home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Πώς έμπειροι σιδηροδρομικοί έγιναν εν μια νυκτί αρχαιοφύλακες

Δεκάδες σιδηροδρομικοί με δεκαετίες προϋπηρεσία, υποχρεώθηκαν σε μετατάξεις το 2011, όταν καταργήθηκαν δρομολόγια και γραμμές.
Συνέντευξη για το τρένο στην Κόρινθο.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου φαίνεται πως ήταν το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τις ευθύνες να βαραίνουν όχι μόνο τον ανεπαρκή σταθμάρχη αλλά και τις διοικήσεις του ΟΣΕ, καθώς και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Όταν έκλεισε το μετρικό δίκτυο στην Πελοπόννησο στα τέλη του 2010, έμπειροι εργαζόμενοι αντί να αξιοποιηθούν σε άλλα πόστα μέσα στον ΟΣΕ, βρέθηκαν να φυλάνε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Άλλοι με μικρότερη και άλλοι με μεγαλύτερη προϋπηρεσία έως και 30 χρόνια δεκάδες σιδηροδρομικοί υποχρεώθηκαν σε μετατάξεις το 2011, όταν καταργήθηκαν δρομολόγια και γραμμές.

Η μαρτυρία του συνταξιούχου σιδηροδρομικού

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, επισκέφτηκε έναν παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στην Καλαμάτα, όπου το σφύριγμα του τραίνου σίγησε πριν από δώδεκα χρόνια.

Ο Χάρης Κουτσουρόπουλος συνταξιούχος σιδηροδρομικός, καταθέτει την δική του εμπειρία και μνήμη από μια άλλη εποχή. Το 2011 έκλεισε το δίκτυο της Πελοποννήσου και όλοι οι εργαζόμενοι μετατάχθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.

Τόση εμπειρία και γνώση χάθηκε σε μνημονιακούς φακέλους και με γερμανικές εμμονές περί εξυγίανσης, που κατέστρεψαν υποδομές και έργα, έναν πλούτο που είχε συσσωρευτεί μέσα σε δυο αιώνες.

Το 2011 έγινε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου και άρχισαν οι μετατάξεις σε διάφορες υπηρεσίες. Όλοι οι έχοντες ειδικότητες μηχανικών, εργατών, σταθμαρχών βρέθηκαν σε θέσεις με διαφορετικό αντικείμενο εργασίας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσουρόπουλος, το σημερινό τραγικό δυστύχημα δείχνει μεταξύ άλλων πως είναι θέμα εκπαίδευσης και εμπειρίας, τα οποία αποτελούν βασική συνθήκη για μια τέτοια εργασία. Κρίνοντας από την δική του εποχή και θέση εξηγεί ότι ένας μηχανοδηγός απαιτείτο να έχει τριετή προϋπηρεσία ως βοηθός, ακολουθούσε ειδική σχολή θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση για να φτάσει μέσω εξετάσεων να αποκτήσει τον τίτλο. Χρειάζεται τεράστια εμπειρία για μια πολύ σύνθετη εργασία.

Η ασφάλεια κυκλοφορίας δεν εναποτίθεται σε έναν άνθρωπο. Αδιανόητο να γίνεται η κυκλοφορία χωρίς φωτοσήμανση, χωρίς τηλεδιοίκηση και χωρίς ραδιοτηλέφωνο, σε έναν τόσο σημαντικό σταθμό της Λαρίσης, όπου την ευθύνη έχει ένας άνθρωπος χωρίς εμπειρία και τις αναγκαίες γνώσεις.

Το σύστημα Τηλεδιοίκησης λειτούργησε κατά διαστήματα, τόνισε ο κ. Κουτσουρόπουλος, αλλά λόγω κλοπών καλωδίων και συνεχών δολιοφθορών επαναλαμβανόμενων η κυκλοφορία δεν γινόταν με συστήματα ασφαλείας. Προηγουμένως οι αναγγελίες γινόταν από σταθμό σε σταθμό για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας ατυχούς στιγμής. «Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι εγκληματικό να στείλει κάποιος δυο τραίνα στην ίδια γραμμή», δήλωσε συγκλονισμένος ο κ. Κουτσουρόπουλος.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis