home design

ΣΕΤΑ Αργολίδας: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό ζητά το Σωματείο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Σε πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση με συνοπτικές διαδικασίες fast track, λίγες μέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών, προβλέπεται η ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων στην οποία περνά ο έλεγχος ύδρευσης και αποχέτευσης κατά παράκαμψη των επιταγών του Συντάγματος και αλλεπάλληλων αποφάσεων του ΣτΕ.

Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει το πολυνομοσχέδιο είναι ότι οι κρατικές αρμοδιότητες ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας αφαιρούνται από το αρμόδιο υπουργείο και ανατίθενται στην ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) που μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.).

Το ζήτημα που προκύπτει με αυτή τη μεταβολή είναι ότι η υπαγωγή του ελέγχου ενός αγαθού κοινής ωφελείας όπως το νερό σε μια ρυθμιστική αρχή έχει νόημα όταν η αγορά παροχής τού εν λόγω αγαθού ιδιωτικοποιείται και απελευθερώνεται.

Οπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, για το έργο της η νέα Ρ.Α.Ε. θα επιβαρύνει οικονομικά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους και όχι επί των καθαρών κερδών τους. Και αυτό θα συμβαίνει ακόμη κι αν έχουν οικονομικές ζημιές, με χρήματα δηλαδή που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού. Αλλωστε, η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα». Ο,τι ακριβώς έκανε και με την ενέργεια.

Συν τοις άλλοις, με τις διατάξεις που προτείνονται στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τις αρμοδιότητές της, τη σύνθεσή της και τη λειτουργία της επέρχεται πλήρης κατάργηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων των Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που τα ελέγχουν. Σε κανένα δε άρθρο του πολυνομοσχεδίου δεν υπάρχει η πρόβλεψη συμμετοχής αρμόδιων εκπροσώπων στα όργανα αυτής της αρχής, είτε νομικά πρόσωπα, όπως η Ενωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης, είτε φυσικά πρόσωπα, όπως είναι οι πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α., ούτε εκπρόσωπων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν την τεχνογνωσία να συμβάλουν σε συμβουλευτικό όσο και σε διαχειριστικό επίπεδο με τις γνώσεις τους.

Η κυβερνητική αυτή επιλογή θα μεταφέρει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά, όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα οδηγήσει στην ανεργία τους συναδέλφους εργαζόμενους των Δ.Ε.Υ.Α..

Στο πλαίσιο λοιπόν των παραπάνω το Σωματείο Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας στηρίζουμε την απόφαση της Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α. που κήρυξε 24ωρη Πανελλαδική απεργία για την Δευτέρα 20/03/2023, με μοναδικό πλέον αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί τα νερά.

Καλούμε όλους τους φορείς και τα σωματεία, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Υ.Α. ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ και στη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α. Ναυπλίου με την απαίτηση, να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version