home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΠελοπόννησοςΚοινωνία

Παρέμβαση του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμων για την αναβίωση του μετρικού δικτύου στην Πελοπόννησο

Την αξιοποίηση ελβετικού παραδείγματος προτείνει ο Σύλλογος

Σε παρέμβαση προχώρησε ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων (ΣΦΣ) αναφορικά με την αναβίωση του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου. Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα τμήματα ΠύργοςΚαλαμάτα και ΖευγολατιόΆργος, καθώς ορισμένα κομμάτια τους βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης. Ο ΣΦΣ κάνει λόγο για μια πρωτοβουλία από μέρους του κράτους που βασίζεται σε μια μακροπρόθεσμη και σταδιακή παρέμβαση βάσει μελετών. Μάλιστα ο ΣΦΣ τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «αυτή η σταδιακή παρέμβαση θα πρέπει να προκύπτει από μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, αλλά και το ότι τα διάφορα τμήματα του δικτύου θα δίνονται αρχικά για τουριστική εκμετάλλευση, παράλληλα με την δρομολόγηση τοπικών, ή και προαστιακών, συρμών, όπου η αδυναμία ανταγωνιστικότητας προς την οδική μεταφορά θα καθιστά αδύνατη ή προβληματική την κυκλοφορία αρτηριακών συρμών».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην αξιοποίηση του ελβετικού παραδείγματος  των Albula και Bernina Express, σχετικά με την σταδιακή επαναλειτουργία του μετρικού δικτύου της Πελοποννήσου, σε μικτή-τουριστική και επιβατική χρήση, σύμφωνα με την πρόταση του Καθηγητή Bernd Scholl («Code Peloponnese»), ενώ προτείνεται η δημιουργία μικρών Μουσείων της τοπικής Ιστορίας του Αγώνα στα κτίρια των Σ. Σταθμών, στοχεύοντας στην δημιουργία ενός νέου «brand» Σιδηροδρομικού Τουρισμού στην Πελοπόννησο, με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για μια πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με την ονομασία «Με τον Σιδηρόδρομο του Τρικούπη στους Ιστορικούς Τόπους του 1821», πάνω στην οποία εργάζονται ο Bernd Scholl από κοινού με την αρχιτέκτονα Ειρήνη Φρεζάδου, στηρίζοντας ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΦΣ δήλωσε πως «με τις γνώσεις του και τις δυνατότητές του, θα στηρίξει αυτή την σπουδαία προσπάθεια, αξιοποίησης αυτής της μοναδικής ιστορικής υποδομής, όποτε και αν του ζητηθεί».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button