Home design
home design

Αργολίδα: Οι ανύπαρκτοι εργάτες γης κινητοποιούν τους αγρότες στα Ίρια

Το οξυμένο πρόβλημα εξεύρεσης εργατικών χεριών για την παραγωγή του κάμπου των Ιρίων απασχόλησε αγρότες και πολιτικούς σε σύσκεψη
Σύσκεψη Ίρια εργάτες γης

To βράδυ της Τετάρτης 9 Νοέμβρη, σε μια κατάμεστη αίθουσα του κοινοτικού κτιρίου στα Ίρια του Δήμου Ναυπλιέων, στην Αργολίδα, που δεν μπόρεσε να χωρέσει όσους αγρότες προσήλθαν και παρά ταύτα αρκετοί παρέμειναν εκτός, συζητήθηκε το οξυμένο πρόβλημα εξεύρεσης εργατών γης για την παραγωγή του κάμπου των Ιρίων.

Στην σύσκεψη, εκτός από τους εκπροσώπους των αγροτών, συμμετείχαν οι Βουλευτές του νομού, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ναυπλίου Γιώργος Καχριμάνης, ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ναυπλιέων Κώστας Γκόνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Τάσος Γανώσης και Βασίλης Σιδέρης, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Δήμου Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός και Κωνσταντίνος Μάκαρης, ο Δικηγόρος και Πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος.

Οι αγρότες αποφάσισαν να καταθέσουν υπόμνημα προς τους Βουλευτές, όπου στην συνέχεια οι ίδιοι θα απευθυνθούν στα συναρμόδια Υπουργεία. Σχετικό ψήφισμα αναμένεται να προταθεί και από το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου.

Γκιόλας: Το ανορθολογικό σύστημα έχει φέρει τους αγρότες στα όριά τους

Όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα:

«Το ανορθολογικό σύστημα της δυνατότητας απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης έχει την περίοδο αυτή φέρει τον αγροτικό κόσμο στα όριά του.

Οι καλλιέργειες στον κάμπο των 12 χιλιάδων περίπου στρεμμάτων είναι ποικίλες, πλούσιες και εντατικές, επί πλέον δε η επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας πολλαπλασιάζει τις απαιτήσεις σε αγροτικά χέρια.

Ο παριστάμενος στη συγκέντρωση βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γιάννης Γκιόλας αφού συνεχάρη της διοργανώτρια άτυπη Επιτροπή με τον συντονισμό της Νίκης Τσεκούρα και ευχαρίστησε για την πρόσκληση, επικέντρωσε την πρότασή του για την άμεση επίλυση του προβλήματος στην παροχή προσωρινής άδειας παραμονής και εργασίας σε όσους αλλοδαπούς διαμένουν στην περιοχή και διαθέτουν οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητά τους, καθώς επίσης και την ευχέρεια να απασχοληθούν μετακινούμενοι από άλλες περιοχές της χώρας αλλοδαποί με νόμιμα έγγραφα. Τόνισε την ομηρία στην οποία βρίσκονται πια οι αγρότες οι οποίοι έχουν περιέλθει σε δυσχερέσταση κατάσταση ανάγκης να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να συγκομίσουν τα προϊόντα τους που κινδυνεύουν να καταστραφούν.

Με το ίδιο πνεύμα μίλησαν και όσοι από τους παριστάμενους πήραν το λόγο, κοινή δε διαπίστωση ήταν ότι μέχρι την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει αποτελεσματικό, θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτη κατανόηση από τις ελεγκτικές αρχές που οφείλουν να εξαντλήσουν την ανοχή τους απέναντι στους καλλιεργητές οι οποίοι δεν έχουν μερίδιο ευθύνης και δεν είναι καθόλου δίκαιο να αντιμετωπίζουν τη δαμόκλειο σπάθη εξοντωτικών διώξεων και προστίμων».

Πουλάς: Η κυβέρνηση κάνει τη ζωή των αγροτών πιο δύσκολη

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς δήλωσε τα εξής για τη χθεσινή σύσκεψη στο Κοινοτικό Κατάστημα Ιρίων με θέμα τους εργάτες γης:

«Οξύ το πρόβλημα με τους εργάτες γης στα Ίρια

Η έλλειψη εργατών γης ταλαιπωρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας και παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις των αγροτών για εύρεση λύσης δυστυχώς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί.

Όπως είναι γνωστό εκτός από την έλλειψη εργατικών χεριών μεγάλες αγκυλώσεις και καθυστερήσεις προκαλεί η έντονη γραφειοκρατία που επικρατεί στις διαδικασίες πρόσληψης αλλοδαπών ή και ημεδαπών εργατών γης. Ο «Γολγοθάς» της εύρεσης και πρόσληψης εργατών γης απαιτεί από τους αγρότες το ξόδεμα χρόνου και χρήματος για την ολοκλήρωση των πολυδαίδαλων διαδικασιών που απαιτούνται.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο και στο νομό μας έχει γίνει  ιδιαίτερα οξύ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ειδικά στην περιοχή των Ιρίων όπου η παραγωγική δραστηριότητα είναι έντονη και οι απαιτήσεις σε εργατικά χέρια μεγάλες.

Την κατάσταση δυσχεραίνει η ύπαρξη παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών που εργάζονται ως εργάτες γης αλλά λόγω της γραφειοκρατίας δεν διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να απελαθούν ως παράνομοι μετανάστες.

Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς και συνεχίζουμε να ζητούμε να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την επίσπευση και την απλοποίηση των διαδικασιών μετάκλησης αλλοδαπών εργατών γης και της άμεσης καταγραφής και νομιμοποίησης των υπαρχόντων παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών. Δυστυχώς η κυβέρνηση με την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των εργατών γης κάνει τη ζωή των αγροτών πιο δύσκολη.»

Η τοποθέτηση του δημάρχου Ναυπλιέων

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στην τοποθέτηση του πρότεινε να παγώσουν άμεσα και για ένα χρονικό διάστημα οι έλεγχοι και τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Να πιστοποιηθούν και να νομιμοποιηθούν με γρήγορες διαδικασίες οι υπάρχοντες εργάτες έτσι ώστε να μπορούν να εργάζονται με προσωρινά έγγραφα.

Να διαμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο έτσι ώστε το ζήτημα των εργατών γης να μπει σε πορεία λύσης.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να εξευρεθεί άμεση λύση από την μεριά της Πολιτείας για την ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και των χρονοβόρων διαδικασιών στην έκδοση των απαραίτητων εγγράφων προκειμένου οι ξένοι εργάτες να εργάζονται νόμιμα στην χώρα μας.

Ο κ. Κωστούρος πρότεινε να υπάρξει ψήφισμα το οποίο έγινε αποδεκτό από τους παρευρισκόμενους προς το Υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να ενημερώσουν για το πρόβλημα που έχει ανακύψει και να εξευρεθεί άμεσα η επωφελέστερη λύση σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη η ανάγκη εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή των προϊόντων των παραγωγών μας.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την προοπτική μιας εκ νέου συνάντησης αν οι ενέργειες που θα γίνουν δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis