home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Τί θα πληρώσετε για τέλη καθαριότητας και φωτισμού – Νέα απόφαση μετά την ακύρωση

Αναπροσαρμόζονται τελικά τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στο δήμο Ναυπλιέων, με νέα απόφαση, μετά την ακύρωση της προηγούμενης
Δημαρχείο Ναυπλίου

Αναπροσαρμόζονται τελικά τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στο δήμο Ναυπλιέων, με νέα απόφαση, μετά την ακύρωση της προηγούμενης από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αποφασίστηκε:

«Κατόπιν της αρ.πρ. 16984/2-03-2023 (ΑΔΑ:6ΘΥΧΟΡ1Φ-Χ3Π) απόφασης του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, εγκρίνει την εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών ως εκτέθηκε ανωτέρω και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων:

1) Την αναπροσαρμογή των συντελεστών των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με σκοπό τα έσοδα της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού να καλύψουν όλες τις ως άνω εκτεθείσες δαπάνες ανταποδοτικού χαρακτήρα της υπηρεσίας 20 που είναι στο σύνολο τους ανελαστικές ,ως κάτωθι:

  • Πρώτος Συντελεστής (οικιακής χρήσης) που αφορά ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικίες με αναπροσαρμογή τέλους σε 2,49 € /τ.μ. από 1,79 € /τ.μ.
  • Δεύτερος Συντελεστής αφορά ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς, απαλλαγή σύμφωνα με την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πρακτική.
  • Τρίτος Συντελεστής (γενικής χρήσης) αφορά ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πάσης φύσης οικονομικής δραστηριότητας με αναπροσαρμογή τέλους σε 3,58 € /τ.μ. από 2,88 € /τ.μ.

Επισημαίνεται ότι στην κατηγορία γενικής χρήσης εφαρμόζονται πλασματικά τετραγωνικά μέτρα για Τράπεζες ,ΟΤΕ ,ΔΕΗ σε 6,50 € /τ.μ., τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στα τ.μ. της κατηγορίας γενικής χρήσης καθώς επίσης και τα προβλεπόμενα αντίστοιχα έσοδα.

Με τους ως άνω προτεινόμενους συντελεστές τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού το εκτιμώμενο ποσοστό εσόδων επί του συνόλου της υπηρεσίας 0311.001, διαμορφώνεται ως εξής:

Δημοτικά τέλη στο Ναύπλιο 6.3.2023

Η προτεινόμενη αναπροσαρμογή ανά κατηγορία χρήσης αιτιολογείται βάσει των στοιχείων του ανωτέρω πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο:

  • Τα τετραγωνικά οικιακής χρήσης αποτελούν το 73,54% του συνόλου των τετραγωνικών. Ειδικότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προτείνεται ποσοστιαία αύξηση της τάξης 39,10 % στην οικιακή χρήση ( από 1,79 € σε 2,49€ ανά τ.μ.).
  • Τα τετραγωνικά γενικής χρήσης (επαγγελματικών χώρων) αποτελούν το 26,46% του συνόλου των τετραγωνικών μέτρων και σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, προτείνεται ποσοστιαία αύξηση της τάξης 24,3% στην κατηγορία αυτή ( από 2,88 σε 3,58 € ανά τ.μ.).

Η παραπάνω κατανομή και οι προτεινόμενες ποσοστιαίες αυξήσεις ανά κατηγορία λαμβάνουν υπόψη παράγοντες όπως η οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις την περίοδο της πανδημίας όπου οι επαγγελματικές δραστηριότητες τελούσαν σε μεγάλο βαθμό σε αναστολή καθώς και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος επιπλέον επιβαρύνεται υπέρμετρα από τις αυξήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και ένα έτος.

Συμπερασματικά, προτείνεται μικρότερη ποσοστιαία αύξηση στη γενική χρήση προκειμένου να δοθούν κίνητρα στην κατηγορία αυτή να συνεχίσει να δραστηριοποιείται επαγγελματικά.

Σημειωτέον ότι στα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς και αποτελούν το δεύτερο συντελεστή, προτείνεται απαλλαγή σύμφωνα με την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πρακτική.

2) Τη διατήρηση των απαλλαγών βάσει κοινωνικών κριτηρίων που ορίζονται στις αρ. 431/2015 (ΑΔΑ: ΩΦ4ΠΩΚΦ-8ΙΝ) και αρ. 286/2017 ( ΑΔΑ: ΩΚ2ΤΩΚΦ-ΙΙ8) αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis