home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Γιορτάζει το εκκλησάκι της Καραθώνας με θέα στο απόλυτο γαλάζιο

Πανηγυρίζει ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος – Ο εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας – Τι είναι αυτό που κάνει το γραφικό εκκλησάκι να ξεχωρίζει
Εσπερινός Άγιος Νικόλαος κρασόκτιστος Καραθώνα (3)

Σήμερα 20 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού. Ως εκ τούτου πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην παραλία της Καραθώνας, στο Ναύπλιο.

Χθες, παραμονή της εορτής, τελέστηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός από τον Μητροπολίτη Αργολίδας και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ελευθέριο Μίχο.

Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου πέριξ της εκκλησίας με την απέραντη θέα στο απόλυτο γαλάζιο.

Τι είναι αυτό που κάνει το εκκλησάκι να ξεχωρίζει

Ο Άγιος Νικόλαος ο κρασόκτιστος φτιάχτηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας στην περιοχή του Ναυπλίου, από έναν καπετάνιο που μετέφερε κρασί από νησί του Αιγαίου προς το Ναύπλιο, που ήταν τότε ένα μεγάλο λιμάνι και κέντρο εμπορίου προς την Ευρώπη και την Ανατολή.

Ο καπετάνιος με το πλοίο του μπαίνοντας νύχτα στο λιμάνι έπεσε σε σφοδρή κακοκαιρία, μιας και το μέρος εκείνο το πιάνει ιδίως τον χειμώνα ο καιρός. Ο καπετάνιος τότε για να σωθεί έταξε να φτιάξει μια εκκλησία σε εκείνο το μέρος αφιερωμένη στον προστάτη των ναυτικών Άγιο Νικόλαο.

Έτσι και έγινε, το καράβι σώθηκε και ο καπετάνιος πραγματοποίησε το τάμα του. Έφτιαξε την εκκλησία και μάλιστα με πολύ κόπο λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Για την κατασκευή του ναού χρησιμοποίησε κρασί αντί για νερό. Από τότε το εκκλησάκι στέκει αγέρωχο μέσα στους αέρηδες τα κύματα του χειμώνα και κόντρα στα φυσικά φαινόμενα. Για να πάει κανείς εκεί περπατά λίγα χιλιόμετρα μέσα από ένα μονοπάτι και σαν όαση βλέπει το πανέμορφο αυτό εκκλησάκι.

Την όλη συντήρηση του ναού έχει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου, όπου ανήκει η εκκλησία.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis