home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Απάτη στο Ναύπλιο: Παριστάνουν τον ΔΕΔΔΗΕ για το Power Pass με σκοπό να αδειάσουν λογαριασμούς

Πώς έδρασε ο απατεώνας που πήρε τηλέφωνο χωρίς απόκρυψη σε γνωστή επιχείρηση με έδρα το Ναύπλιο – Τα νεύρα και η αναφορά στην Αστυνομία
απάτη στο Ναύπλιο

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι τηλεφωνικές αλλά και μέσω διαδικτύου απάτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τις μορφές και το αντικείμενό τους να εναλλάσσεται κάθε φορά ανάλογα με το θύμα, αλλά πάντα με έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμών ανυποψίαστων πολιτών ή επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο στόχαστρο βρέθηκε γνωστή εταιρεία, με έδρα το Ναύπλιο. Άγνωστος που μιλούσε καλά Ελληνικά τηλεφώνησε το μεσημέρι της Τρίτης 27 Ιουνίου χωρίς απόκρυψη στα γραφεία της επιχείρησης προσποιούμενος ότι είναι από τον ΔΕΔΔΗΕ και προσπάθησε να αποσπάσει τους κωδικούς του τραπεζικού του λογαριασμού με το πρόσχημα ότι θέλουν να επιστρέψουν 275 ευρώ από αίτηση που δήθεν είχε γίνει για το power pass.

Ζήτησαν τα στοιχεία της κάρτας

Η πρώτη υποψία ότι πρόκειται για απάτη ήταν όταν ζήτησαν να μιλήσουν με εταίρο, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή εδώ και μία δεκαετία.

Αρχικά ζήτησαν ΑΦΜ και μετά για να επιβιώσουν τραπεζικό λογαριασμό ζήτησαν IBAN.

Δεν έφτανε όμως αυτό, καθώς μετά άρχισαν να ζητούν τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό και να μπορούν να τραβήξουν χρήματα από αυτόν.

Το email και ο εκνευρισμός

Στην ερώτηση, γιατί θέλουν τα στοιχεία της κάρτας απάντησαν «για να επιβεβαιώσουμε ότι αντιστοιχεί ο τραπεζικός λογαριασμός στον πραγματικό δικαιούχο».

Ο επιχειρηματίας αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της κάρτας και απάντησε να καλέσουν από τηλέφωνο του ΔΕΔΔΗΕ και να στείλουν email. Είπαν ότι έχουν στείλει email τον περασμένο Οκτώβρη. Όταν ζητήθηκε να το επαναπροώθησουν ο απατεώνας εκνευρίστηκε και είπε να ψάξουν να το βρουν.

Όταν ο επιχειρηματίας είπε ότι ενδεχομένως να μην υπάρχει αυτό το email, ο επιτήδειος εκνευρίστηκε ακόμα περισσότερο και απείλησε ότι δεν θα γίνει η πληρωμή.

Ενήμερες οι Αρχές

Αφού τελείωσε η τηλεφωνική επικοινωνία, ο επιχειρηματίας κάλεσε ο ίδιος αυτόν τον αριθμό και απάντησε. Όταν ρώτησε τι είναι εκεί το έκλεισαν.

Η απόπειρα απάτης αναφέρθηκε στην ασφάλεια Ναυπλίου και έχει δοθεί ο τηλεφωνικός αριθμός από τον οποίο έγινε η κλήση, ώστε να κινηθεί η αστυνομία για να μην πέσει θύμα των απατεώνων κάποιος άλλος.

Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ

Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διευκρινίζει ότι, βάσει των αρμοδιοτήτων  του, «ουδεμία αρμοδιότητα έχει αναφορικά με τα θέματα τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος ή/και με τη διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (power pass)».  

Στο πλαίσιο αυτό, έχει τονίσει ότι κανείς υπάλληλος ή εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ δεν επικοινωνεί με καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για θέματα που αφορούν σε συναλλαγές που σχετίζονται με την προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως επίσης και κανείς δεν ζητά ή θα ζητήσει από τους καταναλωτές στοιχεία που σχετίζονται με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (e-banking, IBAN κλπ), είτε τηλεφωνικά είτε μέσω εφαρμογών messenger, viber κλπ.).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis