Home design
home design

Περιζήτητο το ελαιόλαδο: Συνεταιρισμός από την Πελοπόννησο πούλησε 30 τόνους με 5,20 ευρώ το κιλό

Ζημιές και αβεβαιότητα λόγω καιρού εκτοξεύουν το προϊόν
Ελαιοτριβείο ελαιόλαδο

Οι ζημιές από το δάκο και τον γλοιοσπόριο φέρνουν νέα κινητικότητα στην αγορά του ελαιολάδου, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το αν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ποιοτικού ελαιολάδου. Ήδη οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, ειδικά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει πλέον γίνει περιζήτητο.

Ενδεικτικό της περαιτέρω αναζωπύρωσης στην αγορά είναι μια ακόμα πράξη πώλησης. Συγκεκριμένα, στις 4 Ιανουαρίου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βλαχιώτη Λακωνίας πούλησε 30 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας (2022-2023) σε εμπορική εταιρεία, στην τιμή των 5,20 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για την δεύτερη για φέτος πώληση του Συνεταιρισμού, όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγρόΤυπο ο πρόεδρος του ΑΣ κ. Παναγιώτης Βαρελάς. Η πρώτη πώληση αφορούσε 40 τόνους ελαιόλαδο στην τιμή των 5,10 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελαιόλαδο που πωλήθηκε την Τετάρτη προορίζεται για την αγορά της Ιταλίας. Στην περιοχή του Βλαχιώτη, το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι Κορωνέϊκο, σε ποσοστό έως και 95%. Η φετινή παραγωγή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.200 τόνους, όταν πέρσι ήταν 1.580 τόνοι.

Αν συνυπολογίσει κανείς και την αβεβαιότητα που προσθέτει η παρατεταμένη καλοκαιρία, η οποία φουντώνει τους φόβους για ακαρπία την επόμενη περίοδο ή προβληματική καρποφορία, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τι έχει να γίνει στην αγορά από δω και πέρα και με το δεδομένο πως στην Ισπανία, έχει κατρακυλήσει η παραγωγή στους 760.000 τόνους και στην Ιταλία, επίσης είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με πληροφορίες από ΑγρόΤυπο.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis