχές στην κρητική μουσική, δημιουργώντας έτσι μια νέα παράδοση.

Ψαραντώνης στη Μικρή Επίδαυρο 2023
Ψαραντώνης στη Μικρή Επίδαυρο / ΦΩΤΟ: anagnostis
Ψαραντώνης στη Μικρή Επίδαυρο 2023
Ψαραντώνης στη Μικρή Επίδαυρο / ΦΩΤΟ: anagnostis

Η χθεσινή συναυλία στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση του ταλέντου του καλλιτέχνη με την ασκητική φιγούρα, τα μακριά γκρίζα μαλλιά και τα πυκνά γένια και της δύναμης που εκπέμπει η μουσική του. Παρά το άγχος και τη συγγνώμη που προέκυψαν από τον αέρα και την υγρασία που ξεκούρδιζαν τα όργανα, ο λυράρης έκανε μια αξέχαστη εμφάνιση. Με το ένθερμο χειροκρότημα του κοινού, φάνηκε ότι ο Κρητικός μουσικός ευχαριστήθηκε την αγάπη και την αναγνώριση που του δόθηκε.

Στη διάρκεια της συναυλίας, έγιναν τρία ανκόρ, αποδεικνύοντας το ανεξάντλητο πάθος και την ενέργεια που επικρατούν στις εμφανίσεις του.

Κάποια στιγμή, ένας θεατής από το κοινό φώναξε: “Θα μείνει καμιά χορδή ή θα τις σπάσεις όλες;”. Ο Ψαραντώνης απάντησε με χιούμορ: “Θα δούμε στο τέλος. Σε καλό χορό είμαστε.” Αυτή η ατάκα αποτυπώνει τον παιχνιδιάρικο και αυθεντικό χαρακτήρα του καλλιτέχνη.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που φιλοξένησε τη συναυλία, έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τον δυσκολοσύνθετο χαρακτήρα του. Ο Ψαραντώνης είναι μια περίπτωση που δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα χωρίς να πέσει κανείς στην παγίδα των κλισέ. Η πολυετής πορεία του, πλουτίζοντας με τη μουσική του την κρητική, τη μεσογειακή και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, τον καθιστά μοναδικό και ανεπανάληπτο.

Ο Ψαραντώνης είναι απόκοσμος, άχρονος και βαθιά γειωμένος. Με κάθε του εμφάνιση, ξεσηκώνει την αρχέγονη ηχητική ουσία της Κρήτης και τη μεταφέρει με πάθος και συναίσθημα στο κοινό του. Στην προσπάθειά του να παραδώσει αυθεντικότητα και πνευματική κληρονομιά, συμμετείχαν και άλλοι εξαιρετικοί μουσικοί και συγκεκριμένα οι Γιώργης Ξυλούρης, ο Λάμπης Ξυλούρης, η Νίκη Ξυλούρη, και οι: Maria-Christina Harper και ο Γιώργος Κούτρας.

Ο Ψαραντώνης κατάφερε να γεμίσει με τους ήχους του τη Μικρή Επίδαυρο και να δημιουργήσει μια αξέχαστη εμπειρία για το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Με την μοναδική του παρουσία και την αυθεντική του μουσική, ο λυράρης – θρύλος συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί γενιές με την παράδοση και τον ήχο της Κρήτης.

Οι φίλοι της κρητικής μουσικής και οι λάτρεις της μουσικής του ανέμεναν με ανυπομονησία αυτή τη συναυλία, γνωρίζοντας ότι θα ζήσουν μια μοναδική εμπειρία με τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη. Ο Ψαραντώνης συνεχίζει να αποδεικνύει ότι η μουσική δεν γνωρίζει ηλικία και ότι οι αληθινοί καλλιτέχνες παραμένουν ασυμβίβαστοι και αξέχαστοι με την πάροδο του χρόνου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis