Home design
home design

Άργος: «Έβρεξε» σοβάδες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο

Κομμάτια τσιμέντου και τούβλων έπεσαν από την οροφή παλιάς -μη χρηστικής- αίθουσας του 2ου Δημοτικού Άργους, σε ώρα διαλείμματος.
2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, σοβάδες, κομμάτια τσιμέντου και τούβλων έπεσαν στην αίθουσα του Γ1 (στο παλαιό διδακτήριο του σχολείου) από την οροφή της τάξης.

Όπως αναφέρει ομάδα γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άργους:

«Κατά τύχη δεν θρηνήσαμε -τουλάχιστον- τραυματίες μια κι εκείνη την ώρα η αίθουσα ήταν άδεια και οι μαθητές σε διάλειμμα.

Παρά το γεγονός ότι άμεσα ειδοποιήθηκε η σχολική επιτροπή Α’θμιας και ο πρόεδρός της, μέχρι και τώρα, το σχολείο δεν έχει επισκεφτεί η τεχνική επιτροπή του Δήμου προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση της οροφής της αίθουσα αλλά και του κτιρίου που την φιλοξενεί, ώστε να δρομολογηθούν οι περαιτέρω εργασίες.

Η τάξη, βέβαια δε χρησιμοποιείται για μάθημα, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός κι ανησυχία από γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές σχετικά με το αν ανάλογο συμβάν θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε κάποια άλλη αίθουσα του διδακτηρίου με ημερομηνία κατασκευής 1932».

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Αργολίδας

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Αργολίδας, αναφέροντας τα εξής:

«Με δραματικό τρόπο επανέρχονται στο προσκήνιο τα κρίσιμα ζητήματα κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών, της ασφάλειας των μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς καθημερινά καταγράφονται επικίνδυνα περιστατικά σε σχολεία της χώρας. Ένα απ’ αυτά συνέβη στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, καθώς την ώρα του διαλείμματος έπεσαν σοβάδες σε τάξη χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν παιδιά και εκπαιδευτικοί.

Είναι άραγε η κακιά στιγμή; Όχι! Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του “…πάμε και όπου βγει”. Είναι η πολιτική της απαξίωσης και εγκατάλειψης των σχολείων για την οποία έχουν τεράστιες ευθύνες η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι Δήμοι.  Και το λέμε με πλήρη συνείδηση και ορθή εκτίμηση των πραγμάτων. Είναι γνωστό ότι πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολείων στον νομό μας είναι κτισμένα πριν από 40 και 50 χρόνια, δηλαδή οι ανάγκες ελέγχου και συντήρησής τους είναι αυξημένες. Αρκετά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια! Τα έργα βιτρίνας στους Δήμους της περιοχής, οι κακόγουστες αναπλάσεις ή τα έργα για την «ανάπτυξη» των κερδών των λίγων για τα οποία επαίρονται οι τοπικοί πάνε χέρι με χέρι με  την απαξίωση των σχολικών υποδομών! Όταν έχουμε σχολεία χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους, χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας, με γερασμένες υποδομές, θα έπρεπε η κάνουλα της χρηματοδότησης να ανοίξει και να στραφεί προς τα εκεί. Δυστυχώς όμως προχωράει μόνο ότι φέρνει κέρδη και αφήνεται στο έλεος της τύχης ό,τι απαιτεί κόστος.

Η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για τα ζητήματα της ασφάλειας και της θωράκισης στα σχολεία, κινείται στις ίδιες ράγες που οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στο έγκλημα στα Τέμπη.

Η τραγική κατάσταση στη σχολική στέγη έρχεται να αναδείξει την υποκρισία της κυβερνητικής πολιτικής που μιλά για «αναβάθμιση» του σχολείου μέσω των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που προωθούν την κατηγοριοποίηση και την αυτονομία των σχολικών μονάδων, καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που με τη λογική “κόστους – οφέλους” οδηγούν σε χειροτέρευση της κατάστασης στην Παιδεία σε όλα τα επίπεδα.

Μια απλή ματιά στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία αρκεί, για να δει κανείς ότι απέχουμε πολύ από μια πραγματικότητα, που εκπαιδευτικοί, μαθητές και άλλοι εργαζόμενοι θα βρίσκουν ασφάλεια στα σχολεία. Από τύχη δεν έχουμε τραυματισμούς μέσα στα κακοσυντηρημένα σχολικά κτίρια και στα λυόμενα που φοιτούν δεκάδες μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Τρέμουμε με την ιδέα της πιθανότητας ενός σεισμού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου!

Δεν μένουμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτή την κατάσταση, δε θα περιμένουμε παθητικά μέχρι να συμβεί το επόμενο «κακό», μέχρι να εξαντληθεί η «τύχη» μας και να θρηνήσουμε ξανά θύματα μέσα στα σχολεία μας, όπως με τον τραγικό θάνατο του μαθητή μας στις Σέρρες. Να πάρουν την ευθύνη τους όλοι οι αρμόδιοι.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Σύγχρονες και ασφαλείς σχολικές υποδομές για μας και τα παιδιά μας.
  • Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες, να διαμορφωθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους και στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Κυβέρνηση, αρμόδια υπουργεία και τοπική διοίκηση να πάρουν τις ευθύνες τους για όλα τα ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας των σχολείων.
  • Να πραγματοποιηθούν άμεσα αντισεισμικοί έλεγχοι σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του κράτους.
  • Να εκδοθούν πιστοποιητικά πυρασφάλειας και ελέγχου του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού σε όλα τα σχολεία, από κρατικό φορέα και πρωτόκολλα ενεργειών που αφορούν τους προβλεπόμενους όρους υγιεινής και ασφάλειας των σχολικών μονάδων.

Καλούμε τον ΣΕΠΕ Αργολίδας να πάρει ΑΜΕΣΑ απόφαση για κινητοποίηση στο Δημαρχείο του Άργους, μαζί γονείς και εργατικά σωματεία της πόλης.

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΣΤΟΣ – Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ!»

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Μη χρηστική; Εγώ άκουσα απο τα παιδιά πως έπεσε και άλλαξαν τάξη στα παιδιά της Γ.

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis