banner home design 800x400

Έρχεται Ultra-Fast Broadband σε Αργολίδα και Λακωνία

ΣΔΙΤ ανάπτυξης δικτύου οπτικής ίνας για υπερυψηλή ευρυζωνικότητα με προϋπολογισμό 884 εκατ. ευρώ – Ποιοι αναλαμβάνουν να εκτελέσουν το έργο

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Έρχεται Ultra-Fast Broadband σε Αργολίδα και Λακωνία

Στα σκαριά βρίσκεται η υλοποίηση του έργου ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), που έχει προϋπολογισμό 884 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των περιοχών της χώρας που θα καλυφθούν συγκαταλέγονται η Αργολίδα και η Λακωνία, στη γεωγραφική ζώνη 6. Το ίδιο σχεδιάζεται να γίνει και με την Αχαΐα η οποία βρίσκεται στη ζώνη 5.

Μέσω του έργου, που θα υλοποιήσουν ο όμιλος ΟΤΕ και η κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και Grid Telecom, σχεδόν το 20% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας καθώς και περισσότερα από 10.000 δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με υπερυψηλή ταχύτητα. Οι δύο φορείς υπέβαλαν προσφορές τον Σεπτέμβριο του 2021, ανακηρύχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι τον Φεβρουάριο του 2022 και πλέον εκκρεμεί να υπογραφούν οι επιμέρους συμβάσεις του έργου που υλοποιείται ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η πορεία του έργου

Με τον ΟΤΕ να έχει αναλάβει να αναπτύξει δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι σε τρία από τα συνολικά επτά τμήματα του έργου και την κοινοπραξία των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής – Grid Telecom να αναπτύσσει την εν λόγω υποδομή στα υπόλοιπα τέσσερα σημεία, η πορεία συμβασιοποίησης του έργου υλοποιείται σε διαφορετικά στάδια.

Για τη σύμβαση που αφορά τα τρία τμήματα του ΟΤΕ το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει δώσει το πράσινο φως, κάτι που εκκρεμεί για την αντίστοιχη των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής – Grid Telecom. Οι δύο τελευταίες, όμως, προχώρησαν ήδη στη σύσταση της ΤΕΡΝΑ Fiber, της εταιρείας ειδικού σκοπού που έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση του έργου στις γεωγραφικές ζώνες 2, 4, 5 και 6.

Οι ωφελούμενες περιοχές

Μέσω του συγκεκριμένου έργου επιδιώκεται να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας.

Το Lot 2 αφορά περίπου 137.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 11 περιφερειακές ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας). Το Lot 4 περιλαμβάνει περίπου 110.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Χαλκιδική, Θάσο, Καβάλα, Σέρρες, Λέσβο, Ικαρία, Λήμνο, Σάμο, Χίο, το Lot 5 καλύπτει 127.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ευρυτανία, Φωκίδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, ενώ το Lot 6 αφορά περίπου 117.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Κοζάνη, Γρεβενά, Άρτα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ημαθία, Αργολίδα, Λακωνία.

Πότε θα ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο

Για τα τρία τμήματα που αντιστοιχούν στον ΟΤΕ η σύμβαση έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά μένει να φανεί εάν, στην περίπτωση που τις εθνικές εκλογές της Κυριακής διαδεχθεί δεύτερος γύρος, οι υπογραφές θα προχωρήσουν από το υπηρεσιακό υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση το έργο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στους επόμενους μήνες, έχοντας ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον 90% του διαθέσιμου πληθυσμού των εν λόγω περιοχών με ευρυζωνικές συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων. Ευρύτερα μέσω της συγκεκριμένης υποδομής επιδιώκεται να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας και να αναπτυχθούν ευρυζωνικές υποδομές νέας γενιάς με βάση και τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 σχετικά με την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας.

Η σύμβαση παραχώρησης του έργου, που διαθέτει τριετή περίοδο κατασκευής, έχει διάρκεια 26 έτη, μετά το πέρας των οποίων η υποδομή θα επιστραφεί στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι ποσό ύψους 249 εκατ. ευρώ εκ της συνολικής αξίας του έργου προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια.

Σχόλια

Exit mobile version