home design 800x400
home design 1170Χ320

Υπάρχει λύση για όποιον απεχθάνεται την εργασία του;

pexels marc mueller ergasia 3 (1)

Η εργασία είναι για όλους μας πολύ περισσότερα από έναν τρόπο να βγάζουμε απλώς τα προς το ζην. Είναι ένας χώρος στον οποίο περνάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να μας παρέχει ευκαιρίες και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης μέσα από την επαγγελματική μας δραστηριότητα. Παρόλα αυτά δεν συμβαίνει αυτό σε όλους. Ίσως η συνεργασία με το αφεντικό είναι δυσχερής ή οι συνάδελφοι κάνουν τη δουλειά λιγότερο από ιδανική. Από την άλλη υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να απεχθάνεται το αντικείμενο της εργασίας του.

Ό,τι από τα παραπάνω κι αν ισχύει, συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και οι αριθμοί μιλούν ξεκάθαρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα στατιστικής έρευνας, που διεξήχθη το 2021:

  • 15% των ερωτηθέντων ήταν αδιάφοροι ως προς το εργασιακό τους αντικείμενο.
  • 74% εξ αυτών αναζητούσαν ήδη διαφορετική θέση εργασίας και έψαχναν για νέες θέσεις

 Το φαινόμενο του να απεχθάνεται κανείς τη δουλειά του είναι συχνό. Αν κάθε φορά που χτυπά το ξυπνητήρι, σας κατακλύζει απελπισία και αισθάνεστε παγιδευμένοι, είστε κι εσείς κάποιος που μισεί τη δουλειά του. Παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα. Ακολούθως ρίχνουμε φως στα πιθανά αίτια, που σας δυσαρεστούν στην τρέχουσα εργασιακή σας καθημερινότητα.

Πριν αναζητήσετε νέες θέσεις εργασίας, εκτιμήστε την κατάσταση

Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε για νέες θέσεις εργασίας, κάντε μια αποτίμηση της εργασίας σας. Φτιάξτε μια λίστα ή απλώς εντοπίστε εκείνα τα σημεία, που σας προκαλούν αποστροφή. Αυτό θα σας ωφελήσει πολλαπλώς. Πρώτα από όλα με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τι θέλετε και τι όχι, τι σας αρέσει και τι όχι. Έτσι, δε θα παρατήσετε μια δουλειά που δε σας αρέσει απλώς και μόνο για να πάτε σε μια άλλη δουλειά, που θα απεχθάνεστε.

Δεύτερον εντοπίζοντας την αιτία του κακού, θα βρείτε και τη λύση. Πολλές φορές το να βρείτε άλλη δουλειά δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Απευθυνόμενοι στο κατάλληλο άτομο, όπως τον manager σας, πιθανόν να σας αναθέσει νέα καθήκοντα, που θα έχουν περισσότερο ενδιαφέρον.

Τα μαγικά ερωτήματα

Δημιουργήστε μια λίστα με ερωτήματα σχετικά με το τι απεχθάνεστε στη δουλειά σας. Απαντώντας σε αυτά και δια της ατόπου επαγωγής, θα εντοπίσετε ακολούθως τι θέλετε να έχει η ιδανική εργασία. Τα ακόλουθα ερωτήματα μπορεί να σας βοηθήσουν:

  • Μου αρέσει το εργασιακό μου αντικείμενο;
  • Απολαμβάνω τις ευθύνες που εκπίπτουν από τη θέση μου;
  • Υπάρχει ισορροπία εργασίας/ προσωπικής ζωής;
  • Τα πάω καλά με τους συναδέλφους μου;
  • Με υποστηρίζει η διοίκηση;
  • Συμβαδίζουν οι αρχές μου με τις αξίες της εταιρείας;
  • Πιστεύω, ότι κάνω τη διαφορά στη δουλειά μου;

Η εύρεση εργασίας ίσως δεν είναι η απάντηση

Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να διαπιστώσετε, ότι η εύρεση εργασίας δεν είναι η λύση στο πρόβλημά σας. Για παράδειγμα μπορεί να διαπιστώσετε, ότι είστε παθιασμένοι με το αντικείμενο της δουλειάς σας, αλλά η διοίκηση είναι το πρόβλημα. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί όντως η αναζήτηση παρόμοιας θέσης σε άλλη εταιρεία να είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Πιθανόν όμως να υπάρχει η δυνατότητα να εργαστείτε σε άλλη ομάδα εντός της ίδιας εταιρείας.

Εναλλακτικά από τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα μπορεί να προκύψει, ότι είστε εντάξει με τους συναδέλφους και τη διοίκηση, αλλά δε σας αρέσουν οι ρόλοι που έχετε να εκπληρώσετε απασχολούμενοι σε αυτή τη θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επιδιώξετε μια μεταστροφή στην καριέρα σας σε ένα αντικείμενο, που θα ταιριάζει περισσότερο στα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά σας. Μόλις έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα του τι σας δυσανασχετεί στη δουλειά σας, θα μπορέσετε να προχωρήσετε με τα σχέδιά σας.

Γεγονός είναι, ότι όταν βρίσκεται κανείς σε κατάσταση απελπισίας σχετικά με την τρέχουσα εργασία του, θα πρέπει αρχικά να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Εν συνεχεία με ειλικρίνεια θα πρέπει να εντοπίσει τα πραγματικά αίτια της δυσαρέσκειάς του. Στον δρόμο της επαγγελματικής αυτοπραγμάτωσης χρειάζεται επίγνωση.

Πρώτα εκπαίδευση, ύστερα αναζήτηση νέας εργασίας

Εφόσον κάποιος καταλήξει, ότι θέλει να στραφεί σε έναν νέο κλάδο και πριν πληκτρολογήσει find a job, θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια εκπαίδευση σχετικά με το νέο αντικείμενο. Θα πρέπει ταυτόχρονα να διενεργήσει μια έρευνα. Παρακολουθώντας ανθρώπους, που εργάζονται στο νέο αντικείμενο εργασίας ή θέτοντάς τους ερωτήματα, θα μάθει πληροφορίες εκ των έσω. Έτσι θα έχει πληρέστερη εικόνα, προτού πάρει μια τόσο σημαντική απόφαση.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis