home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΕκδηλώσειςFeatured

Τιμή στον συγγραφέα της ιστορίας του Ναυπλίου

Διημερίδα και αποκάλυψη προτομής για τον Μιχαήλ Λαμπρυνίδη

Ο Δήμος Ναυπλιέων, ο ΔΟΠΠΑΤ και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» διοργάνωσαν διημερίδα στο Ναύπλιο το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαρτίου, με αφορμή την έκδοση της Β’ Γραφής της «Ναυπλίας» του μεγάλου συγγραφέα Μιχαήλ Λαμπρυνίδη.

Ξεχωριστή στιγμή των εκδηλώσεων αποτέλεσε η σεμνή τελετή αποκάλυψης από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο της προτομής του Μιχαήλ Λαμπρυνίδη η οποία φιλοτεχνήθηκε από τους κ.κ Θεοτόκη και Μαυρόγιαννη.

Η πρώτη έκδοση της «Ναυπλίας» είχε πραγματοποιηθεί το έτος 1898 από τον ίδιο τον συγγραφέα και, έως σήμερα, έχουν υπάρξει τέσσερις επανεκδόσεις της, με τελευταία επανέκδοση το έτος 2001.

Ο Μιχαήλ Λαμπρυνίδης από το έτος της πρώτης έκδοσης 1898 έως και το 1915 (έτος θανάτου του) είχε αναθεωρήσει, προσθέσει, συμπληρώσει και εμπλουτίσει με νέα στοιχεία την Α΄ Γραφή της «Ναυπλίας», δημιουργώντας έτσι, την «Β΄ Γραφή» της.

Τα χειρόγραφα κείμενα του Μιχαήλ Λαμπρυνίδη εκχώρησε με επιστολή της η μοναδική κληρονόμος και θυγατέρα του, Χαρίκλεια Χαρτουλάρη, στον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» το έτος 1949.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Ναυπλιέων:

«Ως Δήμος Ναυπλιέων, αισθανόμαστε ιδιαίτεροι υπερήφανοι που προχωρήσαμε στην επανέκδοση αυτού του σημαντικού έργου για την πόλη μας, της μοναδικής ιστορικής μελέτης που παρουσιάζει την διαδρομή και τον ρόλο του Ναυπλίου «από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ΄ ημάς».

Την αξιοποίηση των χειρόγραφων ανέλαβε ο ειδικός ερευνητής και καθηγητής Κωνσταντίνος Κακαρίκος, ο οποίος μετέγραψε, σχολίασε και παρέδωσε το τελικό προς έκδοση κείμενο της Β’ Γραφής της «Ναυπλίας». Του αξίζουν συγχαρητήρια και όλοι οι πολίτες του Δήμου Ναυπλιέων τον ευχαριστούμε πολύ.

Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων στις διήμερες εκδηλώσεις είναι ότι πρόκειται για ένα έργο τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς ένας ιστορικός θησαυρός που περιγράφει τη μετεξέλιξη του Ναυπλίου μέσα στους αιώνες. Ένα πολύτιμο ιστορικό υλικό, με την επιστημονική ματιά του σήμερα, μια σημαντική παρακαταθήκη ώστε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης του Ναυπλίου να γίνουν ευρέως γνωστές και στις νεότερες γενιές.

Στο Δήμο Ναυπλιέων είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ιστορία, τον πολιτισμό και με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας προς όφελος των δημοτών μας και της τοπικής κοινωνίας».

Μιχαήλ Λαμπρυνίδης εκδηλώσεις Ναύπλιο (1)
Μιχαήλ Λαμπρυνίδης εκδηλώσεις Ναύπλιο (8)

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button