home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τραγική καθυστέρηση της δικαιοσύνης για την φωτιά στις Μυκήνες και τα αίτια που είχε αποκαλύψει ο anagnostis

Νέα παρέμβαση Γκιόλα σχετικά με την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών για την πυρκαγιά
Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ

Τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την καταστροφική πυρκαγιά στις Μυκήνες, που εξέθεσε τη χώρα μας διεθνώς στις 30 Αυγούστου 2020, και τα αίτια που είχε αποκαλύψει ο anagnostis. Με αφορμή αυτό το δημοσίευμα αλλά και άλλων Μέσων Ενημέρωσης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας κάνει νέα παρέμβαση όπου αναφέρεται στους εξοργιστικά αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης σχετικά με την απόδοση και καταλογισμό ευθυνών της πυρκαγιάς.

«Καμία απάντηση ακόμη για το ποιος τελικά ευθύνεται γι’ αυτήν και τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας μια εξαιρετικά άσχημη εντύπωση για τον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες φροντίζουν την ιστορική τους κληρονομιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του Υπουργείου Πολιτισμού στα –πάντοτε φιλικά- ΜΜΕ πως θα αποδοθούν οι ευθύνες και θα βρεθούν όσοι δεν φρόντισαν επαρκώς για την ασφάλεια του χώρου, μέχρι και σήμερα, όλα παραμένουν στο σκοτάδι.», αναφέρει στην δημοσίευσή του.

Η δήλωση Γκιόλα για την απόδοση ευθυνών

Η δήλωση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα αναφέρει:

 Στις 6 Σεπτεμβρίου 2020, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά που εξέθεσε διεθνώς τη χώρα μας, δημοσιεύτηκε άρθρο μου όπου αναφέρονται αναλυτικά οι ενέργειες που είχαν προηγηθεί σχετικά με την πυρασφάλεια από το 2006, οι ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Άργους- Μυκηνών, καθώς και αποκαλύψεις μετά από επιτόπιο ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας anagnostis.org.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, και ενώ έχει παρέλθει ένας ολόκληρος χρόνος, το πόρισμα το οποίο έρχεται στη δημοσιότητα αναφέρει πως «παράνομο καλώδιο από παρακείμενο αντλιοστάσιο μετέφερε ρεύμα στο φυλάκιο του τάφου του Ατρέα, σε καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του χώρου και στο περίπτερο των ΕΛΤΑ». Ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας καταθέτει Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη καταγγέλλοντας προσπάθεια συσκότισης των αιτίων της πυρκαγιάς και ζητώντας παράλληλα να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες και  να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο κατά πληροφορίες από τον τοπικό Τύπο, είχε ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντώντας δεν διαφώτισε καθόλου τα πράγματα, κρυπτόμενο πίσω από τις ανακριτικές αρχές, όπου είχε οδηγηθεί ο δικαστικός έλεγχος, με απογοητευτικά  αργούς ρυθμούς, παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Στις 3 Μαΐου 2022 ακολουθεί νέα ερώτηση του Γιάννη Γκιόλα προς την Υπουργό Πολιτισμού και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του και την ανησυχία του χαρακτηριστικά: «Πόσο ακόμη θα περιμένουμε το πόρισμα για την πυρκαγιά στις Μυκήνες;». Τα ερωτήματα αμείλικτα για την συνεχιζόμενη αργοπορία των διαδικασιών. «Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση – προανάκριση από τη Δικαιοσύνη;» και δεύτερον «Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το υπουργείο Πολιτισμού για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών;»

Φτάσαμε αισίως στον Απρίλιο του 2023 και σε λίγους μήνες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την πυρκαγιά. Καμία απάντηση ακόμη για το ποιος τελικά ευθύνεται γι’ αυτήν και τις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, δημιουργώντας μια εξαιρετικά άσχημη εντύπωση για τον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες φροντίζουν την ιστορική τους κληρονομιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του Υπουργείου Πολιτισμού στα –πάντοτε φιλικά- ΜΜΕ πως θα αποδοθούν οι ευθύνες και θα βρεθούν όσοι δεν φρόντισαν επαρκώς για την ασφάλεια του χώρου, μέχρι και σήμερα, όλα παραμένουν στο σκοτάδι.

Το μόνο που δεν έχουμε ακούσει ακόμη, είναι το να θεσπιστεί το «ακαταδίωκτο» για όσους –υποτίθεται ότι- ερευνούν ακόμη την υπόθεση..

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis