home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αραχναίο: Ο παλιός συνεταιρισμός μπορεί να γίνει νέο μουσείο

Την πρόταση ο παλιός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο κάνει η Μαρία Μπιμπή.
Αραχναίο παλιός συνεταιρισμός

Την πρόταση ο παλιός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αραχναίου να μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο κάνει η Μαρία Μπιμπή, ένα πέτρινο κτήριο που είναι αναπόσπαστο κομμάτι από τις αναμνήσεις των παλαιοτέρων.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή της:

«Αυτό το χαρακτηριστικό κτήριο, που βρίσκεται στην νότια είσοδο του χωριού μας, ανήκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αραχναίου. Γι’ αυτό και όλοι το λέγαμε «Συνεταιρισμό». Το κτήριο αυτό είναι αναπόσπαστο από τις αναμνήσεις των παλαιοτέρων καθώς εδώ μεταπολεμικά μοιραζόταν το συσσίτιο στα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

Τις τελευταίες δεκαετίες το κτήριο αυτό ρημάζει εγκαταλελειμμένο. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια κατέπεσε και η στέγη του, αφήνοντάς το ακόμα πιο εκτεθειμένο στις βροχές. Εάν εμείς δεν αποφασίσουμε να το επισκευάσουμε και να του αλλάξουμε χρήση, θα ακολουθήσει τη μοίρα της φθοράς του χρόνου. Θα είναι κρίμα όμως!

Μια ιδέα που πολλοί θα θέλαμε να υλοποιηθεί είναι το κτήριο αυτό, αφού απεμπλακεί από την ιδιοκτησιακή γραφειοκρατία και αποκατασταθεί κτηριακά, να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο Αραχναίου.

Ένα Μουσείο όπου θα συγκεντρώσουμε με τάξη και ευθύνη κάποια αυθεντικά απομεινάρια της αγροτοποιμενικής ζωής του χωριού μας.

Ένα μουσείο που θα κάνει περήφανους τους κατοίκους και θα τους γεμίζει συγκίνηση για τα περασμένα.

Ένα μουσείο που θα διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας με τις πληροφορίες για ανθρώπους, επαγγέλματα και εργαλεία από περασμένες δεκαετίες που εμείς οι παλαιότεροι κουβαλάμε ως αναμνήσεις.

Ένα μουσείο που θα αποτελεί ένα ποιοτικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες του χωριού μας, που καταφθάνουν ειδικά τα καλοκαίρια και τα σαββατοκύριακα για να δουν τους συγγενείς τους ή για να φάνε την περίφημη χελιώτικη γκιόσα στις ταβέρνες του χωριού.

Ένα μουσείο-κόσμημα για το χωριό μας.

Η ιδέα αυτή είχε εκφραστεί και παλαιότερα από αυτή τη σελίδα. Την επαναφέρουμε και την στηρίζουμε θερμά και καλούμε τους πολιτικούς μας, τους συγχωριανούς μας και όσους αγαπούν το Χέλι και τη λαϊκή μας παράδοση να ασχοληθούμε όλοι ενεργά με αυτό το έργο πολιτισμού για να τιμήσουμε και να ομορφύνουμε την απομακρυσμένη επαρχία μας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis