home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Θα περάσει η μελέτη για το υδατοδρόμιο Ναυπλίου; Όλη η Πελοπόννησος στο ΚΑΣ

Πολλά σημαντικά θέματα από περιοχές της περιφέρειας έχουν εισαχθεί προς συζήτηση στην κρίσιμη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που προεδρεύει ο Γιώργος Διδασκάλου
Yδροπλάνο

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το υδατοδρόμιο του Ναυπλίου είναι η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Μεγάλης Τρίτης, αλλά και για άλλα πολλά θέματα περιοχών της Πελοποννήσου. Να σημειωθεί ότι του ΚΑΣ προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, που κατάγεται από την Αργολίδα.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τη M. Τρίτη 11 Απριλίου 2023 και ώρα 14.00, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, στην Αθήνα.

Το κρίσιμο θέμα για το Ναύπλιο είναι αυτό που έρχεται προς συζήτηση από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων: «Έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) με τίτλο: «Λειτουργία του εμπορικού και επιβατικού Λιμένα Ναυπλίου, εκβάθυνση του λιμένα και υποστήριξη κρηπιδωμάτων», για τη δημιουργία του Υδατοδρομίου λιμένα Ναυπλίου».

Εντωμεταξύ, ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που αφορά την Αργολίδα είναι και η «Έγκριση ή μη αιτήματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για διενέργεια προγράμματος μονοετούς διάρκειας (2023), με τίτλο «Διασκόπηση σεισμικής διάτμησης στο μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας», σε συνεργασία με την ΕΦΑ Αργολίδας».

Όλη η Πελοπόννησος στο ΚΑΣ

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου είναι κρίσιμη για πολλές ακόμα περιοχές της Πελοποννήσου. Τα θέματα που αφορούν την Πελοπόννησο είναι:

Από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έρχονται προς συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

  • Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή υπολειπόμενων έργων υποδομής, επιδομής, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων σηράγγων για τη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη» της ΕΡΓΟΣΕ, μεταξύ των Χ.Θ. 119+247,41 έως 119+303,41 (16+308 έως 16+364), στο τεχνικό έργο Τ26.2 (Νότιος τομέας) στην περιοχή «Μερκούρη», Τ.Κ. Αρχαίας Σικυώνας, Δήμου Σικυωνίων, Π.Ε. Κορινθίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.
  • Έγκριση ή μη δεύτερου προγράμματος εγκατάστασης και λειτουργίας αυτόματων πωλητών νερού – αναψυκτικών σε αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά μουσεία.
  • Έγκριση ή μη αιτήματος του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για έναρξη κατά το 2023 νέου ερευνητικού προγράμματος στις Αρχαίες Πρασιές στην Πλάκα Λεωνιδίου, Δήμου Νότιας Κυνουρίας, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Αρκαδίας, στο πλαίσιο διετούς προγράμματος 2023 -2024.
  • Έγκριση ή μη αιτήματος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών για παράταση κατά ένα έτος (2023) του ανασκαφικού προγράμματος στον Άνω Εγκλιανό Μεσσηνίας.
  • Έγκριση ή μη αιτήματος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για διενέργεια προγράμματος μονοετούς διάρκειας (2023), με τίτλο «Διασκόπηση σεισμικής διάτμησης στο μυκηναϊκό φράγμα της Τίρυνθας», σε συνεργασία με την ΕΦΑ Αργολίδας.
  • Έγκριση ή μη αιτήματος της Α.Σ.Κ.Σ. για συνέχιση κατά το 2023 της ανασκαφικής και γεωφυσικής έρευνας στο Λέχαιο Π.Ε. Κορινθίας, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κορινθίας, στο πλαίσιο νέου πενταετούς προγράμματος (2023-2027).

Από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων έρχεται προς συζήτηση η έγκριση ή μη τροποποίησης της υπ΄αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/25/4746 (ΦΕΚ 88/Β/23-1-2004) Υ.Α. με θέμα «Πρόσβαση και χρήση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων» (άρθρο 1, παρ.4) ως προς την απαγόρευση εισόδου ζώων συντροφιάς σε αρχαιολογικούς χώρους».

Από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων έρχονται προς συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

  • Έγκριση ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) με τίτλο: «Λειτουργία του εμπορικού και επιβατικού Λιμένα Ναυπλίου, εκβάθυνση του λιμένα και υποστήριξη κρηπιδωμάτων», για τη δημιουργία του Υδατοδρομίου λιμένα Ναυπλίου.
  • Έγκριση ή μη αιτήματος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα για την έναρξη κατά το έτος 2023 νέας αρχαιολογικής έρευνας στον χώρο της πεντάκλιτης Βασιλικής στην Μητρόπολη Δήμου Γόρτυνας, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Ηρακλείου, στο πλαίσιο πενταετούς προγραμματισμού (2023-2027).
  • Από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων έρχεται προς συζήτηση η έγκριση ή μη αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης αποκατάστασης της σωζόμενης ανωδομής του τείχους της Άνω πόλης Μονεμβασιάς, στη θέση που θα κατασκευαστεί η κτηριακή υποδομή σταθμού άφιξης αναβατορίου.

Τέλος, από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων συζητείται η έγκριση ή μη μεταβίβασης δια δωρεάς τετρακοσίων πέντε (405) βυζαντινών και μεταβυζαντινών αντικειμένων της συλλογής του Δημητρίου Δούκα στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας για τον εμπλουτισμό των Συλλογών της.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis