Home design
home design

8 Ελληνικά κέρματα σε συσκευασία τρίπτυχου με θέμα το Ναύπλιο

Το τρίπτυχο έντυπο Blister που θα εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στο 2023, με θέμα «Τουρισμός – Ναύπλιο», θα βγει σε έως 7.500 τεμάχια
Ναύπλιο παλιά πόλη πανοραμική

Το νομισματικό πρόγραμμα της Ελλάδας για το 2023 ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Δύο αναμνηστικά δίευρα αναμένεται να εκδοθούν φέτος, ένας προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας ένα για τον μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή για τα 100 και τα 150 χρόνια από τη γέννησή τους αντίστοιχα.

Επιπλέον θα εκδοθούν ακόμα 11 συλλεκτικά νομίσματα και 5 επιμελημένες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα τρίπτυχο με θέμα το Ναύπλιο.

Νομίσματα Μαρία Κάλλας Καραθεοδωρής

Η λίστα με τα νομίσματα που θα εκδοθούν

Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών – Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής ανακοινώνει ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό του Νομισματικού Προγράμματος 2023, προγραμματίζεται η έκδοση των ακόλουθων συλλεκτικών νομισματικών προϊόντων:

I) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΚΕΡΜΑΤΑ

  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ» (έως 741.000 τεμάχια).
  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» (έως 745.500 τεμάχια).

II) ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

  • ΧΡΥΣΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 200€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ» (έως 750 τεμάχια).
  • ΧΡΥΣΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 100€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ – ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΑΡΤΕΜΙΣ» (έως 1.200 τεμάχια).
  • ΧΡΥΣΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 50€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ – ΔΗΛΟΣ» (έως 1.500 τεμάχια).
  • ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 10€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑ ΤΟΥ ΦΙΛΩΝΑ» (έως 2.000 τεμάχια).
  • ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 10€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ – ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» (έως 1.500 τεμάχια).
  • ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 10€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ – ΚΑΡΟΛΟΣ ΝΟΡΜΑΝ» (έως 2.000 τεμάχια).
  • ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 6€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 2023» (έως 2.000τεμάχια).
  • ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 6€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «50ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ» (έως 2.000 τεμάχια).
  • ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 6€ ΜΕ ΘΕΜΑ: «20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ» (έως 1.000 τεμάχια).
  • ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 5€ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΙΠΤΥΧΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ BLISTER ΜΕ ΘΕΜΑ: «200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ» (έως 5.000 τεμάχια).
  • ΑΡΓΥΡΟ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 5€ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΙΠΤΥΧΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ BLISTER ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – FRITILLARIA DAVISII» (έως 5.000 τεμάχια.
2021 blister
Το τρίπτυχο με θέμα τη Νάξο που κυκλοφόρησε το 2021, ανάλογο με αυτό που θα εκδοθεί για το Ναύπλιο

III) ΕΠΙΜΕΛΗΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

  • ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΤΑ ΟΚΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΕΥΡΩ ΚΟΠΗΣ 2023 ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΡΙΠΤΥΧΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ BLISTER ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΝΑΥΠΛΙΟ» (έως 7.500 τεμάχια).
  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΡΤΑΣ BLISTER ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΥΠΩΣΗΣ ΛΑΜΠΡΗ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
  • «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ» (έως 6.000 τεμάχια).
  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΚΑΡΤΑΣ BLISTER ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΥΠΩΣΗΣ ΛΑΜΠΡΗ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» (έως 3.000 τεμάχια).
  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΕΠΙΜΕΛΗΜΕΝΗΣ ΚΟΠΗΣ (PROOF) ΜΕ ΘΕΜΑ: «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ» (έως 3.000 τεμάχια).
  • ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΚΕΡΜΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 2€ ΕΠΙΜΕΛΗΜΕΝΗΣ ΚΟΠΗΣ (PROOF) ΜΕ ΘΕΜΑ: «150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» (έως 1.500 τεμάχια).

Η πολιτική των συλλεκτικών κερμάτων και νομισμάτων

Κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά κέρματα τον χρόνο. Τα κέρματα αυτά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες ιδιότητες και την ίδια ευρωπαϊκή όψη με τα κέρματα των 2 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Διαφέρουν μόνο ως προς το αναμνηστικό σχέδιο που απεικονίζεται στην εθνική τους όψη. Αναμνηστικά κέρματα εκδίδονται αποκλειστικά στην ονομαστική αξία των 2 ευρώ.

Έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται –και πρέπει να γίνονται αποδεκτά– όπως κάθε άλλο κέρμα ευρώ.

Τα αναμνηστικά κέρματα εκδίδονται στην πλειονότητά τους για τον εορτασμό ιστορικών επετείων ή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σε σύγχρονα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Το πρώτο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ εκδόθηκε από την Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Τα κέρματα αυτά φέρουν το ίδιο σχέδιο στην εθνική τους όψη, ενώ το όνομα της χώρας έκδοσης και το εορταζόμενο γεγονός αναγράφονται στην αντίστοιχη γλώσσα.

Αρμόδια για τον σχεδιασμό και την έκδοση των αναμνηστικών κερμάτων είναι η εκάστοτε χώρα της ζώνης του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εγκρίνει μόνο τη μέγιστη ποσότητα κερμάτων που μπορεί να εκδώσει κάθε χώρα – τόσο των αναμνηστικών όσο και όλων των άλλων κερμάτων.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis