home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Στην Κυπαρισσία έφτασε ένας… «πιγκουίνος»

Η κακοκαιρία έφερε το θαλασσοπούλι στην Ελλάδα

|

Χρόνος ανάγνωσης

1 λεπτό

|

0 Σχόλια στο Στην Κυπαρισσία έφτασε ένας… «πιγκουίνος»
Κοινή Άλκα Κυπαρισσία

Από τη Βόρεια Ευρώπη και τον Ατλαντικό… στην Κυπαρισσία βρέθηκε ένας «πιγκουίνος», ή καλύτερα, μια Κοινή Άλκα, ένα πανέμορφο θαλασσοπούλι που ανάγκασε πολλούς παρατηρητές να σπεύσουν στη Μεσσηνία για να απολαύσουν το θέαμα. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Κοινή Άλκα φωλιάζει σε παράκτιους γκρεμούς της Βόρειας Ευρώπης, και τον χειμώνα ζει στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο.

Φέτος, εξαιτίας της κακοκαιρίας που χτύπησε τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο τον Νοέμβριο, πολλά από τα πουλιά μετακινήθηκαν ανατολικότερα, φτάνοντας μέχρι και το Ιόνιο Πέλαγος. Το ενήλικο πουλί εντόπισε στην Κυπαρισσία μετά από έρευνα ο παρατηρητής πουλιών Luca Cornacchia, Ιταλός που ζει στην Ελλάδα. Το πουλί φαίνεται να απολαμβάνει τη διαμονή του εκεί, παραμένει ήρεμο και τρέφεται με ψάρια που πιάνει με μακροβούτια στα νερά του λιμανιού.

Κοινή Άλκα Κυπαρισσία 1

Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, η Κοινή Άλκα είναι ένα στρουμπουλό, ασπρόμαυρο πουλί με παχύ, δυνατό ράμφος, κοντές πτέρυγες και μακριά ουρά που θυμίζει έντονα πιγκουίνο. Συγγενεύει με την εξαφανισμένη πλέον Μεγάλη Άλκα, και αν και κινδύνεψε και το ίδιο να εξαφανιστεί, το είδος διασώθηκε χάρη σε μέτρα προστασίας που λήφθηκαν κατά τον προηγούμενο αιώνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς θαλασσοπούλι, και είναι τυχεροί όσοι καταφέρουν να βρεθούν στην Κυπαρισσία και να απολαύσουν τα μακροβούτια του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis