home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο – Καλαμάτα: Από το κάστρο ως την παραλία, περιβάλλον και ιστορία

Η Περιβαλλοντική ομάδα του Εσπερινού Λυκείου Ναυπλίου στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα
ΠΑΡΚΟ ΟΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 9.

Η περιβαλλοντική ομάδα του Εσπερινού Λυκείου Ναυπλίου με 20 μαθητές επισκέφτηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας για να υλοποιήσει το εγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Από το κάστρο ως την παραλία, περιβάλλον και ιστορία».

Η υπεύθυνη του Κέντρου κ. Ιωάννα Ραβάνη και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Παπαηλιόπουλος περίμεναν την ομάδα στο ιστορικό κέντρο της όμορφης Καλαμάτας, κι αφού τη χώρισαν σε δύο υποομάδες, άρχισαν την περιήγηση, περπατώντας για 3 ώρες από το κάστρο ως την παραλία της γοητευτικής πόλης, σταματώντας κάθε τόσο να θαυμάσουν τα σημαντικότερα αξιοθέατά της.

Ξεκίνησαν από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού στον οποίο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου και είναι η τοπική γιορτή της πόλης.

Ο επιβλητικός ναός δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο με τα διπλά του κωδωνοστάσια και τους ασημένιους τρούλους.

Εκεί κοντά βρίσκεται ο ιστορικός βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων, στην πλατεία της 23ης Μαρτίου, ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης από του Τούρκους, κι εδώ έγινε η πρώτη δοξολογία της απελευθερωμένης πόλης.

Το βυζαντινό κάστρο που ανακατασκεύασαν οι Φράγκοι, χτισμένο σε βραχώδη λόφο πάνω από τον ποταμό Νέδοντα είναι το σκηνικό του πασίγνωστου μυθιστορήματος του Άγγελου Τερζάκη «Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ».

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μοναστήρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλογραιών όπου οι μοναχές υφαίνουν ακόμη στον αργαλειό τραπεζομάντηλα, κουρτίνες και τα παραδοσιακά καλαματιανά μαντήλια.

Το Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας έχει εκθέματα από το 1821 έως σήμερα.

Το δημοτικό Πάρκο των Σιδηροδρόμων που απλώνεται σε μια έκταση 54 στρεμμάτων με πολύ πράσινο, λιμνούλες, πεζογέφυρες είναι μνημείο της ιστορίας των τραίνων και τόπος αναψυχής στην καρδιά της πόλης.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το εντυπωσιακό Πνευματικό Κέντρο και καταλήξαμε στην παραλία.

«Η Καλαμάτα πατρίδα του ελαιολάδου, του μαντηλιού, της Επανάστασης και του Χορού μας γοήτευσε κι επειδή η βιωματική μάθηση είναι η καλύτερη εκπαιδευτική διαδικασία οι μαθητές μας έμειναν κατενθουσιασμένοι από αυτή την εμπειρία!», αναφέρει η Σοφία Σαρρή, Διευθύντρια του σχολείου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis