home design 800x400
home design 1170Χ320

Πουλάς: Η κυβέρνηση στην υγεία πρέπει να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα οικονομικά μεγέθη

Ομιλία Ανδρέα Πουλά στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας
Ανδρέας Πουλάς

Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στάθηκε στα εξής σημεία κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας:

  • Αναφορικά με την ανακουφιστική φροντίδα δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2022 το κομμάτι αυτό της υγείας να μην έχει αναπτυχθεί επαρκώς εντός του ΕΣΥ. Θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί δομές σε όλη τη χώρα που θα παρείχαν δωρεάν ανακουφιστική φροντίδα στους ασθενείς, ενήλικες και παιδιά, που το έχουν ανάγκη στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες και την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους.
  • Δεν διευκρινίζεται από που θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι δομές. Θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ αυτές τις υπηρεσίες; Οι ασθενείς που χρειάζονται την ανακουφιστική φροντίδα είτε στο νοσοκομείο είτε κατ’ οίκον είναι 130.000.
  • Αναφορικά με το υπόλοιπο νομοσχέδιο συνεχίζετε την γνωστή τακτική των παρατάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Ενώ βλεπετε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσεί από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων, κάθε φορά αντιμετώπιζετε τις ανάγκες με λύσεις βραχυπρόθεσμες και όχι με βάση έναν συνολικό σχεδιασμό.
  • Εδώ και τρία χρόνια δεν έχετε κάνει καμία καταγραφή των ελλείψεων του ΕΣΥ και κανέναν απολογισμό για το τι παραλάβατε και τι έχετε φτιάξει.
  • Από την άλλη πλευρά όμως ακούμε το τελευταίο διάστημα για την αναμόρφωση του χάρτη υγείας αλλά λόγω εκλογών θα το μεταφέρετε για την επόμενη τετραετία, εάν εξακολουθείτε να βρίσκεστε στην κυβέρνηση.
  • Φαίνεται ότι σας ενδιαφέρουν περισσότερο τα οικονομικά μεγέθη και όχι ο παράγοντας άνθρωπος. Αν δεν βάλετε τον άνθρωπο και την υγεία του σε προτεραιότητα οποιοδήποτε μοντέλο και εάν ακολουθήσετε θα αποτύχει δεδομένης της σημερινής κατάστασης.
  • Την ίδια στιγμή εξελίσσεται με ευθύνη σας μία τεράστια ταλαιπωρία των ανασφάλιστων συμπολιτών μας οι οποίοι δεν έχουν πια τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους σε ιδιώτες γιατρούς με αποτελεσμα και οι ίδιοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να επιβαρύνονται οι δημόσιες δομές. Σας προτρέπω να λύσετε το πρόβλημα των ανασφάλιστων συμπολιτών μας προτού γίνει ακόμη χειρότερο.
  • Επιλέξατε την εύκολη λύση της μη συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου για καλύψετε τα κενά που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη μη επίτευξη του στόχου σας για τον Προσωπικό γιατρό.
  • Μια άλλη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας είναι και η έντονη έλλειψη φαρμάκων στην αγορά. Μία έλλειψη που έχει γίνει πολύ έντονη εξαιτίας της ολιγωρίας που επιδεικνύετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν κάνατε και εξακολουθείτε να μη κάνετε ελέγχους στις φαρμακαποθήκες και ο ΕΟΦ δεν στεκεται στο ύψος των περιστάσεων.
  • Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και στην τροπολογία που φέρατε για το market pass. Όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσετε και ωραιοποιημένους τίτλους στα μέτρα που λαμβάνετε η αλήθεια είναι μία και τη βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, έχει εκτοξευθεί, η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει εξανεμιστεί και τα κουπόνια που μοιράζετε δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε μία φρατζόλα ψωμί την ημέρα.

Δείτε το βίντεο:

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis