home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΑχαΐα

Σε ποια πόλη της Πελοποννήσου τρέμουν με την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Πού οφείλεται αυτό το φαινόμενο σύμφωνα με τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρέα Καζαντζίδη.

Τρέμουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι στην Πάτρα λόγω των αυξημένων επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με αιωρούμενα μικροσωματίδια που παρατηρούνται στην ατμόσφαιρα, κάτι που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους και τους επηρεάζει αρνητικά στην υγεία τους.

Πού οφείλεται, όμως, αυτό το φαινόμενο; Η καύση των τζακιών, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες και το μικροκλίμα της περιοχής της Πάτρας ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αναφέρει, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης.

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «με βάση τις μετρήσεις από τους σταθμούς του δικτύου “Αιθέρας”, αυτήν την χρονική περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια, καταγράφονται πολύ υψηλές τιμές αιωρούμενων μικροσωματιδίων, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες». Παράλληλα, σημειώνει, ότι «τα επεισόδια ρύπανσης είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δρα αθροιστικά».

Εξηγώντας, ο Ανδρέας Καζαντζίδης, πώς το φαινόμενο της ρύπανσης δρα αθροιστικά, λέει ότι «όταν υπάρχει ένας αριθμός ημερών, όπου οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή των αιωρούμενων σωματιδίων στο μέρος που εκπέμπονται, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ρύπανση μίας νέας ημέρας να προστίθεται στην ρύπανση που υπάρχει ήδη από την προηγούμενη ημέρα».

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής, «η σχετική υγρασία παίζει ρόλο στην αύξηση των τιμών ρύπανσης, καθώς και άλλοι τύποι καυσίμων που καίγονται, όπως για παράδειγμα το πετρέλαιο, αλλά την μεγάλη διαφορά κάνουν τα τζάκια, αφού ανά ώρα θέρμανσης ο αριθμός των μικροσωματιδίων που εκπέμπουν είναι πολύ μεγάλος».

Ταυτόχρονα, τονίζει ότι «ένα ποσοστό ρύπανσης, της τάξης του 20% έως 30%, προέρχεται από άλλες περιοχές».

Όσον αφορά στον ρόλο που παίζει το μικροκλίμα της περιοχής της Πάτρας στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής, περιγράφει ότι «το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής της Πάτρας, η οποία περιβάλλεται από λόφους και το Παναχαϊκό όρος ‘εγκλωβίζει’ στην ουσία τα μικροσωματίδια».

Ως εκ τούτου, επισημαίνει, «μόνο οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα και αυτό καταγράφεται στις βόρειες περιοχές της Πάτρας, όπως το Ρίο και ο Καστελόκαμπος, όπου η ποιότητα της ατμόσφαιρας είναι πολύ καλύτερη, λόγω των ανέμων. Την ίδια στιγμή καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ρύπανσης, μέσα στον αστικό ιστό της Πάτρας, από το Δασύλλιο και νοτιότερα, αλλά και σε άλλες, στις νότιες περιοχές εκτός κέντρου, όπως η Παραλία, τα Δεμένικα και η Λεύκα».

Όπως προαναφέρθηκε, οι μετρήσεις για την ρύπανση της ατμόσφαιρας γίνονται από τους σταθμούς του δικτύου «Αιθέρας», που δημιούργησε και λειτουργεί το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το συγκεκριμένο δίκτυο αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, πανοραμικές κάμερες και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα, σε πραγματικό χρόνο.

Όπως λέει ο Ανδρέας Καζαντζίδης, «έχουμε πάρα πολλούς σταθμούς και μετράμε για περισσότερα από πέντε χρόνια τις συνθήκες που επικρατούν. Υπάρχει σε εξέλιξη συνεργασία με τους υπεύθυνους περιβαλλοντικών θεμάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

«Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας», συνεχίζει, «εμπλουτίζουμε το δίκτυο, τοποθετώντας σταθμούς σε σχολεία, για αυτό και εκτιμούμε ότι με το νέο δίκτυο σταθμών μέτρησης της ρύπανσης θα γνωρίζουμε πλέον ανά γειτονιά τι συμβαίνει».

Παράλληλα, όπως τονίζει ο καθηγητής, «εντάσσουμε όλα τα σχολεία σε προγράμματα ενημέρωσης, αφού οι μαθητές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως, ενώ μετά τις γιορτές θα κάνουμε και ένα σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς».

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button