home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Διεθνής διάκριση για το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας – Οι Βάκχες κέρδισαν το 1ο βραβείο

Η θεατρική ομάδα «Carpe Theatro» του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας «διάβασε» την τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη, με οδηγό τις ρήσεις των Walter Nestle και Jean-Pierre Vernant
Παίζοντας Βάκχες

Διεθνής διάκριση για το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο στον θεατρικό διαγωνισμό «Παίζοντας Βάκχες (Playing Bacchae)», που προκηρύχτηκε για το έτος 2022-2023 από το Θέατρο Out of Chaos, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσιγκτον (Η.Π.Α.), του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών – Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Η θεατρική ομάδα «Carpe Theatro» του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας «διάβασε» την τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη, με οδηγό τις ρήσεις των Walter Nestle και Jean-Pierre Vernant, «τραγωδία γεννιέται τη στιγμή που αρχίζει κανείς να κοιτά τον μύθο με τα μάτια του πολίτη» αλλά και «όταν εξετάζει την ύπαρξή του ως πρόβλημα» και κέρδισε το 1ο βραβείο.

Παίζοντας Βάκχες

«Αφηγηθήκαμε  έτσι τη δική μας ιστορία – διασκευή των ευριπίδειων Βακχών με υλικά από την κιβωτό του Μύθου και τον Λόγου. Επιλέξαμε τις σκηνές που μας ενέπνευσαν. Προβληματιστήκαμε με το πολυειδές και πολύμορφο της ταυτότητας του Διόνυσου και της δικής μας: ποιος είναι ο Διόνυσος; ποια η ουσία του; ποιες οι «όψεις» των Βακχών; Αναζητήσαμε στις «πηγές» του χρόνου τα βήματα της ανθρωπότητας και το αίνιγμα του πραγματικού εαυτού. Πειραματιστήκαμε σε ένα δημιουργικό διάλογο του μύθου και της τελετουργίας του 5ου αι. με «φωνές» διαχρονικές της ποίησης και της λογοτεχνίας. Εκφραστήκαμε λεκτικά και σωματικά. Την αρχέγονη μορφή του Διόνυσου την κατακερματίσαμε, την διπλασιάσαμε, την αποτυπώσαμε με πολλαπλούς σκηνικούς «Διόνυσους», την μια ως αντανάκλαση της άλλης, αναλλοίωτη και αναπαραγόμενη στο διηνεκές. Προσπαθήσαμε να αποκαλυφθεί η αλήθεια του εαυτού μας…. Αντιληφθήκαμε εν τέλει πως η ερμηνεία και η κατανόηση του Μύθου και του Λόγου εμπεριέχει υπαρκτά στοιχεία της προσωπικής μας ιστορίας και εμπειρίας.

Ήταν ένα θεατρικό ταξίδι που μας οδήγησε σε μια νέα γαιοδαίτηση της ταυτότητας μας και στην (επ)ανακάλυψη της ιερής όψης του «προσώπου» εντός μας.», δήλωσε η θεατρική ομάδα.

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας κάθε χρόνο εμπλουτίζει τον εκπαιδευτικό του ρόλο μέσα από την εις βάθος καλλιέργεια του πολιτισμού, όπως αποδεικνύουν τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις, που κατακτούν οι διάφορες ομάδες μαθητών  του σχολείου. Η συμμετοχή σε μαθητικούς διαγωνισμούς, οι επιτυχείς συνεργασίες με άλλα σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, τα λογοτεχνικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, τα θεατρικά και μουσικά σχήματα  με τις πολυπληθείς εμφανίσεις τους στην Αργολίδα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, οδηγούν όλο και περισσότερους μαθητές στο να ανακαλύπτουν τις κλίσεις και αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους μέσω του Μουσικού σχολείου Αργολίδας.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis