home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚορινθίαΤαξίδια

Μία αξέχαστη απόδραση στον «Κορινθιακό παράδεισο» (Βίντεο)

Ο Φενεός με τη μοναδική Λίμνη Δόξα, έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία», αφού η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, θυμίζοντας αλπικά τοπία και λίμνες, ενώ τα χωριά που την περιτριγυρίζουν είναι πραγματικά πανέμορφα.

Η Λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη στην ορεινή Κορινθία, σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Φενεού, στις υπώρειες του όρους Πεντέλεια (Ντουρντουβάνας) και Αροανίων (Χελμού) πλησίον των οικισμών Αρχαίας Φενεού (Καλύβια) και Πανοράματος (Φονιά) και σε μικρή απόσταση από τη Μονή Αγίου Γεωργίου, απέχει δε οδικώς από τη Γκούρα 8 με 10 χιλιόμετρα.

Ιστορικά στοιχεία

Η κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η λίμνη σχηματίζεται από τα νερά που ρέουν από τα παραπάνω βουνά. Το όνομα Δόξα το πήρε από το μικρό ποτάμι που ξεκινούσε απο την περιοχή και κατέληγε σε καταβόθρες κοντά στο όρος Σαιτά, στα Νότια του οροπεδίου του Φενεού. Αλλά και η ίδια περιοχή ήταν γνωστή ως «Στού Δόξα» Το ποτάμι και η περιοχή το όνομα Δόξα πρέπει να το έχει πάρει από κάποιο οικισμό με το ίδιο όνομα που υπήρχε στην περιοχή.

Στην αρχαιότητα το ποτάμι αυτό ονομαζόταν Αροάνιος, αναφέρεται δε και ως Ανίας. Σκοπός της κατασκευής του φράγματος ήταν η άρδευση του οροπεδίου του Φενεού.

Λίμνη Δόξα (4)
Φώτο: Anagnostis

Το εκκλησάκι

Στην περιοχή της λίμνης υπήρχε παλιά η Μονή του Αγίου Γεωργίου η οποία προς το τέλος του 17ου αιώνα μεταφέρθηκε βορειοδυτικά και ψηλότερα στη σημερινή της θέση.

Διατηρήθηκε όμως το εκκλησάκι του μοναστηριού αυτού, που ήταν γνωστό ως παλιομονάστηρο και σήμερα, μετά την κατασκευή του φράγματος, έχει πάρει το όνομα του Αγίου Φανουρίου. Το εκκλησάκι αυτό βρίσκεται Νότια στην άκρη της Λίμνης και επικοινωνεί με τη στεριά με στενή εδαφική λωρίδα.

Λίμνη Δόξα (1)
Φώτο: Anagnostis

Τα χωριά του Φενεού

Ο Φενεός με τη μοναδική Λίμνη Δόξα, έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία», αφού η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, θυμίζοντας αλπικά τοπία και λίμνες, ενώ τα χωριά που την περιτριγυρίζουν είναι πραγματικά πανέμορφα.

Τα χωριά του Φενεού:

  • Γκούρα: Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, με μία πανέμορφη πετρόκτιστη πλατεία, βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας, με αρχοντικά του 19ου αιώνα, αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
  • Μοσιά: Το πρώτο χωριό που συναντά κανείς με το που φτάνει στην περιοχή.
  • Καλύβια: Η Αρχαία Φενεός με πολλά αξιοθέατα και πράγματα να δείτε.
  • Μεσινό: Χωριό στο οποίο μπορείτε να πάρετε μία ανάσα, να απολαύσετε το φαγητό σας ή τον καφέ σας.
  • Συβίστα: Με τη μοναδική εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
  • Πανόραμα: Όπως λέει και το όνομά του, ένα χωριό με εκπληκτική θέα, στα 1000 μέτρα υψόμετρο.
Λίμνη Δόξα (6)
Φώτο: Anagnostis

Ο «Κορινθιακός παράδεισος»

Η περιοχή της Λίμνης που έχει κηρυχθεί ως περιοχή ΝATURA είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και δέχεται πολλούς επισκέπτες.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω drone video που δημιούργησε και επιμελήθηκε ο Michael Miller:

Βίντεο: Michael Miller

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button