home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΟικονομίαΕλλάδαFirst Featured

Ξεκίνησαν οι έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Το πλοίο Sanco Swift της ExxonMobil έχει αρχίσει να απλώνει καλώδια

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις αναγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε Κρήτη και Πελοπόννησο, ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες, με το πλοίο Sanco Swift της ExxonMobil έχει αρχίσει να απλώνει καλώδια για τον προσδιορισμό των γεωλογικών δομών, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μετά και την έκδοση της NAVTEX ξεκίνησε άμεσα τις εργασίες του το πλοίο της ExxonMobil, με τα πρώτα δεδομένα από τις έρευνες να αναμένονται τις επόμενες μέρες. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας «το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης […] Μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Η NAVTEX προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες. Οι σεισμικές έρευνες θα έχουν διάρκεια δύο χρόνια και, βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία ExxonMobil και ΕΛΠΕ θα κρίνει εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

-2022- 2024: Σεισμικές έρευνες

-2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις

-2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος

-2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button