home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Παρέμβαση του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμων για την αναβίωση του μετρικού δικτύου στην Πελοπόννησο

Την αξιοποίηση ελβετικού παραδείγματος προτείνει ο Σύλλογος
τρένο γραμμές

Σε παρέμβαση προχώρησε ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων (ΣΦΣ) αναφορικά με την αναβίωση του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα τμήματα ΠύργοςΚαλαμάτα και ΖευγολατιόΆργος, καθώς ορισμένα κομμάτια τους βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης. Ο ΣΦΣ κάνει λόγο για μια πρωτοβουλία από μέρους του κράτους που βασίζεται σε μια μακροπρόθεσμη και σταδιακή παρέμβαση βάσει μελετών. Μάλιστα ο ΣΦΣ τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «αυτή η σταδιακή παρέμβαση θα πρέπει να προκύπτει από μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, αλλά και το ότι τα διάφορα τμήματα του δικτύου θα δίνονται αρχικά για τουριστική εκμετάλλευση, παράλληλα με την δρομολόγηση τοπικών, ή και προαστιακών, συρμών, όπου η αδυναμία ανταγωνιστικότητας προς την οδική μεταφορά θα καθιστά αδύνατη ή προβληματική την κυκλοφορία αρτηριακών συρμών».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αξιοποίηση του ελβετικού παραδείγματος  των Albula και Bernina Express, σχετικά με την σταδιακή επαναλειτουργία του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου, σε μικτή-τουριστική και επιβατική χρήση, σύμφωνα με την πρόταση του Καθηγητή Bernd Scholl («Code Peloponnese»), ενώ προτείνεται η δημιουργία μικρών Μουσείων της τοπικής Ιστορίας του Αγώνα στα κτίρια των Σ. Σταθμών, στοχεύοντας στην δημιουργία ενός νέου «brand» Σιδηροδρομικού Τουρισμού στην Πελοπόννησο, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μια πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την ονομασία «Με τον Σιδηρόδρομο του Τρικούπη στους Ιστορικούς Τόπους του 1821», πάνω στην οποία εργάζονται ο Bernd Scholl από κοινού με την αρχιτέκτονα Ειρήνη Φρεζάδου, στηρίζοντας ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΦΣ δήλωσε πως «με τις γνώσεις του και τις δυνατότητές του, θα στηρίξει αυτή την σπουδαία προσπάθεια, αξιοποίησης αυτής της μοναδικής ιστορικής υποδομής, όποτε και αν του ζητηθεί».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis