home design 800x400
home design 1170Χ320

Πελοπόννησος: Οι σταφιδοπαραγωγοί εκπέμπουν SOS

Οι περισσότεροι σκέπτονται να μην κλαδέψουν συνεπώς ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας είναι μαθηματικά βέβαιος – η πρόταση Πετράκου – Δρούγκα
Κορινθιακή σταφίδα

Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται οι εναπομείναντες σταφιδοπαραγωγοί της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την καλλιέργεια της σταφίδας να κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί. Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας έχουν προτείνει να ενταχθεί το θέμα στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, διαμηνύοντας την αναγκαιότητα παρεμβάσεων από την Περιφερειακή Αρχή.

Όπως αναφέρουν στην πρότασή τους:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Επειδή η κατάσταση των σταφιδοπαραγωγών είναι τραγική, οι περισσότεροι σκέπτονται να μην κλαδέψουν συνεπώς ο κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας είναι μαθηματικά βέβαιος.

Οργή και θλίψη για το επερχόμενο τέλος της μαύρης σταφίδας νοιώθουν οι σταφιδοπαραγωγοί  αλλά και όλοι εμείς  που μεγαλώσαμε, σπουδάσαμε  και ζήσαμε από τη  μαύρη σταφίδα την ελληνική υπερτροφή, τον «μαύρο χρυσό» όπως τον έλεγαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας.

Η ύστατη κραυγή αγωνίας που εκπέμπει για μια ακόμη φορά σήμερα ο Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Συνεταιριστικής Ένωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος αλλά  και σταφιδοπαραγωγοί είναι η τραγική αλλά αναμενόμενη εξέλιξη.

Είχαμε προειδοποιήσει για το επερχόμενο  τέλος της καλλιέργειας , αν δεν  γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών , των Συνεταιριστικών οργανώσεων τους και της Παναιγιαλείου Συνεταιριστικής Ένωσης . Είχαμε  καταγγείλει από τον Ιούνιο του 2021 ότι «Η άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού να στηρίξει τη μαύρη σταφίδα βάζει ταφόπλακα στη συνέχιση της καλλιέργειας αυτού του σημαντικού προϊόντος και από άποψη διατροφικής αξίας υπερτροφής. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνουν με τις πολιτικές τους ότι δεν είναι με τους παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή, αλλά με τους μεγαλοβιομηχάνους («Κουνινιώτηδες» κ.λπ.).» Δυστυχώς όμως «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»

Οι κ. Μητσοτάκης και Λίβανος  αλλά και στη συνέχεια ο  νέος υπουργός κ. Γεωργαντάς επέλεξαν να καταστρέψουν τους σταφιδοπαραγωγούς και  να εξαφανίσουν τη  καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας .Αποδείχθηκαν οι “νεκροθάφτες “της μαύρης σταφίδας  για να ικανοποιήσουν τα άνομα συμφέροντα μια κλίκας κολλητών τους   ιδιωτών μεγαλεμπόρων . Δεν υλοποίησαν  εδώ και δύο χρόνια ούτε τις δικές τους υποσχέσεις ημίμετρα στα οποία υποτίθεται ότι είχαν  δεσμευθεί .Με την άθλια αντισταφιδική πολιτική τους οδηγούν  πλέον με μαθηματική ακρίβεια  σε εξαφάνιση  την ελληνική υπερτροφή , “το μαύρο χρυσό”  της Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέτυχε παταγωδώς και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης . Ποιος αλήθεια θα μπει στη διαδικασία να καλλιεργήσει μαύρη σταφίδα όταν αυτή έχει τιμή 60 και 70  λεπτά το  κιλό ; Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι   ο πρώην υπουργός κ. Λιβανός μετά το συλλαλητήριο του Νοεμβρίου του 2021 ενώ δεσμεύτηκε και με δικές του οδηγίες απορροφήθηκαν 2.600  τόνοι άριστης ποιότητας σταφίδας από τους οξοποιοιούς προς 40  λεπτά και δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα αποζημιώσει την Παναιγιάλειο με 1 ευρώ αφού τη σταφίδα η Παναιγιάλειος την είχε πληρώσει στους παραγωγούς 1,70 ώστε η ζημιά της να είναι στα 30 λεπτά( που την άντεχε) 14  μήνες μετά  η Παναιγιάλειος  δεν έχει εισπράξει την υπεσχεμένη αποζημίωση του 1ενός ευρώ το κιλο δηλαδή το  κράτος της χρωστάει 2.600.000 ευρώ   αφού ο  νέος υπουργός κ. Γεωργαντάς αμφισβητεί τη δέσμευση του προηγουμένου υπουργού κ. Λιβανού. Συνεπώς αποδεικνύεται περίτρανα αυτό που καταγγείλαμε από τη πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση λειτουργεί ως μπαταχτσής και πολιτικός απατεώνας  με σκοπό να καταστραφεί οικονομικά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας  και στήριγμα των παραγωγών η Παναιγιάλειος,  επειδή είναι Συνεταιριστική οργάνωση και δεν της αρέσει η Διοίκηση της και  να ξαναμπούν στην αγορά οι συγκεκριμένοι φίλοι της ιδιώτες με νέα ΑΦΜ  ,τους οποίους οι παραγωγοί τους είχαν στείλει στα αζήτητα αφού είχαν  αφήσει απλήρωτους   τους παραγωγούς και τους εχουν κάνει μηνύσεις σε Μεσσηνία και Κιάτο .

Μεγάλες  όμως είναι και οι ευθύνες και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα ο οποίος συντάχθηκε 100% με τα συμφέροντα 3  ιδιωτών που εκπροσωπούσε  ο υπόδικος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας   κ.  Μαρλαφέκας  και με  όλους τους «νεκροθάφτες»  της μαύρης σταφίδας και αγνόησε όλες τις προτάσεις μας αλλά και τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Οφείλει ο  κ. Περιφερειάρχης έστω και τώρα να κάνει την αυτοκριτική του  ,  να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος  που δεν συντάχθηκε με τους σταφιδοπαραγωγούς , τους Συνεταιρισμούς τους και την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συνταχτεί  μαζί  μας έστω και τώρα .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δεν είμαστε πλέον στο και 1΄΄. Είμαστε στο και 59΄΄. Όμως η  μαύρη σταφίδα  και οι σταφιδοπαραγωγοί πρέπει  έστω και τώρα να σωθούν. Είναι ευθύνη όλων των βουλευτών των σταφιδοπαραγωγικών Νομών , όλων των κομμάτων  της αντιπολίτευσης στη Βουλή, όλων των Αυτοδιοικητικών των σταφιδοπαραγωγικών Νομών και όλων των φορέων, να πιέσουν δυναμικά ακόμη και τώρα μετά την ύστατη ώρα    να δοθεί λύση στο πρόβλημα των αποθεμάτων όπως ακριβώς έχουμε προτείνει εδώ και δυο χρόνια και προτείνει η Παναιγιάλειος Συνεταιριστική  Ένωση όχι με ΘΑ αλλα σε χρόνο 0 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ  γιατί δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος.

Είναι ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και του Περιφερειάρχη να παρθούν και  να υλοποιηθούν ΧΘΕΣ και όχι  αύριο πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικού  και οικονομικού  χαρακτήρα. Τις έχουμε προτείνει και στο παρελθόν.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

  1. Απαιτούμε το Υπουργείο και η κυβέρνηση να αποδεχτεί τις προτάσεις της Παναιγιαλείου και των Συνεταιρισμών και να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση στην απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση και βέβαια να πληρώσει τώρα τα 2.600.000 ευρώ που χρωστάει στην Παναιγιάλειο εδώ και 14 μήνες. Για την υλοποίηση της απόφασης μας προχωράμε άμεσα  σε συνάντηση με τον υπουργό και τον πρωθυπουργό αντιπροσωπείας του ΠΕΣΥΠ αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη , τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους προέδρους των Ενώσεων Μεσσηνίας, Κορίνθου, Κιάτου και της Παναιγιαλείου Ένωσης.
  2.  Η  Περιφέρεια Πελοποννήσου αν η  κυβέρνηση αρνηθεί να συμβάλει οικονομικά   στην απορρόφηση ενός μέρους των αποθεμάτων που αντιστοιχούν στην παραγωγή της Μεσσηνίας και Κορινθίας . Στη περίπτωση αυτή να καλέσει και τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους όλων των σταφιδοπαραγωγικών περιοχών (Μεσσηνίας, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας  και Ζακύνθου )να πράξουν  και αυτοί  το ίδιο.
  3. Για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας αποφασίζουμε κοινή συνεδρίαση των 2 Περιφερειακών Συμβουλίων και  να προσκληθούν όλοι οι Δήμαρχοι των σταφιδοπαραγωγικών νομών».

Σχόλια

riviera banner

newsletter banner anagnostis