home design 800x400
home design 1170Χ320

Ο επιβλητικός βράχος των Μετεώρων με το κρυμμένο εκκλησάκι που γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος (Βίντεο)

Μετέωρα: Ο Βράχος του Αγίου Πνεύματος στο Καστράκι
Μετέωρα Καστράκι (2)

Ακριβώς πάνω από το χωριό Καστράκι που βρίσκεται στα Μετέωρα ορθώνεται ο πανύψηλος βράχος γνωστός με το όνομα ο βράχος του Αγίου Πνεύματος.

Πήρε το όνομά του από ένα μικρό ναό αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα, λαξευμένος γύρω στα 950 μέσα σε μια σπηλιά στην κορυφή του ομώνυμου βράχου από έναν ασκητή ονόματι Βαρνάβα. Ένας από τους πρώτους αναχωρητές των Μετεώρων για τον οποίο υπάρχουν γραπτές πηγές.

Κάθε χρόνο κατά τον εορτασμό του Αγίου Πνεύματος οι κάτοικοι του χωριού μαζί με τον ιερέα ανεβαίνουν από ένα δύσβατο μονοπάτι στο εκκλησάκι πάνω στο βράχο για να τελέσουν τη θεία λειτουργία.

Ο εορτασμός του μονυδρίου συνδέεται με μια παράδοση αναρρίχησης των κατοίκων του Καστρακίου. Ντόπιοι αναρριχώνται σε μία από τις κορυφές του βράχου, αποκαλούμενη «Μικρό Άγιο Πνεύμα», προκειμένου να ανανεώσουν την ελληνική σημαία και το ύφασμα με κεντημένο σταυρό.

Μονοπάτι Αγίου Πνεύματος

Ο ναός είναι προσβάσιμο, με πορεία περίπου (45′) από ανοδικό μονοπάτι που ξεκινάει από την ανατολική πλευρά του βράχου. Πρόκειται για λαξευτό στο βράχο ναΐσκο, αρχικά αφιερωμένο στους Ταξιάρχες και αργότερα στο Άγιο Πνεύμα. Αποτέλεσε καταφύγιο διωκόμενων, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου.

Η σηματοδότηση του μονοπατιού ξεκινάει από την πλατεία Καστρακίου με εμφανή πινακίδα που βρίσκεται βορείως της πλατείας, και δεξιά από το χαρακτηριστικό μεγάλο παλιό κτίριο. Από εκεί συνεχίζει με πράσινους κύκλους σε καίρια σημεία (διασταυρώσεις κλπ). Η διαδρομή αρχικά διασχίζει τα σοκάκια του παλιού Καστρακίου έως την βρύση της Νεράιδας. Η διαδρομή από την βρύση έως τα σπασμένα κομμάτια βράχου είναι χωμάτινη και μετά κινείται κυρίως πάνω σε βράχινο ανάγλυφο. Το μονοπάτι οδηγεί σε περίπου μια ώρα στην εντυπωσιακή σκήτη του Αγίου Πνεύματος, η οποία είναι σκαλισμένη μέσα στο βράχο. Το καμπαναριό βρίσκεται πάνω σε βράχο με μοναδική θέα.

Βίντεο: Michael Miller

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis