home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΑργολίδαΙστορικάFeatured

Η Σουηδία επιστρέφει στο Ναύπλιο σπάνιο αρχαίο εύρημα – Χαμογελά ξανά ο «Βασιλιάς της Ασίνης»

Το θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης που βρισκόταν στην Ουψάλα παραδόθηκε σε Μενδώνη και Παπαδημητρίου

Επιστρέφει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου το θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης από το Μουσείο της Ουψάλα. Το πρωί της Πέμπτης οι Σουηδοί παρέδωσαν στο Ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού το εύρημα.

Επιμέλεια: Κων/νος Τζιαμπάσης*

Έπειτα από 101 χρόνια παραμονής στο Μουσείο της Ουψάλα, το θραύσμα του μοναδικού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, από την εποχή του Χαλκού, επιστρέφει στον γενέθλιο τόπου του στην Αργολίδα και επανενώνεται με το θραύσμα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Ναυπλίου.

Ο πήλινος σφαγιδοκύλινδρος
Ο πήλινος σφαγιδοκύλινδρος / ΦΩΤΟ: ΥΠΠΟΑ

Το θραύσμα του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής που ξεκίνησε ο τότε διάδοχος του σουηδικού θρόνου Gustaf Adolf, και μετέπειτα βασιλιάς Gustaf VI Adolf. Το θραύσμα βρίσκονταν στην κατοχή του Μουσείου του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, αλλά η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια προκειμένου να παραδοθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.

Η Ασίνη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Είναι λίγο κρυμμένο, αλλά την ίδια στιγμή παρά πολύ φανερό. Αποκαλύπτει μία πάρα πολύ παλιά φάση του ελληνικού πολιτισμού, 4.000 π.Χ, συγχρόνως, όμως, είναι ένας κρίκος, στη μακρά αλυσίδα της ιστορικής διάρκειας αυτού του πολιτισμού.

Ασίνη Λουτρό
Ασίνη Λουτρό / ΦΩΤΟ: Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης

Η επανένωση των δύο θραυσμάτων του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου κατέστη δυνατή, κατόπιν συζητήσεων μεταξύ του Μουσείου Gustavianum, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου.

Το θραύσμα παρέδωσε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, στη διάρκεια ειδικής τελετής. Παρούσα ήταν και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστη – Ζαφειρία Παπαδημητρίου.

Η παράδοση και η επιστροφή στην Ελλάδα ενός αντικειμένου που γεννήθηκε στην Αργολίδα πριν από 4.000 χρόνια περίπου, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή, ώστε ο «Βασιλιάς της Ασίνης» μπορεί να χαμογελά ξανά.

Από την τελετή παράδοσης @Πρεσβεία Σουηδίας
ΦΩΤΟ: Πρεσβεία Σουηδίας

Δηλώσεις για το σπάνιο εύρημα που επιστρέφει στον τόπο του

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του μοναδικοού πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ανέφερε: «Ομολογώ ότι για εμένα προσωπικά, αυτή είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή, επειδή  βρισκόμαστε μπροστά σε μια όχι τυπική και συνηθισμένη τελετή, αλλά σε μια τελετή που, πρώτα απ’ όλα, επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις στενές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σουηδία και στον πολιτισμό. Ξεκινώντας από τις ανασκαφές της Ασίνης, όπου το 1922 συμμετείχε και ο διάδοχος Gustaf Adolf,  του σουηδικού θρόνου, η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία συνεργάζεται εξαιρετικά και πολύ αποδοτικά με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Η Ασίνη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Είναι λίγο κρυμμένο, αλλά την ίδια στιγμή παρά πολύ φανερό. Αποκαλύπτει μία πάρα πολύ παλιά φάση του ελληνικού πολιτισμού, 4.000 π.Χ, συγχρόνως, όμως, είναι ένας κρίκος, στη μακρά αλυσίδα της ιστορικής διάρκειας αυτού του πολιτισμού. Ο συγκεκριμένος σφραγιδόλιθος μας επέτρεψε να δούμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί, τις κοινές αρχές και τις κοινές αξίες της προστασίας και της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δύο τμήματα ενός μικρού μνημείου, το οποίο, όμως, είναι πάρα πολύ μεγάλο στη σημασία του, ενώνονται στο πρωτότυπο, στη γη που τα δημιούργησε, στην Ελλάδα. Θα παραμείνουν ενωμένα εκεί που βρέθηκε το ένα, τέλειο απείκασμα του πραγματικού. Ο επισκέπτης στην Ουψάλα και ο μελετητής θα δουν στην ουσία το ίδιο πράγμα, αυτό που βλέπει ο επισκέπτης και ο μελετητής στο Μουσείο του Ναυπλίου. Η διαφορά είναι πάρα πολύ μικρή. Η διαφορά είναι στην ουσία, και αφορά στη γενναιοδωρία του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, του σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και στη γενναιοδωρία του σουηδικού λαού. Ο Βασιλιάς της Ασίνης μπορεί να χαμογελά ξανά. Για εμάς τους Έλληνες, για μένα προσωπικά, η συγκεκριμένη χειρονομία είναι η εικονοποίηση ενός εθνικού στόχου, της οριστικής επιστροφής και της ενοποίησης και της επανένωσης στο Μουσείο της Ακρόπολης των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα Johan Borgstam, ανέφερε: «Η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης να διευκολύνει την επανένωση του πήλινου σφραγιδοκύλινδρου της Ασίνης, αποτελεί ένα εξαιρετικό σύμβολο της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας να διατηρήσουμε και να μοιραστούμε την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης για τις μελλοντικές γενιές. Η παράδοση και η επιστροφή στην Ελλάδα ενός αντικειμένου που γεννήθηκε στην Αργολίδα πριν από 4.000 χρόνια περίπου, αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμάς. Είναι μια συγκινητική στιγμή για τους Έλληνες φίλους μας, είναι όμως μια συγκινητική στιγμή και για εμάς καθώς εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την ενοποίηση των αντικειμένων που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εκτίθενται στην Ελλάδα».

«Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω αυτό το σημαντικό τεχνούργημα επιτέλους να επανενώνεται. Ο πήλινος σφραγιδοκύλινδρος είναι ένα μοναδικό και πολύτιμο κομμάτι. Είμαι ευγνώμων προς όλους όσοι κατέστησαν δυνατή αυτήν την επανένωση. Πέρυσι γιορτάσαμε τα εκατό χρόνια σουηδικών αρχαιολογικών ερευνών πεδίου στην Ασίνη. Επομένως αυτή είναι μια σημαντική ημέρα για το Σουηδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα» δήλωσε η Dr. Jenny Wallensten, Διευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

*Ο Κων/νος Χαρ. Τζιαμπάσης είναι Αρχαιολόγος

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button