home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τα ποιήματα της Σαπφούς αναβιώνουν στο Ναύπλιο

Εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας στο Βουλευτικό
Σαπφώ ποιήματα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζει στο Βουλευτικό Ναυπλίου το βιβλίο «Σαπφώ – Τα Ποιήματα», με πρόλογο, σημειώσεις και μετάφραση της κας Τασούλας Καραγεωργίου, Δρ. Φιλολογίας, τέως Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων και ποιήτριας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Κέδρος, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας και το Βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης, με την ολόπλευρη στήριξη του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων.

Οι ομιλητές

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

  • κ. Ανδρέας Γ. Μαρκαντωνάτος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • κα Τασούλα Καραγεωργίου, ποιήτρια, μεταφράστρια του έργου.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Νικόλαος Μπουμπάρης, φιλόλογος-ιστορικός, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.

Από το βιβλίο…

Η Σαπφώ διαμορφώνει έναν κόσμο ο οποίος καταφάσκει στον έρωτα και αντιπαρατίθεται στη βία του πολέμου εισάγοντας μίαν ηθική του συναισθήματος που οι ποιότητές του καταξιώνουν την ανθρώπινη ζωή. Είναι ένας κόσμος που αποστρέφεται τον επιδεικτικό πλουτισμό, την τρυφή και τη ματαιότητα του φαίνεσθαι.

Η ἀβροσύνα της σαπφικής ποίησης διαθέτει την ευωδία των ρόδων της Πιερίας, το ιμερόφωνο κελάηδημα των αηδονιών, τη γεύση του μελιού, τη λάμψη της ροδοδάκτυλης σελήνης, το φέγγος της νεότητας των κοριτσιών, τους ήχους από τα ηδύφωνα άσματα της χελλύνας, στρώμναν ἐπὶ μολθάκαν (τις μαλακές φλοκάτες), τον όμορφο νιόγαμπρο παρόμοιο με λυγερό κλαράκι και βέβαια το γλυκύπικρον ἀμάχανον ὄρπετον του έρωτα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis