home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Μυκήνες: Άκρα του τάφου σιωπή για την πρό διετίας πυρκαγιά, παρά το δημοσίευμα του «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ»

Γ. Γκιόλας: «Επιβάλεται η ταχύτερη δυνατή διερεύνηση αλλά και η απόδοση ευθυνών»
Φωτιά στις Μυκήνες

Άκρα του τάφου σιωπή συνεχίζει να υπάρχει για το θέμα της πυρκαγιάς της 30ης Αυγούστου 2020 στις Μυκήνες, παρά το δημοσίευμα του «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ» στις 17 Μαρτίου 2022, που ανέφερε ξεκάθαρα ότι είχαν ληφθεί καταθέσεις από περισσότερα από 60 άτομα που έριξαν φως στα αίτια της πυρκαγιάς, και παρά το ότι έχει επίσης κατατεθεί στην Εισαγγελία σχετική έκθεση από ειδικούς πραγματογνώμονες που ρίχνουν άπλετο φως στην υπόθεση.

Μέχρι σήμερα κανείς δε γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται τόσο η δικαστική διερεύνηση – προανάκριση, όσο και η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το Υπουργείο Πολιτισμού για πιθανές πειθαρχικές ευθύνες.

«Η τεράστια σπουδαιότητα και σημασία του ιστορικού Μνημείου της Ανθρωπότητας, όπως οι Μυκήνες, επιβάλει την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση αλλά και απόδοση ευθυνών για την πυρκαγιά του Αυγούστου 2020, προς όλους εκείνους που διέσυραν τη χώρα διεθνώς», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας.

ΒΟΥΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Φωτό: Γιάννης Γκιόλας

Παράλληλα, με αφορμή και το δημοσίευμα του «ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ», ο κ. Γκιόλας κατέθεσε χθες, Τρίτη 3 Μαϊου, ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τη χρονίζουσα διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης για την καταστροφική πυρκαγιά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

 Η ερώτηση συνυπογράφεται από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, τον Αναπληρωτή Τομεάρχη, Πάνο Σκουρολιάκο και τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Με θέμα «Αδιερεύνητα –Ανεξιχνίαστα  παραμένουν ακόμη τα αίτια της πυρκαγιάς της 30ης Αυγούστου 2020 στις Μυκήνες» ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

« Ένα και πλέον χρόνο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς της 30ης Αυγούστου 2020 στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και συγκεκριμένα την 14η Σεπτεμβρίου 2021, υποβλήθηκε στη Βουλή η υπ’αριθ. Πρωτ. 8977/70/14-9-2021 ερώτηση των τριών από εμάς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απευθυνόμενη προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμoύ, στην οποία συμπεριλαμβανόταν και αίτημα κατάθεσης εγγράφων και συγκεκριμένα του ολοκληρωμένου  –κατά δημοσιεύματα της εποχής-  πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί των αιτιών της πυρκαγιάς που έκαψε τις Μυκήνες και «αμαύρωσε» παγκοσμίως τη φήμη, και την πολιτισμική αξία του σπουδαιότατου αυτού Μνημείου για την ανθρωπότητα.

Στην ερώτησή μας αυτή η κ. Υπουργός απάντησε επί λέξει ότι: «Στις 22-1-2021 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άργους απέστειλε στην Εφορεία το με αρ. πρωτ. 193.Φ.706.12, 22-01-2021 έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι η προανάκριση για την πυρκαγιά των Μυκηνών έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου». Ολοκλήρωσε δε τη σχετική αναφορά αναγράφοντας  ότι: «Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δεν γνωρίζουν μέχρι και σήμερα το πόρισμα αυτό».

Επειδή πέρασαν από τότε, 19 ολόκληροι μήνες αιδήμονος σιωπής και …εντυπωσιακής αφωνίας, παρότι είχαν ήδη «..ληφθεί καταθέσεις περισσοτέρων από 60 άτομα που έριξαν φως στα αίτια της πυρκαγιάς», όπως σε σχετικά πρόσφατο (17/3/2022) δημοσίευμα της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ αναφέρεται.

Επειδή εξακολουθούν να αιωρούνται πρόδηλα ερωτηματικά περί των ακριβών αιτίων προέλευσης της πυρκαγιάς.

Επειδή, προφανώς, δεν ήταν ένα απλό περιστατικό που θα μπορούσε να λάβει μια αργή εξέλιξη και πορεία διερεύνησης, αλλά λόγω της σπουδαιότητας και της αξίας του Μνημείου, καθώς και της αμεσότητας  λήψης προληπτικών μέσων κατά της εκδήλωσης παρόμοιων ανησυχητικών έως και επικίνδυνων γεγονότων, όφειλε να αξιολογηθεί δεόντως και να εξεταστεί με τον προσήκοντα τρόπο που αρμόζει, σε εύθετο και οπωσδήποτε σύντομο χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική διερεύνηση – προανάκριση από τη Δικαιοσύνη για τις πιθανές αδικοπραξίες που προκάλεσαν ή συνέτειναν στην εκδήλωση της πυρκαγιάς της 30ης Αυγούστου 2020 στις Μυκήνες;

– Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το υπουργείο Πολιτισμού για τη διερεύνηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Ραγκούσης Γιάννης

Γκιόλας Γιάννης»

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis