home design 800x400
home design 1170Χ320

Πότε γίνονται οι αιτήσεις για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2023

Τί ισχύει για συγκεκριμένες σχολές
Πανελλαδικές εξετάσεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 έως και τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 θα μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων 2023. Τονίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική, και μετά από αυτή δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις.

Οι υποψήφιοι, μαθητές ή απόφοιτοι, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές του 2023 μπορούν να προμηθευτούν την Αίτηση – Δήλωση από το Λύκειό τους ή από το διαδίκτυο, και μετά την συμπλήρωσή της πρέπει να την καταθέσουν στο Λύκειό τους για την οριστική υποβολή της. Σχετικά πρότυπα για τη συμπλήρωσή της υπάρχουν αναρτημένα στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, όπου αναγράφονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χρειάζονται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο υποψήφιος (Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, μαθητής, απόφοιτος).

Όσον αφορά τους υποψήφιους με αναπηρία, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες, θα κοινοποιηθεί σε επόμενο χρόνο νεότερη εγκύκλιος για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν. Αναλυτικά δείτε την εγκύκλιο εδώ.

Τί ισχύει για αιτήσεις στα Μουσικά Τμήματα, ΤΕΦΑΑ, Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές Σχολές, Λιμενικό και Εμπορικό Ναυτικό

Υπογραμμίζεται πως οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για τα Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (Τµήµα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστηµίου, Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, Τµήµα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων), εκτός από την Αίτηση – Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις, θα πρέπει να υποβάλλουν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και σχετική Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση για τα Μουσικά Τμήματα.

Επιπλέον, εκείνοι που ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Αναφορικά με τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό, κατά το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία. Ακόμα, πρέπει να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2023. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό αντίστοιχα σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

Τί ισχύει για τους υποψήφιους με το 10% και τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις

Υποψήφιοι για την κάλυψη του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση, μπορούν να είναι μόνο όσοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις κατά τα έτη 2021 και 2022. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν νέα αίτηση, καθώς θα συμπληρώσουν μόνο το μηχανογραφικό τους δελτίο. Ωστόσο, αν η θέση που τους ενδιαφέρει είναι για τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό ή το Εμπορικό ναυτικό, τότε πρέπει να γίνει υποβολή της σχετικής αίτησης στο αρμόδιο υπουργείο και να ακολουθήσει η συμμετοχή τους στις προκαταρτικές εξετάσεις.

Τέλος, όσοι πάσχουν από σοβαρή πάθηση και εμπίπτουν στην κατηγορία των υποψήφιων εισακτέων με 5%, χωρίς εξετάσεις, πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων ώστε να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Επιπλέον, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν το μηχανογραφικό τους σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis