home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΛακωνίαΕλλάδαFeatured

Καμπανάκι για εκτεταμένη ξηρασία από την κοιλάδα της Λάρισας μέχρι τη Λακωνία

Η Ανατολική Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό

«Φέτος χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τις φωτιές». Αυτό δήλωσε για το φετινό καλοκαίρι ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός ο οποίος μιλώντας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο τόνισε ότι πρέπει να προσέχουμε όλες τις δραστηριότητές μας στη φύση.

Σχολιάζοντας μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη για το κλίμα στην Μεσόγειο τόνισε ότι η Ανατολική Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, ιδίως από την κοιλάδα της Λάρισας μέχρι τη Λακωνία.

«Η ξηρασία και η έλλειψη του χειμώνα, καθώς χάσαμε το μισό χειμώνα φέτος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ξηρασίας» είπε στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η μείωση της υγρασίας του εδάφους έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.

Μιλώντας για την κλιματική κρίση και τις προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2023 ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός τόνισε ότι «δεν υπάρχει μοντέλο που να κάνει εποχική πρόβλεψη για την Ελλάδα, για το καλοκαίρι. Είναι υποθέσεις».

«Από κλιματικής πλευράς κανείς δεν γνωρίζει πόσο ζεστό θα είναι, τι καύσωνα θα έχουμε και πόσες ημέρες με επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών θα έχουμε τους επόμενους μήνες». Με δεδομένο ότι το κλίμα είναι αποσταθεροποιημένο ο διακεκριμένος επιστήμονας δήλωσε ότι «χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, δηλαδή τα αέρια του θερμοκηπίου» που εμποδίζουν τη γη να ψυχθεί. «Δυστυχώς δεν θα έχουμε επιστροφή πίσω» είπε για την κλιματική αλλαγή σημειώνοντας ότι πια το ακραίο γεγονός κοντεύει να γίνει σύνηθες» είπε.

Μιλώντας για το πρόβλημα ξηρασίας στη χώρα μας σημείωσε ότι θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. «Το 2050 – 2060 είναι ένα χαρακτηριστικό έτος πέρα από το οποίο όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και επικίνδυνα. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασία», πρόσθεσε ο κ. Ζερεφός.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό αυτές οι ζημιές που θα γίνουν τώρα θα τις πληρώσουν τα εγγόνια μας. «Το κόστος παγκοσμίως είναι τεράστιο. Έχει υπολογιστεί ότι στο τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει τα 123 τρισ. δολάρια» είπε, τονίζοντας ότι ένα μικρό μέρος αυτού του κόστους αρκεί για να ανατρέξουμε αυτή την κακή εξέλιξη.

Aναφερόμενος τέλος στους τρόπους διάσωσης των ελληνικών δασών, όπως αναλύθηκαν σε μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών, σχολίασε ότι υπάρχει ο τρόπος να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των δασών απέναντι στις φωτιές που δεν θα εξαλειφθούν.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button