home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑχαΐαFeatured

Εξερευνώντας την Αχαΐα: Για κάστανα, κρασί και μανιτάρια στην όμορφη λίμνη του Τσιβλού

Χιλιάδες χρώματα που ανακατεύονται μοναδικά στις πλαγιές του Χελμού, κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα από τα φυλλοβόλα δέντρα και βαθιά πράσινα του έλατου και της μαύρης πεύκης

Η λίμνη Τσιβλού, στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όλες τις εποχές του έτους. Με την πλούσια φυσική ομορφιά της, εντυπωσιάζει Χειμώνα και Καλοκαίρι, Άνοιξη και Φθινόπωρο, την ίδια στιγμή που μετατρέπεται σε ιδανικό μέρος για αναψυχή και ατελείωτους περιπάτους.

Η επίσκεψη όμως το Φθινόπωρο στην περιοχή, έχει μια άλλη μαγεία με τα χιλιάδες χρώματα που ανακατεύονται μοναδικά στις πλαγιές του Χελμούκόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα από τα φυλλοβόλα δέντρα και βαθιά πράσινα του έλατου και της μαύρης πεύκης. Κι όλα μαζί να καθρεφτίζονται στα νερά της «νεαρής» λίμνης του Τσιβλού!

Λίμνη Τσιβλού (1)
Λίμνη Τσιβλού (2)

«Σκαρφαλωμένη» σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού, η λίμνη του Τσιβλού, δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 83 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα, ενώ θεωρείται ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Γύρω από τη λίμνη απλώνεται το πυκνό πευκοδάσος της μαύρης πεύκης και λίγο ψηλότερα ξεπροβάλλουν τα έλατα.

Βίντεο: Άγγελος Αρναουτέλης

Τα Κλουκινοχώρια

Κοντά στη λίμνη στις αγκαλιές του Χελμού βρίσκονται κουρνιασμένα τα χωριά Αγρίδι, Περιστέρα, Σόλος και Μεσορρούγι, ενώ λίγο μακρύτερα ο δρόμος οδηγεί στο όμορφο και ελατοσκέπαστο χωριό Ζαρούχλα, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους δραπέτες του Σαββατοκύριακου.

Στο Αγρίδι, το πρώτο από τα Κλουκινοχώρια, όπως ονομάζονται τα χωριά της περιοχής, θα δείτε το μνημείο που θυμίζει το πρώτο καταγεγραμμένο πολεμικό επεισόδιο της Ελληνικής Επανάστασης, στις 14 Μαρτίου 1821 όταν ο τοπικός οπλαρχηγός Νικόλαος Σολιώτης και τα παλικάρια του σκότωσαν τους Τούρκους φοροεισπράκτορες.

Απέναντι από το Αγρίδι δεσπόζει κυρίαρχη στο ορεινό τοπίο η τριγωνική κορυφή της Νεραϊδόραχης, όπου με λίγη προσοχή θα διακρίνεται λίγο χαμηλότερο από την κορυφή τον μαύρο βράχο από τον οποίο χύνεται το αιώνιο νερό της Στύγας.

Από το χωριό Σόλος ξεκινά και το μονοπάτι που μετά από 4 ώρες πεζοπορίας θα σας φέρει στην κοιλάδα της Στύγας και στον ομώνυμο καταρράκτη. Διαδρομή μοναδική, όχι μόνο για έμπειρους ορειβάτες που γνωρίζουν τα μυστικά του βουνού.

Λίμνη Τσιβλού (4)
Λίμνη Τσιβλού (3)

Το ίδιο το χωριό Σόλος όμως προσφέρεται και για πεζοπορικές και ιστορικές διαδρομές και αναζητήσεις. Μέσα στα σοκάκια το χωριού διακρίνεται καλοδιατηρημένο το σπίτι του οπλαρχηγού Σολιώτη με τις χαρακτηριστικές πολεμίστρες, ενώ πολύ ευχάριστη είναι η δασική διαδρομή που συνδέει το Σόλο με τη Ζαρούχλα και περνά από τη βρύση της Γκόλφως κυκλώνοντας τη βουνοκορφή του Προφήτη Ηλία.

Εκεί μέσα στο δάσος της μαύρης πεύκης, του ελάτου και των πλούσιων φυλλοβόλων κάθε φθινόπωρο φυτρώνουν άπειρα μανιτάρια, πολλά από τα οποία είναι εδώδιμα και προσφέρουν μοναδικές γευστικές απολαύσεις. Ωστόσο, μην επιχειρήσετε να μαζέψετε μόνοι σας το γευστικό μύκητα, γιατί τα είδη είναι πολλά και ένας μη έμπειρος συλλέκτης μπορεί να μπερδέψει άνετα τα φαγώσιμα με τα μη φαγώσιμα και δεν υπάρχει λόγος για τρεχάματα!

Εμπιστευτείτε τις ταβέρνες της περιοχής και δοκιμάστε τις ξεχωριστές λιχουδιές τους, μανιτάρια, ντόπια κρέατα, κάστανα ψητά και καλό κρασί κρατώντας από τον τόπο την δύναμη της αναγέννησης χάρη στην αυθεντική επαφή με την Φύση!

Στα σοκάκια της Ζαρούχλας

Στη Ζαρούχλα διασώζονται αρκετοί πέτρινοι πολεμόπυργοι και λιθόκτιστα αρχοντικά. Κάποια από αυτά μετρούν πάνω από 300 χρόνια ύπαρξης. Το παλιότερο κτίσμα -τουλάχιστον 500 ετών- είναι ο Πύργος της Ζαρούχλας, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν ορμητήριο ο οπλαρχηγός της Επανάστασης Ασημάκης Φωτήλας. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ταλαιπωρημένο από το χρόνο, το πυργόσπιτο του Χαραλάμπη. Αξιόλογες είναι οι εκκλησιές και οι λιθόκτιστοι μεταβυζαντινοί ναοί της Παναγίας και της Αγίας Τριάδας.

Ζαρούχλα 2

Η βόλτα στο ήσυχο χωριό ακούγοντας τους ήχους των τρεχούμενων νερών θα σας μείνει αξέχαστη. Στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε ταβέρνες και καφενεία όπως επίσης μαγαζιά με τοπικά προϊόντα. Εκτός από τους σύντομους κοντινούς περιπάτους στο γειτονικό ελατόδασος, το περιβάλλον προσφέρεται και για ιππασία, πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες.

Ζαρούχλα (1)

Φωτο credits: Georgikopoulos Manolis, zarouchla.gr, Draizis, Dasi115

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button