home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εκλογές 2023: Βρείτε το εκλογικό τμήμα για την Κυριακή 25 Ιουνίου

Η ώρα της δεύτερης κάλπης έφτασε. Δείτε εδώ πού ψηφίζετε στις εκλογές του Ιουνίου 2023, αύριο 25/6.
Εκλογές 2023

Το ερώτημα «πού ψηφίζω» απαντά η πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για δεύτερη φορά φέτος, ενώ θα ακολουθήσει και η επόμενη διαδικασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 τον Οκτώβριο.

Στις εθνικές εκλογές την Κυριακή 25 Ιουνίου, δεν υπάρχει αλλαγή στο εκλογικό τμήματα όπου ψηφίζετε, εάν ωστόσο θέλετε να επιβεβαιώσετε το σχολείο που πρέπει να πάτε ή εάν δεν είστε σίγουροι, μπορείτε να το βρείτε σε λίγα βήματα.

Πού ψηφίζω στις εκλογές Ιουνίου 2023

Για να μάθετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Έπειτα, πρέπει να συμπληρώσετε τα ακόλουθα πέντε προσωπικά στοιχεία:

  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, μπορούν εναλλακτικά να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών. Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Τι ισχύει με τους ετεροδημότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς που έχουν υποβάλει αίτηση για να ψηφίσουν ως ετεροδημότες και αυτή έχει διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου στον δήμο διαμονής τους.

Διευκρινίζει επίσης ότι οποιαδήποτε αίτηση δεν διεκπεραιώθηκε έως τις 30 Απριλίου, δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι πηγές του ΥΠΕΣ ειχαν διευκρινίσει ότι οι δεύτερες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, (α’ αναθεώρηση 2023). Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, είχαν όσοι οι αιτήσεις τους διεκπεραιώθηκαν έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Μετά τη νέα διευκρίνιση, η προθεσμία μετατέθηκε κατά 2 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς θα πρέπει να ανατρέξουν για σιγουριά στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Όλα τα εκλογικά τμήματα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε όλα τα εκλογικά κέντρα και τμήματα για τις εκλογές Ιουνίου 2023. Αναλυτικά:

Πώς ψηφίζω

Η ίδια διαδικασία με την προηγούμενη θα ακολουθηθεί και την Κυριακή 25/6. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν θα υπάρχουν σταυροί στα παραβάν, μιας και οι βουλευτές θα βγουν με λίστα και όχι με σταυρούς. Από εκεί και πέρα, ο πολίτης μεταβαίνει στο εκλογικό του τμήμα και πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα. Εάν έχει χάσει την ταυτότητα, σύμφωνα με τον οδηγό του υπουργείου Εσωτερικών, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου, εκτός από την ταυτότητα, γίνεται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis