home design 800x400
home design 1170Χ320

Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας έχει πλέον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε ισχύ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το ΓΠΣ ολόκληρου του Δήμου που είχε ξεκινήσει από το 2014
paralio_astros_kynouria_1

Με τη δημοσίευση του υπ΄ αριθ. 255/Δ/06-04-2023 ΦΕΚ ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας έχει πλέον σε ισχύ Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και έτσι μπαίνουν κανόνες στους όρους δόμησης.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως προβλέφθηκε αρχικά ήταν ένα κατευθυντήριο σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη μιας πόλης ή ενός οικισμού. Ουσιαστικά καταλάμβανε όλες τις πολεοδομημένες ή τις προς πολεοδόμηση περιοχές ενός τουλάχιστον Δήμου ή Κοινότητας. Το 1997 με νέο νόμο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει ολόκληρη την εδαφική περιφέρεια ενός Δήμου.

Το 2014 ξεκίνησε η διαδικασία για την εκπόνηση Γ.Π.Σ. του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Ωστόσο ενόψει της εκτεταμένης ενότητας των οικισμών που περιλαμβάνονται στον Δήμο, το Γ.Π.Σ. μετασχηματίστηκε ουσιαστικά σε ένα τοπικό χωροταξικό σχέδιο για ολόκληρη την Βόρεια Κυνουρία.

Η σημασία του Γ.Π.Σ. έγκειται στο ότι προσδιορίζει το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάθε Δήμου, συνεπώς αυτούς ακριβώς τους στόχους προσδιορίζει και το Γ.Π.Σ. του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Ακόμα από τις βασικές παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη, πέραν των αναπτυξιακών προσδοκιών και οικιστικών αναγκών κάθε τοπικής κοινωνίας, είναι οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και οι απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Σε ότι αφορά στον εξωαστικό χώρο του Δήμου, με το Γ.Π.Σ. επιβάλλεται η θεσμοθέτηση προστασίας πόρων του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου καθώς και στοιχείων πολιτιστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, πέραν όσων προστατεύονται ήδη από ιδιαίτερα καθεστώτα.

Έτσι πέρα από την οριοθέτηση κ.λπ. των οικισμών θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθορίζονται επιπλέον και περιοχές ειδικής προστασίας (Π.Ε.Π.) που δεν προορίζονται για πολεοδόμηση, συνεχόμενες ή μη προς τις πολεοδομημένες ή τις προς πολεοδόμηση περιοχές, όπως είναι ιδίως χώροι αρχαιολογικού, αρχιτεκτονικού, ιστορικού ή λαογραφικού ενδιαφέροντος, παραθαλάσσιες ή παραποτάμιες ζώνες, βιότοποι και τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δάση και δασικές εκτάσεις.

Συναφώς, με ένα Γ.Π.Σ. καθορίζονται περιοχές γύρω από οικισμούς για τις οποίες απαιτείται έλεγχος και περιορισμός της οικιστικής εξάπλωσης, ενώ μπορεί να προσδιορίζονται ακόμη και περιοχές ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο.) τμήματα του οικισμού που έχουν ανάγκη ανάπλασης ή αναμόρφωσης καθώς και ζώνες ειδικής ενίσχυσης (Ζ.Ε.Ε.).

Τι λέει ο δήμαρχος

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης δήλωσε σχετικά:

«Το έτος 2019, δηλαδή 5 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης του Γ.Π.Σ., όταν αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή τη διοίκηση του Δήμου, η ολοκλήρωση της έγκρισης και δημοσίευσής του στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως είχε βαλτώσει.

Παρόλες τις αντιδράσεις που διατυπώνονταν και ιδιαίτερα από τους μηχανικούς της περιοχής για τις παραλήψεις και τα λάθη που είχε το ήδη εγκεκριμένο Β1 στάδιο, λόγω της έλλειψης διαβούλευσης, θέσαμε ως στόχο μας την ολοκλήρωσή του και προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική έγκριση του.

Θεωρούμε ότι παρόλες τις στρεβλώσεις του, τις παραλήψεις και τα λάθη είναι πιο σημαντικό ένας Δήμος να διαθέτει εγκεκριμένο Γ.Π.Σ., που θέτει τους κανόνες, το οποίο στο μέλλον μπορεί να διορθωθεί και να τροποποιηθεί, παρά να μη διαθέτει.

Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση ύψους 998.930,35€ για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπου ουσιαστικά αφορά όλον τον Δήμο μας καθώς ο Δήμος μας αποτελεί μία και ενιαία Δημοτική ενότητα. Το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ήδη από το καλοκαίρι του 2022 προχωρήσει στη διακήρυξη προκειμένου να ανατεθεί η εκπόνησή του. Με την ολοκλήρωση του Τ.Π.Σ. θα μας δοθεί η δυνατότητα να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις, τροποποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλήψεις.

Το 2019 λοιπόν βρήκαμε ένα Γ.Π.Σ. με εγκεκριμένο το Β1 στάδιο από το 2017, χωρίς καμία εξέλιξη από τότε, για τρία χρόνια όλα είχαν σταματήσει με ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ασφυκτικό και μη ρεαλιστικό.

Ύστερα από μία σειρά επαφών τόσο με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και με το Υπουργείο, στις 31-12-2019 λάβαμε το υπ` αριθμ. πρωτ. 293059/31-12-2019 έγγραφο της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ, η οποία απέστειλε παρατηρήσεις επί του υποβληθέντος Β1 σταδίου της μελέτης.

Στη συνέχεια με το υπ` αριθμ. πρωτ. 9748/532/28-01-2020 έγγραφο, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης-ΔΙ.Π.Α. του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας -Υ.Π.ΕΝ. ζήτησε την υποβολή επικαιροποιημένης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων-Σ.Μ.Π.Ε.

Σε συνέχεια των εγγράφων της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ και της ΔΙ.Π.Α, ο ανάδοχος μελετητής με το υπ` αριθμ. 2305/03-03-2020 έγγραφό του επισήμανε ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, καθίσταται αναγκαία η επικαιροποίηση του Β1 σταδίου του Γ.Π.Σ. και της Σ.Μ.Π.Ε, και αιτήθηκε τη σύναψη Συμπληρωματικής Σύμβασης.

Αφού έγιναν όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες, εγκρίθηκε και πραγματοποιήθηκε η σύναψη της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης, ύψους 18.576,65€, με αριθμ. πρωτ. 9365/23-07-2020 και αντικείμενο την επικαιροποίηση του Β1 σταδίου και της μελέτης, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία και τα αναφερόμενα στα έγγραφα των αρμόδιων υπηρεσιών.

Αφού ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση του Β1 σταδίου, με την υπ` αριθμ. 141/29-09-2020 (ΑΔΑ: 6ΚΙΥΩ9Ψ-Τ9Τ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας έγινε αποδοχή του επικαιροποιημένου Β1 Σταδίου της μελέτης. Στη συνέχεια, 15-10-2020, τόσο το επικαιροποιημένο Β1 στάδιο όσο και η επικαιροποιημένη Σ.Μ.Π.Ε απεστάλησαν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εγκριθούν.

Στις 02-02-2022 η υπηρεσία μας διατύπωσε απόψεις επί των ενστάσεων που είχαν αποσταλεί στο Υπουργείο επί της Σ.Μ.Π.Ε. και τελικά στις 08-02-2022 η μελέτη εγκρίθηκε, με την 11752/730/08-02-2022 απόφαση από τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Εγκριτική Απόφαση του Β2 Σταδίου της μελέτης του Γ.Π.Σ. έγινε με το υπαριθμ. 6610/12-07-2022 έγγραφο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Με το υπ αριθμ. πρωτ. 7322/12-07-2022 έγγραφο διαβιβάστηκε προς τη ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το τελικά διαμορφωμένο Β2 Στάδιο.

Παράλληλα η υποστηρικτική μελέτη Γεωλογικής καταλληλότητας, εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 167100/31-10-2022 (ΑΔΑ: 6ΔΙΧΟΡ1Φ-5Κ8) απόφαση του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Στις 02/02/2023 το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων-ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α της Π.Ε. Αρκαδίας εισηγήθηκε και γνωμοδότησε, ομόφωνα, θετικά υπέρ της έγκρισης του Γ.Π.Σ. Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Τέλος με την υπ`αριθμ. 24446/06-04-2023 απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εγκρίθηκε το Γ.Π.Σ. του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και οριστικοποιήθηκε η έγκρισή του με την έκδοση του ΦΕΚ 255/Δ/06-04-2023.

Αυτά ήταν τα βασικά βήματα που απαιτήθηκαν ώστε να πάρουμε το βαλτωμένο- ξεχασμένο Γ.Π.Σ. το 2019 και στις 06-04-2023 να έχουμε ένα εγκεκριμένο, δημοσιευμένο σε ισχύ πλέον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά Νικόλαο, ο οποίος σε όλη αυτήν τη διαδρομή αφουγκράστηκε τις αγωνίες μας και στάθηκε δίπλα μας, καθώς χορηγήθηκαν οι απαραίτητες παρατάσεις που απαιτούνταν για την οριστική έγκριση του Γ.Π.Σ., έγιναν δεκτές οι δίκαιες ενστάσεις κατά την έγκριση της Σ.Μ.Π.Ε. και επιπλέον εγκρίθηκε η χρηματοδότηση, ύψους 998.930,35€, για την εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ύστερα από αίτηση που είχαμε υποβάλλει το καλοκαίρι του 2020.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Σπανό Στέλιο, Διευθυντή της ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που παρόλες τις ελλείψεις σε προσωπικό η διεύθυνσή του ολοκλήρωσε έγκαιρα την έγκριση του Γ.Π.Σ.

Τέλος αξίζουν συγχαρητήρια και ευχαριστούμε τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, όπου όλα αυτά τα χρόνια από το 2014 έως σήμερα, και παρόλα τα παράλληλα καθήκοντα και υποχρεώσεις πίστεψαν και δούλεψαν σκληρά για την ολοκλήρωση του Γ.Π.Σ.

Το στοίχημα λοιπόν για τη δική μας Δημοτική Αρχή, πιστοί στην αρχή μας ότι ο Δήμος πρέπει να έχει συνέχεια και ειδικά σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και σεβόμενοι τα χρήματα που ήδη είχαν δαπανηθεί, ήταν να πετύχουμε την ολοκλήρωση και οριστική έγκριση του Γ.Π.Σ. Και τα καταφέραμε».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis