home design800Χ400

home design 1170Χ320

Αυτοί είναι οι διεκδικητές για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη

banner efxes anagn

Ο διαγωνισμός προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ αφορά τρία συνολικά νοσοκομεία, προσφορά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Σχέδια νοσοκομείο Σπάρτης

Πέντε εταιρίες – σχήματα κατέθεσαν οικονομική προσφορά για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων του μέλλοντος που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr.

Στον διαγωνισμό προϋπολογισμού της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, υπέβαλλαν την οικονομική προσφορά τους οι εταιρείες – σχήματα:

  1. ΑΒΑΞ
  2. ΤΕΡΝΑ
  3. Άκτωρ – Μυτιληναίος – We Built
  4. EKTER – Finso
  5. Ballian – Fuentes

Στον διαγωνισμό δεν κατέθεσε οικονομική προσφορά το σχήμα Intrakat – Bouygues.

Πρόκειται για την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, και του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, από τα πλέον πρωτοποριακά έργα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οικολογικά νοσοκομεία

Τα τρία νέα νοσοκομεία μέσω της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στοχεύουν στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς, ενώ αναπτύσσονται με γνώμονα τις βέλτιστες παγκόσμιες πρακτικές βιωσιμότητας, επιδιώκοντας και πιστοποίηση LEED στο ανώτατο επίπεδο. Σημειώνεται ότι και τα τρία νοσοκομεία έχουν μελετηθεί από το Renzo Piano Building Workshop (RPBW) με την υποστήριξη της Betaplan.

Η μελλοντική λειτουργία των νοσοκομείων ΙΣΝ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αποτελέσει πρότυπο για την αντιμετώπιση μιας τεράστιας πηγής εκπομπών και θα ενθαρρύνει τον προσδιορισμό μετρήσιμων στόχων βιωσιμότητας ακόμη και για σύνθετα κτιριακά και μη έργα λαμβάνοντας υπ’ όψιν και της προκλήσεις του EU Taxonomy.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός των νέων νοσοκομείων ΙΣΝ περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που αποσκοπούν στη βιώσιμη λειτουργία τους. Στην κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν προϊόντα ανανεώσιμης ξυλείας, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη συγκράτηση διοξειδίου του άνθρακα.

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή θα μπορούν να παράγουν 1,6 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, καλύπτοντας σχεδόν το ένα πέμπτο των ενεργειακών αναγκών του νοσοκομείου, καθώς και γεωθερμική ενέργεια που θα υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών θέρμανσης και ψύξης των εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, η διαχείριση των λειτουργιών και των τριών Νοσοκομείων ΙΣΝ θα γίνει χωρίς χρήση χαρτιού (paperless), συμβάλλοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακά τους.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis