home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πέθανε ο μαστρ-Αργύρης αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη στους Αρκάδες

Ποιος ήταν ο Αργύρης Πετρονώτης που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών
αργύρης πετρονώτης

Ο Αργύρης Πετρονώτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών αφήνοντας μία σπουδαία παρακαταθήκη στους Αρκάδες.

Είχε γεννηθεί το 1924 στην Τρίπολη, ένα από τα 6 παιδιά του Τάκη (Παναγιώτη) Αποστολόπουλου ή Πετρονώτη και της Ευθυμίας Φατούρου. Έκανε μαθήματα Δημοτικού και εξατάξιου Γυμνασίου στη γενέτειρά του. Είχε λάβει μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως αντάρτης του ΕΛΑΣ. Για ανταμοιβή του εξορίστηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου και βασανίστηκε.

Είχε σπουδάσει και είχε λάβει δίπλωμα Αρχιτέκτονα-Μηχανικού Ε.Μ.Π. Είχε φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ και του απενεμήθη πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και τελείωσε εκεί ως αριστούχος Διδάκτωρ Μηχανικός (Dr. Ingenieur) στο Πολυτεχνείο του Μονάχου. Είχε εργαστεί ως επαγγελματίας Αρχιτέκτων και ως συνερευνητής σε ανασκαφές.

Είχε υπηρετήσει στο έργο προετοιμασίας αναστήλωσης του Ναού Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες Αρκαδίας. Είχε διδάξει Ιστορία Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή Α.Π. Θεσσαλονίκης (παράλληλα Αρχιτεκτονική Μορφολογία στην εκεί Σχολή Καλών Τεχνών αμισθί) ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Δεν κρίθηκε άξιος προαγωγής στη βαθμίδα Καθηγητού.

Είχε λάβει μέρος σε τοπικά, εθνικά και διεθνή Συνέδρια. Μέλος Επιστημονικών Εταιριών/Ινστιτούτων. Δημοσίευσε εργασίες σχετικές με την ειδίκευσή του. Είχε μελετήσει και κατασκευάσει με οικογενειακές δαπάνες Μνημείο των 603 Πεσόντων Αρκάδων το ΄40. Είχε συνεργαστεί με κοινωφελή έργα και επιστημονικές έρευνες. Είχε συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις του σωματείου «Άνθη της Πέτρας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis