home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Το φρένο στα μανταρίνια και το άγνωστο με τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση

Πώς κινείται η αγορά στις κλημεντίνες και τι περιμένουν οι πορτοκαλοπαραγωγοί από το ΥπΑΑΤ.
Μανταρίνια κλημεντίνες

Με αρνητικό πρόσημο βγαίνει η χρονιά σε Κλημεντίνες και Νόβα, ως αποτέλεσμα της αναιμικής ζήτησης στα μανταρίνια και της έλλειψης εργατικών χεριών που καθυστερεί τη συγκομιδή.

Στην Αργολίδα η κατάσταση είναι καλύτερη από άλλες περιοχές που παράγουν τη συγκεκριμένη ποικιλία μανταρινιού, αλλά η αγορά δείχνει να έχει φρενάρει κάτι στο οποίο συντελεί και το γεγονός ότι συμπέφτει και η κοπή των Νόβα, που είναι και αρκετά στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καραγιάννη, παραγωγό με Κλημεντίνες από την περιοχή του Ναυπλίου, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα γίνονταν κοπές στις Κλημεντίνες με μικτή τιμή το ανώτερο 45 λεπτά, με ένα κόστος για τα κοπτικά στα 6,5 λεπτά.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από την Αργολίδα «στις Κλημεντίνες συνεχίζονται αν και με αργό ρυθμό οι κοπές. Έχουν μείνει περιβόλια πίσω, γιατί είχαν αρχίσει στο μεσοδιάστημα οι κοπές και στα Νόβα. Οι ποιότητες είναι καλές, αλλά οι τιμές στις Κλημεντίνες δεν ξεπερνούν τα 35 με 40 λεπτά μικτά, με τα κόστη της κοπής να αγγίζουν και τα 12 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με τον κ. Ντόκο, τα Νόβα έχουν σχεδόν τελειώσει, με τις τιμές παραγωγού στα 45 λεπτά μικτά και τα κοπτικά (έξοδα) στα 8 με 10 λεπτά ανά κιλό.

Αργολίδα: Τι γίνεται με τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση

Τα εργοστάσια χυμοποίησης άρχισαν να παραλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο ποσότητες πορτοκαλιών αλλά έως σήμερα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση.

Ουσιαστικά οι παραγωγοί παραδίδουν τα πορτοκάλια χωρίς να γνωρίζουν τι θα ισχύσει στη νέα ΚΑΠ για την συνδεδεμένη. Πάντως, στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ αναφέρει ότι λόγω της Πράσινης Συμφωνίας στην ΕΕ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια (που αφορά αρδευόμενες καλλιέργειες) θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία – πλαίσιο για τα νερά, θα τηρηθεί ολόκληρη η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων (Νόμος 3199/2003).

Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, που εφαρμόζονται άμεσα στην Κοινοτική Νομοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχών διαχείρισης της πολλαπλής συμμόρφωσης και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής).

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει ότι «κάναμε μεγάλο αγώνα να παραμείνει στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Γεωργαντά τον ενημερώσαμε για το θέμα. Σαν ΕΘΕΑΣ καλέσαμε τα μέλη μας να κάνουν ό,τι έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια. Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να βγουν οι εφαρμοστικές διατάξεις. Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό στο ΥπΑΑΤ».

«Παραδίνουμε τα πορτοκάλια αλλά δεν γνωρίζουμε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα πάρουμε», τονίζει η Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ισχύει το κατά ελάχιστο 700 κιλά ανά στρέμμα (7 τόνους πορτοκάλια ανά εκτάριο) το μέρος της παραγωγής που μπορεί να διατεθεί προς χυμοποίηση. Δεν έχουμε άλλη πληροφόρηση για τις εφαρμοστικές διατάξεις», αναφέρει ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης.

Με πληροφορίες από ΑγροΤυπο

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis