home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ακροδεξιά στην Ελλάδα: Αδιαφορία ή προβληματισμός για τα υψηλά ποσοστά;

Πρώτη ανάλυση των παραγόντων που οδήγησαν στην άνοδο της ακροδεξιάς στις εκλογές του Ιούνη και προβληματισμός για τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες
ψηφοδέλτια εκλογές 2023 Αργολίδα (1)

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου στην Ελλάδα έφεραν μια δυσάρεστη έκπληξη με την άνοδο της ακροδεξιάς και την είσοδό της ξανά στην ελληνική Βουλή. Αυτή η εκλογική εξέλιξη αναδεικνύει την ανάγκη να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από αυτήν την άνοδο και τις ενδεχόμενες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη αδιαφορίας και απογοήτευσης από μερίδα των πολιτών έναντι της παραδοσιακής πολιτικής τάξης. Η οικονομική κρίση, η ανεργία και οι αυξανόμενες ανισότητες έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης, καθιστώντας τους πολίτες ευάλωτους σε πολιτικά μηνύματα από μορφώματα τέτοιου είδους, που υπόσχονται απλές αλλαγές και ανανέωση.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει συμβάλει στην άνοδο της ακροδεξιάς είναι η ανησυχία για τη μετανάστευση. Οι επιπτώσεις της μετανάστευσης στην ελληνική κοινωνία και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των μεταναστών έχουν δημιουργήσει ανησυχίες και αμφιβολίες. Οι πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς έχουν εκμεταλλευτεί αυτήν την ανησυχία και προωθούν αντιμεταναστευτικές θέσεις ως απάντηση σε αυτήν την κρίση.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει ένα μέρος της κοινωνίας που αισθάνεται αποξενωμένο και ανασφαλές. Ο προβληματισμός για την άνοδο αυτού του μορφώματος πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αδικιών και την προώθηση της συμμετοχής και της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η δημοκρατική συμμετοχή και ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών φορέων και της κοινωνίας. Επιπλέον, η ανάγκη για εκπαίδευση και ενημέρωση είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών ιδεολογιών τέτοιου είδους και τη διάδοση της κοινωνικής συνοχής.

Οι υψηλές εκλογικές αποδόσεις της ακροδεξιάς στην Ελλάδα απαιτούν δράση και αντίδραση από την κοινωνία μας. Η αδιαφορία δεν είναι λύση. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Μόνο μέσω της κοινής προσπάθειας και του διαλόγου μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και θα προάγει την ευημερία όλων των πολιτών.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis