home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ιππόλυτος: Η Επίδαυρος δεν χώρεσε την Ευαγγελάτου – Παραστάσεις sold out και ανατροπές στο Αργολικό Θέατρο

Η πρεμιέρα του Ιππόλυτου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με το Εθνικό Θέατρο συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και αποδείχθηκε ανεπανάληπτη εμπειρία για τους θεατές
Ιππόλυτος Επίδαυρος 2023

Μέχρι και τα …θυμαράκια γέμισε ασφυκτικά το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στην πρεμιέρα του Εθνικού με τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη και σκηνοθέτη την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου, που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό, αποδεικνύοντας ότι η Επίδαυρος δεν την χωράει.

Άκης Γκάτζιος

Ρεπορτάζ: Άκης Γκάτζιος

Η πρεμιέρα του θεατρικού έργου “Ιππόλυτος” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου και ερμηνευτική απόδοση του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το κοινό ενθουσιάστηκε από τη μαγεία της παράστασης, που ήταν γεμάτη ανατροπές και έντονα συναισθήματα, ενώ οι θεατές γέμισαν ασφυκτικά το κοίλον, καθιστώντας την παράσταση sold out.

Την παράσταση παρακολούθησε μεταξύ άλλων και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου μεταμορφώθηκε σε ένα βαλτώδες δυστοπικό τοπίο, με αγρωστώδη φυτά και νερό, που αντανακλούσε την ερημιά της ανθρώπινης ύπαρξης, αποτελώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει παράλληλα σε ένα ρομβοειδές Video Wall που είχε προσαρμοστεί στο σκηνικό, την προβολή live video με λήψεις από την ίδια παράσταση, καθώς και selfie της Αφροδίτης, η οποία ήταν και καμεραμάν. Η παρέμβαση αυτή δημιούργησε μια ιδιαίτερη αλληλεπίδραση μεταξύ του κοινού και της παράστασης, καθηλώνοντας τους θεατές στο κοίλον του Αργολικού Θεάτρου.

Η πρεμιέρα της παράστασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με καθυστέρηση λόγω της μεγάλης προσέλευσης των θεατών, που συνέχιζαν να φτάνουν ακόμα και μετά τις 9 το βράδυ, αφού είχαν δημιουργηθεί ουρές αυτοκινήτων από το Κέντρο Υγείας του Λυγουριού μέχρι και το πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου.

Η ζήτηση για εισιτήρια ήταν τόσο μεγάλη, που η παράσταση του Σαββάτου είναι ήδη sold out, με το Εθνικό να γεμίζει ξανά το Αργολικό Θέατρο. Αυτή η παράσταση σηματοδοτεί και την έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, η οποία είναι και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, επανήλθε φέτος στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο, μετά την επιτυχημένη “Άλκηστη” το 2017. Η παράσταση της “Ιππόλυτος” αποσπά θερμές κριτικές και το κοινό αντάμειψε τους συντελεστές με θερμά χειροκροτήματα στο τέλος.

Ιππόλυτος Επίδαυρος 2023
Ιππόλυτος Επίδαυρος 2023 / ΦΩΤΟ: anagnostis

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου αποφάσισε να βουτήξει στο άγριο σύμπαν του έργου του Ευριπίδη, βλέποντάς το ως έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό. Τα πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας απογυμνώθηκαν, μεταφέροντας την έκρηξη, τον πόθο, τη λαγνεία αλλά και την αγνότητα του ανθρώπινου γένους.

Ο Ιππόλυτος τιμούσε μόνο τη θεά Άρτεμη, γεγονός που έκανε την Αφροδίτη να θυμώσει και να κάνει την μητριά του την Φαίδρα να τον ερωτευτεί. Εκείνος αντιστάθηκε στον έρωτά της κι εκείνη για να τον εκδικηθεί, τον συκοφάντησε στον πατέρα του τον Θησέα ότι την κακοποίησε. Τελικά, ο Θησέας τον εξορίζει και ο Ιππόλυτος καταλήγει νεκρός από την άμαξά του που αναποδογύρισε αφού τα άλογα τρόμαξαν βλέποντας έναν μανιασμένο ταύρο στο δρόμο προς την εξορία. Οι αντιξοότητες που ακολούθησαν οδήγησαν τον Ιππόλυτο στον τραγικό θάνατο.

Ο θίασος των 24 ηθοποιών κινείται σε όλη την έκταση του αρχαίου Θεάτρου, εκμεταλλευόμενος τον χώρο και μεταφέροντας την ένταση της παράστασης σε κάθε γωνιά. Τέσσερις μουσικοί παίζουν ζωντανά μουσική, δίνοντας μια επιπλέον διάσταση στην εμπειρία των θεατών.

Ιππόλυτος Επίδαυρος 2023
Ιππόλυτος Επίδαυρος 2023 / ΦΩΤΟ: anagnostis

Η πρεμιέρα του “Ιππόλυτου” στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο, αποδείχθηκε μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία. Η εντυπωσιακή σκηνοθεσία, το πρωτότυπο σκηνικό και οι ερμηνείες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κοινού, με τα εισιτήρια να εξαντλούνται γρήγορα. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου απέδειξε για ακόμα μια φορά το ταλέντο και την καλλιτεχνική της ευαισθησία, προσφέροντας στο κοινό μια μοναδική ερμηνεία του έργου. Με το “Ιππόλυτο”, η Επίδαυρος αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι παραμένει ένας ανεπανάληπτος χώρος για την παρουσίαση της θεατρικής τέχνης, καταφέρνοντας να συνδυάζει την αρχαιότητα με τη σύγχρονη αισθητική και να δημιουργεί μαγευτικές εμπειρίες για το κοινό.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου συνεχίζει με μια πληθώρα παραστάσεων και εκδηλώσεων που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των θεατών. Η πρεμιέρα του “Ιππόλυτου” ήταν μόνο η αρχή μιας συναρπαστικής θεατρικής σεζόν, γεμάτης με σπουδαίες παραστάσεις και μοναδικές εμπειρίες.

Η πρεμιέρα του “Ιππόλυτου” στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου με το Εθνικό Θέατρο αποτέλεσε μια επιτυχημένη και αξέχαστη παράσταση. Η εξαιρετική σκηνοθεσία, η εκπληκτική ερμηνεία και η εντυπωσιακή ατμόσφαιρα συνέβαλαν στη δημιουργία μιας μοναδικής θεατρικής εμπειρίας για το κοινό. Η Κατερίνα Ευαγγελάτου και οι συντελεστές της παράστασης απέδειξαν το ταλέντο και την επαγγελματική τους αφοσίωση, ενώ η προσέλευση του κοινού και η θερμή υποδοχή που αποδόθηκε σε όλους τους συντελεστές επιβεβαίωσαν την ανυπομονησία για ανάλογες θεατρικές παραστάσεις στο μέλλον.

Άκης Γκάτζιος

Σχόλια

2 απαντήσεις

  1. 🔸 Πρώτη φορά διαβάζω κείμενό σας και δε θα ήθελα να σας αδικήσω, αλλά αν η πρόθεσή σας ήταν να γράψετε κριτική, πρέπει να ειπωθεί πως το παραπάνω κείμενο δεν αποτελεί κριτική της παράστασης. Είναι μία παρουσίαση. Επίσης, πρέπει να τονιστεί πως η διαρκής αναφορά στην σκηνοθέτη του έργου ήταν κουραστική.

    1. Συμφωνώ κι επαυξάνω με την αγαπητή αναγνώστρια -και η έξωθεν καλή μαρτυρία δεν δικαιολογεί λιβανωτούς ενόψει της (θερμής υποδοχής, έστω) παράστασης που σκηνοθετεί η καλή Κ.Ε. -και φυσικά δεν συνιστά κριτική το παρόν (ευτυχώς δεν υπάρχει ένδειξη κριτικής στην ανταπόκριση- φωτογραφία από την πρεμιέρα).

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis