home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λευκωσία: Η 20η επέτειος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής των Φοινίκων

Στόχος της διημερίδας ήταν, να τεθούν οι βάσεις στο προσκήνιο ενός διεθνούς ευρω-μεσογειακού διαλόγου
Διαδρομή των Φοινίκων στην Κύπρο

Η επίσημη τελετή έναρξης της 20ής επετείου από την ημέρα αναγνώρισης της Διαδρομής των Φοινίκων ως Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία στις 24 & 25 Φεβρουαρίου.

Στόχος της διημερίδας ήταν, να τεθούν οι βάσεις στο προσκήνιο ενός διεθνούς ευρω-μεσογειακού διαλόγου, παρουσιάζοντας τα νέα επιστημονικά δεδομένα που προέρχονται τόσο από την  Κύπρο όσο και από τον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο. Η σχέση των πόλεων της Κύπρου και των πόλεων των Φοινίκων των ακτών του Λιβάνου, αλλά και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Φοίνικες στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία της Κύπρου αλλά και όλης της Μεσογείου ήταν οι ιδιαίτερες θεματικές που απασχολήσαν την διημερίδα.

Διαδρομή των Φοινίκων στην Κύπρο
Διαδρομή των Φοινίκων στην Κύπρο

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο κ. Σάββας Περδίου, Υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου, ο Δρ Γιάννη Τουμαζή, Υφυπουργός Πολιτισμού Κύπρου, ο Δρ. Stefano Dominioni, Εκτελεστικός Γραμματέας της Διευρυμένης Μερικής Συμφωνίας για τις Πολιτιστικές Διαδρομές και Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβούλιου της Ευρώπης, η Δρ. Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, η κ. Έλενα Τάνου, Πρόεδρος της Διαδρομής των Φοινίκων και ο Δρ Antonio Barone, Διευθυντής της Διαδρομής των Φοινίκων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Διαδρομής των Φοινίκων από την Κύπρο: Τουριστικός Οργανισμός Λευκωσίας, Τουριστικός Οργανισμός Λάρνακας, Περιφερειακός Οργανισμός Τουρισμού Πάφου και  Cyprus Marine and Maritime Institute(CMMI) που έλαβε το 20ο Επετειακό Δίπλωμα.

Στη σημαντική αυτή εκδήλωση παραβρέθηκαν και πολλές αντιπροσωπείες προερχόμενες από διάφορες χώρες τις Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τυνησία, Λίβανο) από άλλες χώρες των Διαδρομών των Φοινίκων. Την οργάνωση είχε αναλάβει ο τουριστικός οργανισμός TOP KINISIS.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις/ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας, στον αρχαιολογικό χώρο του Κίτιου, στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου στη Λεμεσό και στους αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου.

Διαδρομή των Φοινίκων στην Κύπρο
Διαδρομή των Φοινίκων στην Κύπρο

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis