Home design
home design

Μαλλιά κουβάρια ΕΟΠΥΥ και Εργαστηριακοί Γιατροί – Τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας

Για το θέμα τοποθετήθηκαν με κοινή ανακοίνωση 10 Ιατρικοί Σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και αυτός της Αργολίδας
Εργαστηριακοί γιατροί

Σε «πόλεμο ανακοινώσεων» με σκληρές δηλώσεις εκατέρωθεν, επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες, οι εργαστηριακοί γιατροί με την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, με αφορμή την διήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Μια εκδήλωση για την οποία θα ξοδευτούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ -κατά την άποψη των γιατρών- την στιγμή που ο ιατρικός κλάδος πληρώνει υπέρογκα ποσά ως claw back.

Η απάντηση της διοικήτριας επίσης σκληρή η οποία έκανε λόγο για αχαριστία από τους ευεργετηθέντες.

Θέση πήρε πριν από λίγες ώρες και ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, στηρίζοντας ουσιαστικά τους γιατρούς.

10 Ιατρικοί Σύλλογοι για τα 10 χρόνια ΕΟΠΥΥ

Για το θέμα τοποθετήθηκαν με κοινή ανακοίνωση 10 Ιατρικοί Σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας.

Όπως σημειώνουν:

«Με έκπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις της Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη, με τις οποίες η ίδια απάντησε στις πολλές διαμαρτυρίες και αντιδράσεις των εκπροσώπων της ΠΦΥ, σε ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, σχετικά με την επικείμενη εορταστική εκδήλωση που διοργανώνει ο ΕΟΠΥΥ τη προσεχή Πέμπτη 23/2/2023.

Η Πρόεδρος του οργανισμού, χαρακτηρίζει ως αχάριστους τους ιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα και συν τοις άλλοις, ως ανάξιο να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους.

Να υπενθυμίσουμε στην κα Πρόεδρο πως τα τελευταία, τουλάχιστον, δέκα χρόνια οι εργαστηριακοί ιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα είναι οι βασικοί πυλώνες της ΠΦΥ, την οποία στήριξαν εν μέσω μνημονίων και πανδημικής κρίσης, παρά τα ληστρικά μέτρα του clawback και του rebate που τους επιβλήθηκαν. Ουσιαστικά, δέκα χρόνια τώρα, χρηματοδοτούν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να προσφέρει τις υψηλότατου βαθμού υπηρεσίες υγείας, για τις οποίες καυχιέται.

Οι 11 εκατομμύρια πολίτες, στους οποίους αναφέρεται και χρησιμοποιεί για προφανείς μικροπολιτικούς σκοπούς η κα Πρόεδρος, γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ήταν αυτός που πρόσφερε υψηλού επιπέδου παροχές υγείας με προσωπικό κόστος!

Ο αχάριστος ευεργετημένος, λοιπόν, μάλλον είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο όποιος εκτός από το να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται οι εργαστηριακοί ιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα, θα έπρεπε να προσκαλέσει αυτούς ως τιμόμενα πρόσωπα στην εκδήλωσή του.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, αποδεικνύοντας πως δεν είναι αχάριστοι, επιστρέφουν τους χαρακτηρισμούς εκεί από όπου προήλθαν».

Οι υπογράφοντές:

  • IΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ – Αριστοτέλης Τριβλής.           
  • ΙΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ – Χρυσοβαλάντης Μέλλος.                           
  • ΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ – Κωνσταντίνος Κατσαρός. 
  • ΙΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – Παναγιώτα Βούλγαρη.
  • ΙΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – Βασίλης Ψυχογιός. 
  • ΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ – Δημήτρης Τζωρτζίνης.
  • ΙΣ ΕΥΒΟΙΑΣ – Κωνσταντίνα Καρλή.
  • ΙΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – Μαρία Αθανασίου.
  • ΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – Αλέξανδρος Πατριανάκος.
  • ΙΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Παναγιώτης Τσιαλούκης.                      

Η θέση Πλεύρη για τον ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ως πολιτικός προϊστάμενος, πήρε θέση υποστηρίζοντας ξεκάθαρα τους γιατρούς αναφέροντας μάλιστα ότι θα υπάρξουν κινήσεις το επόμενο διάστημα για τη στήριξή τους, αφήνοντας ουσιαστικά “ξεκρέμαστη” τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ.

«Η μείωση του clawback που βαρύνει την τελευταία δεκαετία τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ τα δύο τελευταία χρόνια σε αυτή την κατηγορία έχει ενισχυθεί με ποσό άνω των 120 εκ. ευρώ, ενώ παράλληλα συστήθηκε και σε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους ομάδα εργασίας που έχει προβεί σε προτάσεις για την μείωση του clawback οι οποίες και θα αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον βασικό αγοραστή υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και για το τρέχον έτος θα είναι αυξημένος προκειμένου να μπορούν οι ιδιώτες γιατροί και οι πάροχοι να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους. Οι ιδιώτες γιατροί και οι ιδιώτες πάροχοι αποτελούν βασικό συνεργάτη της Πολιτείας για να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.

Επομένως η ομαλή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους ιατρικούς συλλόγους και τους ιδιώτες πάροχους θα διευρυνθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται οι παρεχόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους», καταλήγει ο κ. Πλεύρης.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis